Възможна ли е загуба на тегло след ендометриална аблация?

Ендометриалната аблация обикновено не влияе на теглото ви. Въпреки това, операция от всякакъв вид може да доведе до промени в теглото ви.

Ендометриалната аблация е хирургична процедура, която включва разрушаване на лигавицата на матката. Тази процедура може да намали обилните периоди. Въпреки че самата аблация на ендометриума обикновено не засяга теглото ви, може временно да отслабнете или да натрупате тегло около операцията.

Хирургичните процедури могат да повлияят на теглото ви по няколко причини. Например, стресът около процедурата може да увеличи или намали апетита ви. Постхирургичното задържане на течности може да доведе до временно увеличаване на теглото ви.

Това рядко е причина за безпокойство. Ако се надявате да отслабнете или да наддадете на тегло след ендометриална аблация, и двете са възможни.

Хирургията може да повлияе на теглото ви

Въпреки че ендометриалната аблация не би трябвало да повлияе на теглото ви, тя може да причини временни промени в теглото ви.

Отслабване

Лекарите съветват някои хора да отслабнат преди операция. Други може да открият, че неволно губят тегло преди или след операцията, въпреки че това обикновено е временно.

Загубата на тегло преди операция може да се дължи на следното:

 • Загуба на течности: Може да задържите течности веднага след операцията и след това да ги загубите. Това може да доведе до намаляване на теглото ви скоро след операцията.
 • Загуба на апетит: Хирургията може да бъде стресираща и предизвикваща безпокойство. Това може да повлияе на апетита ви. Вашият апетит може да намалее преди или след операцията, което води до загуба на тегло.

Загубата на тегло около операцията обикновено не е нещо, за което да се тревожите. Ако обаче се притеснявате за загубата на тегло или смятате, че е драстична, помислете за разговор с вашия хирург или друг лекар.

Качване на тегло

Много хора установяват, че наддават на тегло след операция. Тази промяна често е временна.

Може да наддадете на тегло след аблация на ендометриума поради следното:

 • Задържаща течност: Може да задържате повече течности след операции. Това обикновено изчезва след няколко дни. Вашият лекар може да предпише диуретик, за да помогне за намаляване на това подуване.
 • Хранене на комфортна храна: Хирургията може да бъде стресираща и може да се включите в емоционално хранене преди и след операцията. Това може да причини наддаване на тегло.
 • Заседнал живот: По време на периода на възстановяване е препоръчително да избягвате усилена дейност. Преди да се върнете към обичайната си рутинна тренировка, може да откриете, че сте наддали.

Вероятно ще загубите това тегло с течение на времето.

Възстановяването след аблация на ендометриума обикновено отнема няколко дни, въпреки че може да отнеме няколко седмици, ако има някакви усложнения. След като се възстановите, можете да се върнете към обичайната си рутинна тренировка. Помислете да започнете с нежни упражнения, като ин йога или ходене.

Наддаването на тегло след операция рядко е причина за безпокойство. Въпреки това, ако сте наддали и се притеснявате, че това може да е симптом на основно заболяване, помислете за разговор със здравен специалист.

Други странични ефекти от аблация на ендометриума

Въпреки че аблацията на ендометриума може да намали обилните периоди и по този начин да подобри качеството ви на живот, може също да изпитате някои странични ефекти след операцията.

След аблация на ендометриума може да изпитате:

 • повишено уриниране за ден или два

 • гадене в продължение на няколко дни

 • спазми на матката в продължение на няколко дни

 • воднисто, кърваво вагинално течение в продължение на няколко седмици

Тези нежелани реакции обикновено не са нещо, за което да се тревожите.

Кога трябва да посетите лекар или друг медицински специалист?

След аблация на ендометриума трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, ако имате:

 • втрисане
 • треска
 • вагинално течение с неприятна миризма
 • тежко вагинално кървене
 • силни коремни спазми
 • затруднено уриниране

Тези нежелани реакции може да са симптом на инфекция.

Промените в теглото около ендометриалната аблация не са чести, но това не е нещо, за което трябва да се тревожите. Въпреки това, ако промените в теглото ви ви притесняват или ако се притеснявате, че са драстични, помислете за разговор със здравен специалист.

Ако искате да наддадете или отслабнете, помислете за разговор с лекар или регистриран диетолог. Освен това, ако искате да започнете рутинни упражнения, може да намерите за полезно да се консултирате с физиотерапевт.

Ако смятате, че психическото ви състояние е повлияло на теглото ви – например, ако апетитът ви е изчезнал или значително се е увеличил – може да е добра идея да говорите с терапевт. Въпреки че емоционалното хранене по своята същност не е нещо лошо, то може да се превърне в проблем, ако ви причинява дистрес.

Долния ред

Въпреки че самата аблация на ендометриума не причинява промяна в теглото, вие може да наддадете или отслабнете по време на операцията. Това не е тревожен знак. Тези промени обикновено са временни.

Ако сте загрижени за промените в теглото си, помислете за разговор с вашия хирург или друг медицински специалист.


Сиан Фъргюсън е писател на свободна практика за здравето и канабиса, базиран в Кейптаун, Южна Африка. Тя е страстна за това да даде възможност на читателите да се грижат за психическото и физическото си здраве чрез научно обоснована, емпатично поднесена информация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss