Аналгетична нефропатия: как болкоуспокояващите могат да повлияят на бъбреците ви

Дългосрочната употреба на определени болкоуспокояващи може да доведе до аналгетична нефропатия. Това състояние на бъбреците може да отнеме години, за да се развие и може да няма никакви симптоми в началото. Все пак може да доведе до усложнения като бъбречна недостатъчност.

Аналгетичната нефропатия е състояние, което възниква поради продължителна употреба на болкоуспокояващи (аналгетици). Причинява структурно увреждане на бъбрека.

Аналгетичната нефропатия засяга най-вече жени между 30 и 70 години които редовно приемат болкоуспокояващи. Това състояние може да доведе до увреждане на бъбреците, хронично бъбречно заболяване и дори бъбречна недостатъчност.

Прочетете, за да научите за причините, симптомите, диагнозата, лечението и перспективите за хора с аналгетична нефропатия.

Какво причинява аналгетична нефропатия?

Всеки от вашите бъбреци съдържа до 1 милион нефрони. Нефроните са филтриращи единици, които пречистват кръвта ви от отпадъци. Всеки нефрон съдържа малки кръвоносни съдове, които доставят кръв към филтрите.

Дългосрочната употреба на определени болкоуспокояващи може да увреди тези кръвоносни съдове, причинявайки аналгетична нефропатия. Това увреждане е необратимо.

Болкоуспокояващите, които могат да причинят аналгетична нефропатия, когато се използват дълго време, включват:

 • ацетаминофен (тиленол)

 • аспирин
 • ибупрофен (Advil, Motrin)

 • напроксен (Aleve)

 • други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

Колко време отнема да се развие аналгетична нефропатия?

Не е нужно да се тревожите за аналгетична невропатия, ако сте използвали болкоуспокояващи в продължение на дни, седмици или дори няколко месеца. Това състояние обикновено се развива след години ежедневна употреба на болкоуспокояващи, особено ако се приемат във високи дози.

Аналгетичната нефропатия обикновено е резултат от самолечение, често за някакъв вид хронична (дългосрочна) болка.

Беше ли Ви полезно?

Какви са симптомите на аналгетичната нефропатия?

В ранните етапи аналгетичната нефропатия може да не причини никакви симптоми. Но с напредването на състоянието може да започнете да забелязвате следното:

 • умора, слабост или неразположение
 • кръв в урината ви
 • честа нужда от уриниране, особено през нощта (никтурия)
 • болка или дискомфорт в областта на гърба или хълбока
 • подуване на краката, глезените или ходилата (оток)
 • високо кръвно налягане
 • главоболие
 • стомашно-чревни симптоми, като гадене, повръщане или загуба на апетит

Може да изпитате някои от горните симптоми (като стомашно-чревни симптоми) като непосредствени странични ефекти на болкоуспокояващите. Имайте предвид, че тези симптоми сами по себе си не означават непременно, че имате нефропатия.

Как лекарите диагностицират аналгетичната нефропатия?

Вашият лекар може да предложи скрининг за аналгетична нефропатия, ако имате анамнеза за продължителна употреба на болкоуспокояващи. Не забравяйте да им кажете за всички лекарства, които приемате. В противен случай те могат да пропуснат състоянието, тъй като то обикновено няма симптоми до по-късните етапи.

За да диагностицира аналгетична нефропатия, лекарят вероятно ще проведе следните тестове:

 • проверка на кръвното налягане
 • анализ на урината за измерване на количеството кръв, протеини и други клетки и молекули в урината ви

 • токсикологичен екран на урината за измерване на нивата на болкоуспокояващи във вашата урина

 • кръвни изследвания като пълна кръвна картина (CBC)
 • образни тестове, като ултразвук или компютърна томография, за преглед на бъбреците ви

Лекарят може също така да извърши бъбречна биопсия, която включва вземане на малка проба от бъбречна тъкан за оценка под микроскоп. Това може да помогне да се потвърди диагнозата и да се определи степента на увреждане на бъбреците.

Какво е лечението на аналгетичната нефропатия?

Бъбречното увреждане, което вече е настъпило поради аналгетична нефропатия, е необратимо. И така, основните цели на лечението са да се предотврати по-нататъшно увреждане на бъбреците и да се управляват симптомите.

Обикновено първата стъпка е да спрете приема на болкоуспокояващите, причиняващи увреждането. Това може да изисква използване на други опции за управление на болката, като физиотерапия, акупунктура или нервни блокове.

Ако увреждането на бъбреците ви е голямо, лекарят може да препоръча диализа или дори бъбречна трансплантация. Диализата е лечение, което филтрира кръвта ви, за да премахне отпадъците и излишните течности. Бъбречната трансплантация е хирургична процедура, която замества увредения бъбрек със здрав от донор.

В допълнение към тези лечения, Вашият лекар може да предложи промени в начина на живот, за да подобрите бъбречната функция и цялостното здраве. Те могат да включват:

 • след диета с ниско съдържание на натрий и протеини
 • контролиране на високо кръвно налягане
 • отказване от пушенето, ако го направите

 • ограничаване на приема на алкохол
 • редовно упражняване

Какви са перспективите за хората с аналгетична нефропатия?

Прогнозата за хората с аналгетична нефропатия зависи от тежестта на бъбречното увреждане.

Ако лекарите открият това състояние рано, спирането на болкоуспокояващите може да е достатъчно за предотвратяване на по-нататъшно увреждане и запазване на бъбречната функция. Но ако увреждането е тежко, аналгетичната нефропатия може да доведе до хронично бъбречно заболяване и други усложнения. Това може значително да влоши перспективите ви.

Имайте предвид, че вашата индивидуална перспектива може да зависи от множество фактори, като вашите възраст и цялостното здраве. Говорете с нефролог (лекар, който лекува бъбречни заболявания), за да обсъдите вашата индивидуална перспектива.

Аналгетичната нефропатия е състояние на бъбреците, което възниква поради продължителна употреба на определени болкоуспокояващи, като ацетаминофен или НСПВС. Може да причини необратимо увреждане на бъбреците, хронично бъбречно заболяване и бъбречна недостатъчност.

Това състояние може да няма никакви симптоми в началото. Ако приемате болкоуспокояващи ежедневно в продължение на дълго време, Вашият лекар може да Ви предложи редовни прегледи на бъбречната Ви функция.

Лечението на аналгетична нефропатия може да включва следното:

 • спиране на употребата на болкоуспокояващи, причиняващи увреждане на бъбреците
 • управление на симптомите и усложненията
 • приемане на промени в начина на живот, които са от полза за бъбреците

Говорете с лекар, ако имате хронично заболяване, което изисква ежедневна употреба на болкоуспокояващи. Те могат да предложат алтернативни терапии, които да ви помогнат да се почувствате по-добре, без да увреждате бъбреците си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss