Всичко, което трябва да знаете за острата миеломоноцитна левкемия

Острата миеломоноцитна левкемия (AMML) е рядък тип остра миелоидна левкемия (AML), която е рак, който засяга кръвните клетки в костния мозък – гъбеста субстанция, намираща се в центъра на костите.

Вашето тяло съдържа много видове бели кръвни клетки. С AMML има повишено производство на специализирани бели кръвни клетки, известни като бластни клетки. Тези клетки се размножават неконтролируемо и не успяват да узреят правилно. Когато бластните клетки заемат място в костния мозък, здравите клетки не могат да бъдат създадени.

AMML се счита за необичайна и представлява само около 5 до 10 процента от случаите на AML. За да го представим в перспектива, по-малко от 20 000 хората са диагностицирани с всички форми на AML всяка година.

Видове AMML

Двата вида AMML се основават на това колко еозинофили има някой в ​​кръвта си. Еозинофилите са бели кръвни клетки, които обикновено предпазват от алергени и паразити.

Един вид AMML се характеризира с повишен брой еозинофили, докато другият не.

Причини

Точната причина за AMML не е напълно разбрана, но изследователите знаят, че определени генни промени могат да доведат до рак.

Една от най-честите генетични мутации, наблюдавани при хора с AMML, се случва, когато част от хромозома 16 се обърне. Това е известно като инверсия 16.

Друга хромозомна разлика, свързана с AMML, е 11q23/KMT2A.

AMML има тенденция да засяга малко повече мъже, отколкото жени. Средната възраст за хората със заболяването е 50 години.

Симптоми

Някои ранни симптоми на AMML са:

 • треска
 • слабост
 • умора
 • отслабване
 • недостиг на въздух

Други симптоми могат да включват:

 • бледност
 • малки червени петна по кожата
 • лесно образуване на синини или кървене

 • чести леки инфекции
 • лошо зарастване на порязвания

Диагноза

Обикновено лекарите диагностицират AMML, като извършват едно или повече от следните:

 • Биопсия на костен мозък. Този тест включва събиране на проба от костен мозък от тазобедрената кост. Кръвта и костният мозък се изследват под микроскоп, така че експертите могат да анализират клетките.
 • Пълна кръвна картина. Кръвен тест може да разкрие разбивка на различните бели клетки, така че Вашият лекар може да види кои са включени.
 • Имунофенотипиране и хромозомен анализ. Понякога лекарите извършват тези специализирани тестове, за да помогнат за идентифициране на вида на левкемия, да предоставят повече информация за рака или да определят подходящи възможности за лечение.

Лечение

Целта на лечението е достигане и поддържане на пълна ремисия, което означава:

 • По-малко от 5 процента от раковите бластни клетки присъстват в костния мозък.
 • Броят на кръвните клетки се нормализира.

Възможностите за лечение на AMML ще зависят от възрастта и цялостното здраве на пациента.

химиотерапия

Лекарите обикновено препоръчват химиотерапия за хора с AMML. Това лечение включва инжектиране на лекарства в кръвния поток за унищожаване на раковите клетки.

По време на първия етап от лечението, наречен индукционна терапия, химиотерапията се дава за унищожаване на раковите клетки в костния мозък и кръвта.

Индукционната фаза обикновено е последвана от период на почивка.

Следващата стъпка, известна като консолидационна терапия, се дава за унищожаване на всички ракови клетки, които все още са в тялото. Често това лечение включва по-високи дози от лекарствата.

По-възрастните пациенти или тези, които не са в добро здраве, може да не са в състояние да понасят интензивна консолидираща терапия.

Трансплантация на стволови клетки

Ако химиотерапията не е успешна, трансплантацията на стволови клетки може да бъде опция за някой с AMML.

Първо, на пациентите се дават високи дози химиотерапия за унищожаване на раковите клетки. След това стволови клетки от костен мозък от здрав донор се трансплантират в реципиента.

Въпреки че този метод може да намали шансовете за рецидив на рак, той също крие рискове, като сериозни инфекции.

Други терапии

Понякога към режима на химиотерапия на пациента може да се добави целево лекарство.

При определени обстоятелства лъчетерапията или хирургията също могат да бъдат подходящи варианти.

Клинични изпитвания

Някои хора с AMML избират да участват в клинично изпитване, за да получат достъп до експериментални терапии, които все още не са достъпни за обществеността. Говорете с Вашия лекар, ако се интересувате от участие в изследователско проучване.

Поддържащо лечение

Може да се приложи палиативна или поддържаща терапия, за да се подобри качеството на живот и да се осигури комфорт на хората.

Преливане на кръв и антибиотици са някои примери за поддържащо лечение.

Outlook

За да обясни вашата прогноза, Вашият лекар може да говори за 5-годишна преживяемост. Това се отнася до процента на хората, които живеят най-малко 5 години след диагнозата.

Важно е да запомните, че това са само оценки. Те няма да ви кажат какво ще се случи във вашата конкретна ситуация.

Индивидуалните шансове за оцеляване на човек ще зависят от вида на рака и кога е бил диагностициран. Освен това възрастта и общото здравословно състояние са фактори, които трябва да се вземат предвид.

Според Националния институт по рака, общата 5-годишна преживяемост за хората с всички видове AML е 29,5 процента.

Тези статистически данни могат да бъдат по-високи или по-ниски в зависимост от подтипа на AML и участващите мутации. Например, дългосрочната преживяемост за тези с инверсия 16 е около 60 до 70 процента.

Освен това, хората над 60-годишна възраст са склонни да имат по-лоша прогноза от по-младите пациенти.

Бележка за надеждата

Тъй като се откриват по-нови начини за откриване и лечение на левкемия, статистиката за оцеляване вероятно ще се увеличи в бъдеще.

Получаването на диагноза рак може да бъде емоционално трудно. Може да изпитате чувства като гняв, тъга и безпокойство. Добрата новина е, че има ресурси, които да ви помогнат през вашето пътуване.

Личните или онлайн групите за подкрепа са чудесен начин да се свържете с други, които също имат рак. Можете да споделяте истории и съвети за управление на вашето физическо и психическо здраве. Обществото за левкемия и лимфом помага на пациентите, членовете на семейството и лицата, които се грижат за тях, да намерят групи за подкрепа в техния район.

Може също да искате да опитате други методи за справяне със стреса, като например:

 • редовни упражнения
 • йога
 • медитация
 • масаж
 • водене на дневник

Долния ред

AMML е рядък тип AML, който засяга специфични бели кръвни клетки. Обикновено се диагностицира чрез биопсия на костен мозък и кръвен тест.

Лечението на заболяването може да включва химиотерапия, трансплантация на стволови клетки или друг подход.

Докато статистическите данни за оцеляването варират от пациент на пациент, нови лечения са на хоризонта за ефективно насочване към AMML.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss