9 съвета за поддържане на хидратация по време на лечение на CLL

Различните лечения на хронична лимфоцитна левкемия (CLL) и техните странични ефекти могат да бъдат дехидратиращи. Можете да предприемете стъпки, за да намалите риска от дехидратация.

Ако не сте в състояние да поддържате нуждите си от течности по време на лечение с CLL, вие сте изложени на риск от дехидратация. И радиацията, и химиотерапията могат да доведат до странични ефекти, които могат да причинят загуба на течности, като гадене, повръщане и диария.

Когато не приемате достатъчно течност през целия ден, можете да започнете да показвате някои по-ранни признаци на дехидратация, като например:

  • суха уста
  • тъмна урина
  • жажда
  • затруднено преглъщане на сухи храни

Влошаващата се дехидратация може да причини симптоми като умора, слабост и намалено уриниране. Дехидратацията е сериозно медицинско състояние, което изисква внимание и лечение.

За да предпазите себе си или любим човек от дехидратация по време на лечение с CLL, опитайте някои от тези съвети за поддържане на хидратация.

1. Започнете с малки глътки

Не е нужно да пиете пълна чаша вода от 8 унции, когато се почувствате болни. Вместо това опитайте да смучете кубче лед или да отпиете много малки глътки вода или друга напитка.

Когато се чувствате зле, малките и чести глътки могат да ви помогнат да останете хидратирани, без да причинявате повече дискомфорт.

Полагащите грижи или помощните лица могат да помогнат с това, като напомнят на близките си да отпиват глътки през целия ден.

2. Водете си дневник за храна и напитки

За някои записвайте какво сте яли и пили за един ден може да бъде полезно. Можете да отбележите какво сте яли, кога сте яли и как сте се почувствали или реагирали на храната.

След това можете да използвате дневника като отправна точка, водеща до, по време или след лечението, за да ви помогне да насочите вашите ястия и напитки. Това може да ви помогне да избегнете дехидратация.

3. Опитвайте различни напитки

Ако не обичате да пиете вода, има други напитки, които могат да ви помогнат да останете хидратирани. Въпреки че трябва да избягвате алкохола и кофеина, може да ви е по-лесно да пиете билкови чайове, плодови сокове, смутита и спортни напитки.

Имайте предвид, че ако искате да ограничите приема на захар, трябва да избирате напитки без добавена захар. Плодовият сок и смутитата могат да имат някои ползи за здравето, но също така са склонни да имат високи нива на захар.

4. Не забравяйте кожата и устните си

Когато преминавате през химио- или лъчева терапия, може да забележите, че кожата ви изсъхва. За да се борите с това, трябва да носите и нанасяте овлажнител, ако е необходимо. За вашите устни може да откриете, че балсамът за устни помага за облекчаване на болката, свързана със сухи, напукани устни.

5. Яжте хидратиращи храни

Когато можете да намалите храните, можете да изберете да ядете питателни храни, които имат по-високо съдържание на влага от останалите. Зеленчуците и плодовете са два добри варианта, но можете също да получите хидратация от желатин, супи, сладкиши и други.

6. Лекувайте симптомите си

Ако установите, че химиотерапията, радиацията или други терапии причиняват гадене, повръщане или храносмилателни проблеми, може да успеете да лекувате симптомите.

Говорете с Вашия лекар за това какви лекарства могат да работят за Вас и Вашите нужди. Има няколко лекарства без рецепта и лекарства с рецепта, които могат да облекчат храносмилателните проблеми и да ви помогнат да избегнете дехидратация.

7. Консултирайте се с диетолог за вашите нужди от течности

Нуждите от течности на всеки са различни и могат да се променят в зависимост от обстоятелствата, като например по време на лечение на рак.

Може да намерите за полезно да говорите с диетолог, за да получите разбиране и точно измерване на това колко течности имате нужда всеки ден.

В комбинация с воденето на дневник, това може да ви помогне да определите по-добре дали отговаряте на нуждите си, за да избегнете дехидратация.

8. Дръжте охладител наблизо

Един от начините да останете хидратирани е винаги да държите наблизо охладител, пълен с лед, сок, вода или други напитки. По този начин течностите са достъпни и всичко, което трябва да направите, е да бръкнете в охладителя.

Ограничаването на количеството, което движите, може да помогне, ако имате ниска енергия.

9. Поискайте помощ

Ако имате някой, който ви помага по време на лечението с CLL, можете да го помолите да се увери, че сте хидратирани.

Когато излизате, помолете вашия болногледач да носи охладител, кутия за обяд или друг съд, за да държи напитките под ръка. Можете също да ги помолите да ви насърчат да пиете през целия ден, в случай че забравите.

Хидратацията играе важна роля за поддържането на вашето здраве и по-добро усещане по време на лечението на рак. Има няколко метода, които можете да опитате, за да поддържате хидратация. Те включват водене на дневник за напитките, отпиване на малки глътки и облягане на вашия помощник за помощ.

Вашият лекар или други членове на екипа ви за грижи може да са в състояние да помогнат при лечението на страничните ефекти, свързани с химиотерапия, радиация и други лечения на рак. Те също могат да ви помогнат да разберете колко течности се нуждаете на ден, за да ви помогне да поддържате хидратация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss