Безопасен ли е шафранът (Kesar) по време на бременност?

Али Ленгелова/Стокси Юнайтед

Вашата култура влияе върху това, което ядете повече, отколкото може да осъзнаете. Вашето наследство може дори да оцвети съветите, които получавате, когато сте бременна, относно „какво е хубаво да се яде за бебето“. (Ако имате много лели и пралели, вероятно кимате в знак на признание.)

Така че, ако имате корени в култури, в които шафранът е популярна или често използвана подправка, може би вече сте се сблъсквали с някои съвети за ползите от шафрана по време на бременност. Въпреки това е важно също да знаете за потенциалните му ефекти по време на бременност.

Какво е шафран?

Шафранът е подправка, която идва от растението шафран минзухар, известно още като Crocus sativus. По-голямата част от световните доставки на шафран се отглеждат в Иран, въпреки че се отглежда и в страни като Индия, Афганистан, Мароко и Гърция.

Шафранът е известен със своите антиоксидантни свойства — наред с други ползи за здравето — и впечатляващо цена. Шафранът обикновено се счита за най-скъпата подправка в света поради трудоемкия процес, свързан с отглеждането и прибирането му.

По време на бременност

Някои култури вярват, че трябва да намерите начин да поглъщате шафран след първия триместър на бременността.

Много култури имат традиционни или културни табута относно храната по време на бременност (и по време на кърмене). Например в някои селски части на Индия, определени храни се смята, че са „горещи“ и „студени“.

Освен това, тъй като бременността се счита за „горещо“ състояние, бременните обикновено се съветват да избягват „горещи“ храни като ананас, папая, банан и дори яйца и месо до след раждането. Хората се притесняват, че тези храни причиняват спонтанен аборт, проблемно раждане и дори аномалии на плода.

И все пак, проучвания сред жени в селските индийски региони разкриха, че шафранът получава одобрение по време на бременност. Защо? Тъй като се предполага, че кожата на бебето изглежда по-светла или по-светла, което се счита за желан резултат. Също така се смята, че облекчава някои често срещани симптоми на бременност.

Безопасен ли е шафранът през трите триместъра на бременността?

някои изследваниявключително някои клинични изпитванияса посочили, че шафранът може да помогне за облекчаване на симптомите на предменструален синдром, като напр спазми.

Но когато сте бременна или мислите да забременеете, това вече не е само за вас. Така че, важно е да разберете дали шафранът е безопасен за вас и твоето бебе.

Както при много правила за бременност и не, изглежда, че първият триместър може да е най-важният. Докато повече изследвания биха били полезни, съществуващите изследвания показват, че може да е най-добре да избягвате шафрана през първия триместър.

Едно малко проучване от 2014 г. установи, че процентът на спонтанен аборт е по-висок при жените фермери, които са били изложени на шафран през първия триместър на бременността.

Културната практика на Аюрведа насърчава избягването на шафран през първия триместър, но повечето хора се насърчават да започнат да приемат шафран, след като усетят, че бебето им се движи.

Потенциални ползи от шафрана по време на бременност

Шафранът е бил използвани в традиционната медицина в продължение на векове за широк спектър от състояния, включително някои, които могат да засегнат бременни хора, като:

  • киселини в стомаха
  • проблеми с храносмилането
  • високо кръвно налягане

И някои хора продължават да се обръщат към шафран, за да облекчат тези състояния. Дори се предполагаше, че можете да консумирате 0,5 до 2 грама на ден за поддържане на еластичността на маточната тъкан по време на бременност, но само след първия триместър.

Въпреки това няма много проучвания за потенциалната токсичност на тази подправка сред бременни или кърмещи и експертите смятат, че необходими са повече изследвания за токсичността.

Въпреки това, след като сте доносени (или почти там) и сте неудобни, неудобни и мечтаете за начини да започнете раждането, шафранът може да не е лоша идея.

Народна медицина смята, че шафранът е полезен за предизвикване на раждане, тъй като засяга гладката мускулатура, стимулира контракциите на матката и подпомага целия процес.

Освен това изследванията показват, че консумацията на шафран може да помогне да подготвите шийката на матката си за голямото шоу.

едно рандомизирано клинично проучване изследват ефективността на шафрана при 50 доносени жени. Резултатите показаха, че шафранът изглежда помага за узряването на шийката на матката и я подготвя за раждане. Изследователите обаче стигнаха до заключението, че са необходими повече изследвания, за да се определи ефектът му върху действителната доставка.

След като родите, може да помислите за шафран, ако се чувствате притеснени. Рандомизирано клинично проучване от 2017 г., включващо 60 нови майки, установи, че шафранът изглежда помага за подобряване на симптомите на следродилна депресия.

Може да искате първо да го проведете от вашия акушер-гинеколог, разбира се, тъй като са необходими повече изследвания.

Може ли шафранът да промени тена на кожата на вашето бебе?

Една от причините хората да приемат шафрана е предполагаемият му ефект върху тена на кожата на бебето. Някои култури смятат, че шафранът ще направи кожата на вашето бебе по-светла. Въпреки това, изглежда няма никакви научни доказателства, че консумацията на шафран по време на бременност ще има този ефект.

Не се притеснявайте: Вашето бебе ще бъде абсолютно красиво, независимо дали се наслаждавате на някакъв шафран по време на бременността си.

Могат ли големи количества шафран да причинят спонтанен аборт?

Има причина да се внимава с шафран по време на бременност.

Някои изследвания показват, че излагането на голямо количество шафран може да увеличи риска от спонтанен аборт. Например, едно проучване предупреждава, че големи дози, като тези повече от 5 грама на дентрябва да се избягват по време на бременност, тъй като могат да стимулират матката.

Така че, ако сте склонни да готвите с шафран или сте мислили да разбиете малко шафраново мляко, може да искате първо да се консултирате с вашия акушерка или акушерка. Може да ви дадат зелена светлина за малка сума, но винаги е по-добре първо да го обсъдите.

Как да приготвим шафраново мляко

Фен ли сте на шафрановото мляко и сте извън първия триместър? Шафрановото мляко е подсладено мляко, което се влива с, да, шафран. Прави се чрез накисване на няколко шафранови нишки в мляко, след което се добавят други вещества за подслаждане или подобряване на вкуса, като кардамон или натрошени или нарязани бадеми.

Известно също като мляко от кесар или индийско мляко от кесар, шафрановото мляко често се препоръчва на бременни хора в някои култури. Въпреки това, вашият акушер-гинеколог може да ви накара да откажете, поне през първия триместър или така, като се имат предвид някои от предупрежденията за ефектите на шафрана.

Преди да се обърнете към каквито и да било билкови лекарства или лечения, консултирайте се с вашия акушер. Някои билки, подправки и растения може да се считат за безопасни за консумация по време на бременност, но може да се свежда и до това колко консумирате и кога.

Корекция на храната: Какво да ядете, когато сте бременна

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss