Всичко, което трябва да знаете за кихането

Преглед

Кихането е начинът на тялото ви да премахне дразнителите от носа или гърлото. Кихането е мощно, неволно изхвърляне на въздух. Кихането често се случва внезапно и без предупреждение. Друго име на кихането е стернутация.

Въпреки че този симптом може да бъде доста досаден, той обикновено не е резултат от сериозен здравословен проблем.

Какво ви кара да кихате?

Част от работата на носа ви е да почиства въздуха, който дишате, като се уверите, че е чист от мръсотия и бактерии. В повечето случаи носът ви улавя тази мръсотия и бактерии в слуз. След това стомахът ви смила слузта, която неутрализира всички потенциално вредни нашественици.

Понякога обаче мръсотията и отломките могат да влязат в носа ви и да раздразнят чувствителните лигавици в носа и гърлото. Когато тези мембрани се раздразнят, това ви кара да кихате.

Кихането може да бъде предизвикано от различни неща, включително:

  • алергени
  • вируси, като обикновена настинка или грип
  • назални дразнители
  • вдишване на кортикостероиди чрез назален спрей
  • отнемане на наркотици

алергии

Алергиите са изключително често срещано състояние, причинено от реакцията на тялото ви към чужди организми. При нормални обстоятелства имунната система на тялото ви предпазва от вредни нашественици като болестотворни бактерии.

Ако имате алергии, имунната система на тялото ви идентифицира обикновено безобидни организми като заплаха. Алергиите могат да ви накарат да кихате, когато тялото ви се опитва да изхвърли тези организми.

Инфекции

Инфекции, причинени от вируси като обикновена настинка и грип, също могат да ви накарат да кихате. Има повече от 200 различни вируса, които могат да причинят обикновена настинка. Повечето настинки обаче са резултат от риновируса.

По-рядко срещани причини

Други, по-рядко срещани причини за кихане включват:

  • травма на носа
  • отказ от някои лекарства, като опиоидни наркотици
  • вдишване на дразнители, включително прах и черен пипер
  • дишане на студен въздух

Назалните спрейове, които съдържат кортикостероиди, намаляват възпалението в носните проходи и намаляват честотата на кихане. Хората с алергии често използват тези спрейове.

Пазарувайте спрейове за нос.

Как да лекувате кихането у дома

Един от най-добрите начини да се предпазите от кихане е да избягвате неща, които ви карат да кихате. Можете също така да направите някои прости промени в дома си, за да намалите дразнителите.

Сменете филтрите на вашата пещ, за да поддържате филтриращата система на вашия дом да работи правилно. Ако имате домашни любимци, които хвърлят, може да помислите да ги подстрижете или да ги премахнете от дома, ако козината им ви притеснява твърде много.

Можете да унищожите прахови акари по чаршафи и друго спално бельо, като ги перете в гореща вода или вода над 130°F (54,4°C). Може също да решите да закупите машина за филтриране на въздух, за да пречистите въздуха във вашия дом.

В екстремни случаи може да се наложи да проверите дома си за спори на мухъл, които може да са причина за кихането ви. Ако мухълът зарази дома ви, може да се наложи да се преместите.

Пазарувайте машини за филтриране на въздух.

Лечение на основните причини за кихане

Ако кихането ви е резултат от алергия или инфекция, вие и вашият лекар можете да работите заедно, за да лекувате причината и да разрешите кихането.

Ако причината за кихането ви е алергия, първата ви стъпка ще бъде да избягвате известни алергени. Вашият лекар ще ви научи как да разпознавате тези алергени, така че ще знаете да стоите далеч от тях.

За облекчаване на симптомите се предлагат и лекарства без рецепта и лекарства с рецепта, наречени антихистамини. Някои от най-често срещаните антиалергични лекарства са лоратадин (Кларитин) и цетиризин (Зиртек).

Ако имате тежки алергии, Вашият лекар може да Ви препоръча да получите противоалергични инжекции. Алергичните инжекции съдържат екстракти от пречистени алергени. Излагането на тялото ви на алергени в малки, регулирани дози помага да се предпази тялото ви от реакция на алергени в бъдеще.

Ако имате инфекция, като обикновена настинка или грип, вашите възможности за лечение са по-ограничени. Понастоящем нито един антибиотик не е ефективен при лечението на вирусите, които причиняват настинка и грип.

Можете да използвате спрей за нос, за да облекчите запушен или хрема, или можете да вземете антивирусно лекарство, за да ускорите времето си за възстановяване, ако имате грип. Трябва да си почивате много и да пиете много течности, за да помогнете на тялото си да се възстанови по-бързо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss