Вашето ръководство за етапите на деменция с телца на Lewy (LBD)

Етапите на деменция с телца на Lewy (LBD) са подобни на тези, наблюдавани при други деменции, но е известно, че това състояние има уникални модели на прогресия, които могат да направят предсказуемостта на заболяването предизвикателна.

LBD е терминът, използван за два вида деменция, причинена от телца на Lewy: деменция при болест на Паркинсон и деменция с телца на Lewy.

И двете състояния се характеризират с когнитивно увреждане от натрупването на протеинови бучки в мозъка, известни като тела на Леви, кръстени на немския невролог д-р Фридрих Леви.

Въпреки че е подобно на други деменции, като болестта на Алцхаймер, LBD може да се характеризира с по-агресивен когнитивен спад и променливи симптоми, които го отличават.

Три етапа на деменция с телца на Леви

LBD се развива с течение на времето, тъй като протеинови снопове се натрупват в мозъка ви. Това постепенно начало е типично за всички деменции и може да се категоризира в три етапавъз основа на симптомите, които изпитвате.

Ранна фаза

Ранният стадий на LBD може да не е очевиден. Може да имитира естествените когнитивни промени, свързани с възрастта. За разлика от други деменции, ранният стадий на LBD е свързан с по-големи когнитивни предизвикателства, свързани с многозадачност, за разлика от влошаване на паметта.

Визуалните халюцинации също могат да бъдат често срещан симптом в ранен стадий на LBD. Тези преживявания може да са незначителни, като например виждане на недефинирани форми или цветове, или може да имате по-развити халюцинации, които включват хора, животни или предмети.

Рядко може да изпитате други видове халюцинации, свързани с миризми или звуци.

Промени в ранния стадий на вашата двигателна функция, като треперене, скованост или затруднено ходене, също се наблюдават при LBD.

Среден етап

Средният стадий на деменция се определя от ясни симптоми, които вече не могат да бъдат приписани на възраст, стрес или други обстоятелства.

По това време може да се нуждаете от помощ за лични грижи или да започнете да забелязвате промени в поведението, като повтарящи се въпроси или лутане.

При LBD нарушенията на съня са чести. Разстройството на поведението при сън при бързо движение на очите (REM) е характеристика, която отличава LBD от другите деменции. Това е състояние, което ви кара да действате, докато сънувате, понякога говорите, размахвате се или падате от леглото.

Късен етап

В късен стадий на деменция е достигнато състояние на зависимост. Може да се нуждаете от пълна или частична помощ в ежедневието си, тъй като симптомите нарушават физическата и умствената ви функция.

При LBD поведенческите симптоми се влошават с напредването на състоянието. В допълнение към класическите симптоми на паметта на деменция, може да забележите значителни промени в тялото си поради неадекватна регулация на нервната система.

Променливо познание

Една от най-определящите характеристики на LBD е наличието на променливо познание. За разлика от други деменции, когнитивните промени при LBD могат да идват и да си отиват, протичайки през всичките му етапи.

Един ден може да изглежда изпълнен с неорганизирани, нелогични мисли, например, докато на следващия ден сте си възвърнали яснотата.

Променливата когнитивна способност е една от причините, поради която може да бъде трудно да се инсценира LBD.

Скала за оценка на клиничната деменция (CDR).

В клиничната обстановка вашите симптоми може да бъдат оценени по глобалната скала за клинична оценка на деменцията (CDR) вместо по етап на развитие.

CDR оценява шест мерки, включително лични грижи, домашен живот, общност, решаване на проблеми, ориентация и памет. Симптомите във всяка категория се оценяват по 5-точкова скала, за да се определи общата CDR:

  • CDR 0 — няма налични
  • CDR 0,5 — съмнителен или изключително лек
  • CDR 1 — лек
  • CDR 2 — умерено
  • CDR 3 – тежка

Съществуват и други скали за оценка, които могат да оценяват деменцията, като използват различни критерии. Например скалата за глобални клинични впечатления – тежест на заболяването използва 7-степенна скала.

Времевата линия на симптомите за LBD

Симптомите на LBD могат да обхващат няколко етапа. Например, възможно е да изпитате промени в настроението в LBD. Някои симптоми може да са по-склонни да се появят на определени етапи от други.

сцена Симптоми
Рано

зрителни халюцинации
двигателни промени
ориентиран към задачи когнитивен спад
загуба на паметта
променливо познание

Среден комуникационни предизвикателства
нарушения на съня
скитане
повтарящи се въпроси
объркване, дори в познати настройки
загуба на паметта
проблеми с ходенето
мускулни тремори
твърдост на позата
намалени изражения на лицето
зрителни халюцинации
когнитивна флуктуация
колебания в настроението
Късен

депресия
безпокойство
параноя
заблуди
възбуда
тежка загуба на паметта
нарушения на съня
халюцинации
двигателна дисфункция/ограничена способност за движение
невъзможност за общуване
световъртеж
припадък/падане
температурна чувствителност
уринарна инконтиненция
запек
намалено обоняние
сексуална дисфункция
промени в кръвното налягане
променливо познание

Често задавани въпроси за етапите на деменция с телца на Леви

Има много неща, които трябва да знаете за етапите на LBD и какво да очаквате, когато това състояние прогресира.

Колко бързо прогресира деменцията с телца на Lewy?

LBD често е по-агресивен от другите видове деменция. Средно времето между диагнозата и края на живота е 5 до 8 години.

При някои хора LBD може да прогресира толкова бързо, колкото 2 години или отнема над 20 години, за да достигне късния етап.

Какви са последните етапи на деменция с телца на Леви?

Както при всяка деменция, късният стадий на LBD включва значителна загуба на независима функция, промени в поведението и големи дефицити на паметта.

Според а Доклад за 2019 г относно преживяванията в края на живота на хора с LBD, изследователите отбелязват, че най-честата причина за смърт, свързана с деменция, е „неуспех да процъфтява“, термин, който представлява колективни симптоми на загуба на тегло без реакция, спад на апетита, социална изолация и когнитивно увреждане .

Кога е подходящият момент да помислите за хосписни грижи?

Съгласно критериите на Medicare може да отговаряте на условията за хосписни услуги за деменция, когато е вероятно краят на живота ви да настъпи в рамките на 6 месеца.

Това се определя чрез достигане на ранг „7“ по скалата за стадий на функционална оценка (FAST) и от наличието на съществуващи съпътстващи заболявания като пневмония или сепсис.

Етап 7 по скалата FAST показва, че в повечето случаи не можете да общувате, не можете да държите главата си изправена, не можете да се усмихвате и не можете да седите сами.

някои изследване предполага атрофия на хипокампуса, която се вижда с образна диагностика, може да помогне за прогнозиране на по-кратки нива на преживяемост при LBD.

Може ли деменцията с телца на Lewy да премине в ремисия?

LBD не може да бъде излекуван, но когнитивната флуктуация може да причини временна ремисия, която може да продължи часове или дни.

Включете се в търсенето на лек

В момента няма начин да се предотврати или излекува LBD, но изследванията продължават. Участието в клинични изпитвания е един от начините да помогнете да проучите потенциални терапии – за себе си и за бъдещите поколения.

Можете да намерите клинични изпитвания на LBD, като посетите:

  • Асоциация за деменция с телца на Леви
  • Clinicaltrials.gov
  • ResearchMatch
  • Изпитвания в клиничния център на NIH

Етапите на LBD включват ранен, среден и късен. За разлика от други деменции, симптомите при ранна LBD могат да бъдат по-малко свързани с паметта и повече с други когнитивни функции, като например многозадачност.

Също така е обичайно да изпитвате халюцинации в ранен стадий на LBD и изразени нарушения на съня с напредването на състоянието.

Няма лечение за това състояние, но дори по време на късния му стадий, когнитивните симптоми могат внезапно да преминат в ремисия поради това, което е известно като флуктуираща когнитивна способност. Клиничните изследвания за намиране на лек продължават.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss