7 причини да спрете да пушите при заболяване на очите на щитовидната жлеза

Заболяването на очите на щитовидната жлеза (TED) е възпалително заболяване на очите, което се случва, когато тялото ви погрешно атакува тъканите около очите.

TED е често срещан при хора с болест на Грейвс, автоимунно състояние, при което имунната система атакува щитовидната жлеза. Понякога се нарича орбитопатия на Грейвс или офталмопатия на Грейвс.

TED може да причини подуване на лицето, чувствителност към светлина, сухота в очите, дразнене, проблеми със зрението, прибрани клепачи и изпъкнали очи. Симптомите са склонни да се влошават с времето. В редки случаи TED може да причини трайна загуба на зрение.

Тютюнопушенето значително увеличава риска от TED и по-тежки симптоми, особено ако имате болест на Грейвс. Спирането може да намали този риск.

TED и пушенето: Каква е връзката?

Според преглед на изследване от 2021 г. хората, които пушат сега или са пушили в миналото, са поне два пъти по-склонни да развият TED, отколкото тези, които никога не са пушили.

Установено е, че както първото, така и пасивното пушене увеличават риска от TED. Колкото повече цигари пушите на ден, толкова по-висок е рискът.

Изследователите не са сигурни защо пушенето увеличава риска от болест на Грейвс и TED.

един хипотеза е, че пушачите имат по-висока концентрация в кръвта на химикал, наречен серумен тиоцианат, отколкото непушачите. Този химикал може да предотврати транспортирането на йодид в клетките на щитовидната жлеза. Йодидът е от съществено значение за здравето на щитовидната жлеза.

Пушенето също може увеличаване на задръстванията във вените на окото, намалява наличния кислород в тъканите на тялото и увеличава възпалението в тялото.

По-долу са седем причини да откажете цигарите, ако имате TED.

1. Спирането ще помогне на вашето лечение да работи по-добре

След като лекар диагностицира TED, лечението може да включва лубрикантни капки за очи, радиоактивен йод или глюкокортикоидна терапия, за да помогне за потискане на имунната система.

Различни изследвания показват, че тютюнопушенето има отрицателен ефект върху отговора на лечението.

Например, a 2010 преглед установиха, че пушачите, подложени на терапия с радиоактивен йод за TED, са по-склонни да получат неблагоприятен изход. Рискът е пропорционален на броя на изпушените цигари на ден.

А Проучване от 2003 г установиха, че непушачите, лекувани с глюкокортикоидна терапия, са по-склонни да покажат подобрена подвижност на очите (или подравняване и контрол на движенията на очите) и по-нисък резултат от клиничната активност (CAS) в сравнение с пушачите след 12 месеца лечение.

CAS е инструмент за оценка, който лекарите използват за оценка на симптомите на TED. Резултат от 3 или повече от 7 предполага, че TED е в активна фаза.

2. Отказването може да попречи на TED да прогресира до по-тежка форма

Ранното диагностициране на TED, заедно с отказването от тютюнопушене, може забавяне на прогресията до по-тежка форма на заболяването.

Тежките симптоми на TED, които включват проблеми със зрението и неправилно подравняване на очите, могат да имат отрицателно въздействие върху качеството на живот и могат да бъдат трудни за лечение.

Като забавя прогресията, отказването може да ви предпази от необходимостта от по-агресивно лечение, като операция.

3. Спирането може да помогне за предотвратяване на изпъкнали очи и двойно виждане

Спирането на тютюнопушенето намалява риска от развитие на изпъкнали очи (екзофталмос) и двойно виждане (диплопия) при хора с болест на Грейвс.

един проучване от 1996 г установили, че рискът от поява на тези два симптома нараства пропорционално на броя на изпушените цигари на ден.

В допълнение, бившите пушачи, които са спрели, са имали много по-малък риск от изпъкнали очи и двойно виждане, отколкото активните пушачи.

4. Спирането може да помогне за намаляване на риска от допълнителни проблеми с очите

Заедно с TED, пушенето увеличава риска от други сериозни очни заболявания, които могат да причинят загуба на зрение или слепота. Те включват:

  • Макулна дегенерация: Това очно заболяване засяга централното зрение и може да доведе до загуба на зрението, ако не се лекува. Пушачите са два пъти по-вероятно да го развият от непушачите.
  • Катаракта: Това са мътни области в окото, които могат да причинят замъглено зрение. Те могат да се влошат с времето. Катарактата изисква операция и може да причини слепота, ако не се лекува.

Пушенето уврежда почти всеки орган в тялото. Пушенето също така увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак на белия дроб, различни белодробни заболявания и автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит и лупус.

5. Спирането може да предотврати рецидив на активно заболяване на щитовидната жлеза

Много хора с болестта на Грейвс преминават в ремисия след първоначален курс на лечение. Но около половината ще получат рецидив след първоначалното лечение.

Мета-анализ от 2017 г. на 54 клинични проучвания с общо 7595 участници с болестта на Грейвс установи, че тютюнопушенето е силно свързано с рецидив.

Повечето рецидиви настъпват между 6 и 18 месеца след спиране на лечението с антитироидни лекарства.

6. Спирането може да намали риска от усложнения от операция

В някои случаи TED може да изисква операция, като операция за орбитална декомпресия, операция за страбизъм (очен мускул) или операция за прибиране на клепачите.

Всички операции носят рискове. Но на Световна здравна организация (СЗО) установиха, че пушачите, които спрат цигарите около 4 седмици или повече преди операцията, имат по-малък риск от усложнения. Те също имат по-добри резултати 6 месеца по-късно.

Спирането също така намалява риска от усложнения с анестезията.

7. Отказването може да ви направи подходящи за застрахователно покритие за нови лечения

През 2020 г., Администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри ново лечение за TED, наречено Tepezza (тепротумумаб).

Някои застрахователни полици гласят, че в момента трябва да не пушите, да сте активно включени в програма за отказване от тютюнопушенето или поне да сте обсъдили с Вашия лекар относно отказването, преди застраховката да покрие това лекарство.

Хората с TED, които продължават да пушат, реагират по-слабо на лечението. Доказано е, че отказването подобрява възгледите на хората.

А Мета-анализ от 2007 г който включва резултати от 15 проучвания за TED и тютюнопушенето, установи, че рискът от тежки симптоми, като изпъкнали очи, намалява при пушачи, които се откажат.

Авторите на изследването заключават, че хората с TED трябва да бъдат посъветвани да спрат да пушат, тъй като е вероятно спирането да забави или спре прогресирането на очно заболяване и да подобри резултата от лечението.

Пушенето е най-големият рисков фактор, свързан с TED. Рискът се увеличава, колкото повече пушите. Ако имате TED и пушите, отказването се счита за решаващ аспект от управлението на болестта и поддържането на благоприятни резултати.

Говорете с Вашия лекар за начини за отказване от пушенето. Можете също да се обадите на 800-QUIT-NOW (800-784-8669) за безплатна поддръжка.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss