Алергия към кучета

Алергичен ли съм към кучето си?

Кучето е най -добрият приятел на човека – тоест, освен ако мъжът не е алергичен към кучето си.

Алергиите към домашни любимци са често срещани в Съединените щати. Според Американската фондация за астма и алергия 15 до 30 процента от всички американци са засегнати. Въпреки че алергиите към котки са около два пъти по -чести, алергичните реакции към кучета са по -тежки. Това важи особено за тези с астма.

Продължете да четете, за да научите за промените в начина на живот и лекарствата, които могат да помогнат за лечение на алергии към кучета.

Какво причинява кучешка алергия?

Кучетата отделят протеини, които попадат в пърхота (мъртва кожа), слюнката и урината. Алергична реакция възниква, когато имунната система на чувствителен човек реагира необичайно на обикновено безобидните протеини. Различните породи произвеждат различна пърхот, така че е възможно да сте по -алергични към някои кучета от други.

Алергенът в крайна сметка попада в козината на животното. Оттам се събира в килими, върху дрехи, по стени и между възглавници на дивана. Самата коса на домашен любимец не е алерген, но космите могат да задържат прах и пърхот.

Пърхотът на домашни любимци също може да остане във въздуха за дълги периоди от време. В крайна сметка може да намери своя път в очите или белите дробове.

Симптоми на кучешка алергия

Симптомите на алергия при кучета могат да варират от леки до тежки. Симптомите може да не се появят няколко дни след излагане при хора с ниска чувствителност.

Някои улики, че може да сте алергични към кучета, включват:

 • подуване и сърбеж в носните мембрани или около очите
 • зачервяване на кожата след облизване от куче
 • кашлица, задух или хрипове в рамките на 15 до 30 минути след излагане на алергени
 • обрив по лицето, шията или гърдите
 • тежък астматичен пристъп (при човек с астма)

Децата с алергия към кучета често ще развият екзема в допълнение към горните симптоми. Екземата е болезнено възпаление на кожата.

Хората са вярвали, че излагането на новородено на семейното куче може да предизвика у детето алергия към домашен любимец. За щастие на собствениците на кучета, обратното изглежда вярно. Няколко проучвания през последните няколко години – включително едно публикувано в Списание на Британското дружество по алергия и клинична имунология – са открили, че излагането на бебето на домашен любимец не увеличава риска от развитие на алергии или астма. Това всъщност може да предпази детето от развитието им в бъдеще.

Как да се лекува кучешка алергия

Единственият сигурен начин да се отървете от алергия към домашен любимец е да го премахнете от дома си. Има обаче начини да сведете до минимум излагането си на алергени и да намалите симптомите си, ако не искате да се разделите с Fluffy.

Медикаменти

Ето някои лекарства и лечения, които могат да ви помогнат да се справите с алергиите и астмата:

 • Антихистамините са лекарства без рецепта (OTC) като Benadryl, Claritin, Allegra и Clarinex OTC, които могат да помогнат за облекчаване на сърбеж, кихане и хрема.

 • Назалните кортикостероиди като Flonase (вече се предлагат без рецепта) или Nasonex могат да намалят възпалението и да контролират симптомите.

 • Натриев кромолин е извънборсов спрей за нос, който може да помогне за намаляване на симптомите, особено ако се използва преди да се развият.

 • Деконгестантите улесняват дишането чрез свиване на подути тъкани в носния проход. Предлагат се в орална форма или като спрей за нос.

 • Алергичните снимки (имунотерапия) ви излагат на животински протеин (алерген), който причинява реакцията, и помагат на тялото ви да стане по -малко чувствително, намалявайки симптомите. Изстрелите се дават от алерголог и често се използват в по-тежки случаи за продължително лечение.

 • Модификаторите на левкотриен са лекарства с рецепта, които могат да бъдат препоръчани, ако не можете да понасяте назални антихистамини или кортикостероиди. Поради риск от тежки промени в поведението и настроението, montelukast (Singulair) ще се използва само ако няма подходящи алтернативи.

Естествени средства

Някои хора с алергии към кучета може да открият, че физиологичен разтвор (солена вода) се изплаква ежедневно, за да се изчистят носните канали от алергени, може да помогне. „Назален лаваж“ може да контролира симптоми като запушване и постназално капене.

Без рецепта спрейове с физиологичен разтвор и комплекти за промиване на носа са лесно достъпни. Можете също да направите своя собствена, като смесите 1/8 чаена лъжичка готварска сол с дестилирана вода.

Промени в начина на живот

Има няколко неща, които собствениците на кучета могат да направят вкъщи, за да намалят алергените. Те включват:

 • създаване на зони без кучета (определени стаи, като спалня, където кучето не е позволено)
 • къпане на кучето седмично с помощта на шампоан, подходящ за домашни любимци (направен от неалергично лице)
 • премахване на килими, мека мебел, хоризонтални щори, завеси и всякакви други предмети, които могат да привлекат пърхот
 • използване на високоефективни пречистватели на въздух от твърди частици (HEPA) за намаляване на алергените във въздуха в дома
 • държане на кучето навън (само в определени климатични условия в добре затворена зона и при хуманни условия)
 • разглеждане на хипоалергенни породи кучета
 • използване на пробен период при представяне на нов домашен любимец в семейството за оценка на реакциите на членовете на семейството към новото куче

Взимането

Много от промените в начина на живот и лекарствата за алергия, изброени по-горе, могат да ви помогнат да намалите неприятните симптоми, ако обичате кучета и не искате да се откажете да бъдете около тях.

Алерголог може да извърши тестове и да ви каже колко тежка е алергията на вашето куче и какви видове лечения могат да помогнат. Говорете с Вашия лекар за вашата алергия и възможностите за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss