Вашето ръководство за подпомагане на месеца за осведоменост за мозъчната аневризма

Мозъчните аневризми са по-чести, отколкото си мислите, но по-голямата информираност може да помогне за спасяването на животи.

Илюстрация на червена панделка като тези в подкрепа на месеца за информираност за мозъчните аневризми.
Илюстрация от Wenzdai Figueroa

Мозъчните аневризми са здравословни събития, които потенциално могат да причинят широко разпространени увреждания в по-екстремни случаи. Това е състояние, при което стените на кръвоносните съдове започват да отслабват в мозъка. С течение на времето върху кръвоносния съд се образува издутина, която може да нарасне по размер. Ако се спука, изтеклата кръв може да доведе до хеморагичен инсулт.

Мозъчните аневризми обаче са по-чести, отколкото си мислите, и повечето от тях не прогресират, за да станат увреждащи.

Това, което ги прави опасни е, че обикновено липсват симптоми. В много случаи хората не научават, че имат мозъчна аневризма, докато не потърсят лечение за различно състояние, а издатините се откриват по време на диагностика като ЯМР или КТ.

Месецът за информираност за мозъчната аневризма работи за промяна на това.

Кога е месецът за информираност за мозъчната аневризма?

Месецът за информираност за мозъчната аневризма се провежда всеки септември. Както при други кампании за здравна осведоменост, целта е да се образова обществеността относно състоянието. Хората не само трябва да знаят какво е аневризма, но и да разберат защо тя може да бъде опасна в определени ситуации.

Около 3,2% от населението на света ще преживее мозъчна аневризма в даден момент от живота си.

Тъй като мозъчните аневризми често нямат никакви предупредителни признаци, вземането на превантивни мерки за тяхното откриване е от решаващо значение. Ако се открие рано, може да се осигури лечение което помага да се свие аневризмата и да се предотврати изтичането й.

И някои популации може да са по-склонни да развият мозъчни аневризми.

Има ли лента за информираност за мозъчна аневризма?

Лентата за информираност за мозъчни аневризми е бордо или понякога червена. Това е подходящ цвят, като се има предвид, че мозъчните аневризми включват кръвоносната система.

Илюстрация на червена панделка като тези, работещи в подкрепа на месеца за информираност за мозъчните аневризми.
Беше ли Ви полезно?

Как можете да повишите осведомеността за мозъчните аневризми?

Образованието е един от най-важните инструменти, за да се гарантира, че хората не само са наясно какво е мозъчна аневризма, но и какви стъпки могат да предприемат, за да предотвратят това да стане опасна. Подпомагането на обучението за това кой е най-застрашен е важна стъпка към осведомеността.

Според Националния институт по здравеопазване (NIH), въпреки че мозъчните аневризми могат да се появят на всяка възраст, те са повече преобладаващи на възраст между 30 и 60 години. Освен това жените са по-склонни да ги получат, както и индивидите със специфични наследствени заболявания като:

  • генетични заболявания на съединителната тъкан, които могат да отслабят артериалните стени
  • поликистоза на бъбреците
  • анамнеза за аневризма – особено близки роднини
  • артериовенозни малформации (AVM) или образувания на заплетени кръвоносни съдове

Можете да работите с вашия работодател или обществени групи, за да организирате събития през септември, за да повишите не само осведомеността за това кой е изложен на риск, но и да съберете средства за изследвания.

Даряването на доверени организации като Brain Aneurysm Foundation или The Bee Foundation може да помогне. Това помага за финансиране на критични изследвания, които потенциално могат да създадат по-ефективни лечения или превантивни мерки за намаляване на смъртността, свързана с мозъчни аневризми.

Допълнително споделяне на информация чрез социалните мрежи и призоваване тези в риск да бъдете прегледани е също толкова важно.

Колко чести са мозъчните аневризми?

Според The ​​Bee Foundation, организация с нестопанска цел, фокусирана върху превенцията на мозъчни аневризми, близо 6 милиона американци ще имат мозъчна аневризма всяка година. Междувременно приблизително 30 000 души ще преживеят такъв, който се разкъсва. За тези с разкъсвания 40% ще доведат до фатален изход.

Въпреки че животозастрашаващите мозъчни аневризми не са толкова чести, някои навици в начина на живот могат да увеличат риска от развитие на такива. По-специално неконтролираната хипертония, тютюнопушенето и употребата на незаконни наркотици са известни допринасящи фактори.

Освен това възрастта над 40 години също може да увеличи шансовете на човек да развие мозъчна аневризма. Понякога други медицински събития като травма на главата, мозъчен тумор или дори инфекция на артериалната стена (известна като микотична аневризма) също могат да представляват риск.

Беше ли Ви полезно?

Как да подпомогнем изследването на мозъчни аневризми

The Bee Foundation и Brain Aneurysm Foundation са две официални организации с нестопанска цел 501(c)(3), които работят усърдно за разпространяване на осведомеността в Съединените щати. Те също работят с медицинската общност и политиците, за да настояват за по-добър достъп до превантивни грижи и решения за лечение на мозъчни аневризми.

И двете организации приемат дарения и също така насърчават хората да стартират местни кампании за набиране на средства, които не само генерират пари, но и увеличават достъпа до образование в общностите. По същия начин всяка организация предоставя инструменти, за да помогне на хората да стартират местни събития и да се свържат с политиците, за да настояват за промяна.

В допълнение, The Bee Foundation предлага информация, за да помогне на бизнеса да започне корпоративни инициативи за съвпадение, за да насърчи дарителството.

Ако искате да се включите в самото изследване, можете да проверите ClinicalTrials.gov, за да видите какви проучвания в момента търсят участници. Ако имате близка семейна анамнеза за аневризми, вашето участие може да бъде особено полезно.

Мозъчните аневризми са по-често срещани, отколкото повечето хора си мислят, като 1 на 50 индивида има вероятност да получи такава в Съединените щати. Повечето обаче са безвредни.

Все пак, ако аневризма се спука, тогава инсулт, физическо увреждане и дори смърт могат да бъдат потенциален резултат. Месецът на осведомеността за мозъчната аневризма има за цел да образова обществеността относно важността на превантивните прегледи, както и да насърчи набирането на средства в подкрепа на критични изследователски инициативи.

На местно ниво можете да подпомогнете тези усилия за набиране на средства и да обучите хората във вашата общност да заемат проактивна позиция, за да се предпазят от рисковете, които представляват мозъчните аневризми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss