7 начина да намалите риска от географска атрофия, ако имате макулна дегенерация

Географската атрофия, напреднал стадий на суха макулна дегенерация, може да засегне централното ви зрение. Предприемането на стъпки като управление на други хронични заболявания и планиране на редовни посещения при вашия очен лекар може да помогне за предотвратяване на географска атрофия.

почти 20 милиона американци имате свързана с възрастта дегенерация на макулата (AMD), състояние, което засяга макулата – частта от ретината, която контролира зрението право напред и ви помага да виждате фини детайли в обектите пред вас.

AMD засяга централното ви зрение, което означава, че може да забележите замъгляване и да имате проблеми с разпознаването на лица. Може да се нуждаете от по-ярка светлина, за да видите нещата, а правите линии могат да изглеждат вълнообразни. В ранните етапи обаче може да не забележите никакви промени в зрението.

Има два вида AMD: сух и мокър. Суха AMD, която отчита 85–90% случаи на AMD, възниква, когато макулата изтънява с възрастта. Може да прогресира във влажна AMD, a по-рядко срещани тип AMD в късен стадий, който може да причини по-бърза загуба на зрението.

Сухият AMD може да прогресира бавно няколко години. Географската атрофия е напреднал стадий на суха AMD. относно 1 милион души в Съединените щати имат географска атрофия, като всяка година се диагностицират 160 000 нови случая.

Географската атрофия може да причини слепи петна в централното зрение на едното или двете очи. Вашето зрение също може да не е толкова остро, колкото преди. Ето защо е важно да направите каквото можете, за да избегнете развитието на географска атрофия.

Има много различни стратегии, които можете да използвате, за да намалите шансовете си за развитие на географска атрофия.

Не пушете

Пушенето е най-големият модифицируем рисков фактор за развитие на макулна дегенерация. Може да увеличи риска от дегенерация на макулата до четири пъти и също така се свързва с по-бърза прогресия на географска атрофия.

Ако не пушите, не започвайте. Освен това имайте предвид да избягвате излагането на пасивно пушене, когато е възможно.

Ако пушите, помислете дали да не направите план за отказване. Вашият лекар може да предпише помощни средства или лекарства за отказване от тютюнопушенето. Можете също да посетите smokefree.gov за безплатни ресурси.

Управлявайте други здравословни състояния

Ако имате AMD, може да имате други хронични заболявания, които могат да увеличат риска от географска атрофия. Лечението и управлението на тези състояния може да помогне за намаляване на риска от прогресиране до този стадий на AMD.

Здравословни състояния, които могат да бъдат свързани към географска атрофия включват:

 • високо кръвно налягане
 • висок холестерол
 • затлъстяване
 • диабет
 • хронично бъбречно заболяване

Можете да предприемете стъпки за справяне с тези здравословни състояния, като работите с Вашия лекар и правите промени в начина си на живот, като например хранене с добре балансирана диета и редовни упражнения. Вашият лекар може също да предпише лекарства, които да помогнат.

Носете предпазни очила

Както подсказва името, макулната дегенерация кара клетките в макулата да се разрушат. Можете да предпазите макулата, като носите очила с жълти нюанси. Те могат да ви помогнат да видите по-добре контрастите и текстурите, като например разграничаване на настилката и стълбите, така че да можете да ходите по-безопасно.

Можете също така да носите предпазни очила, за да предпазите очите си, когато спортувате, работите ръчно вкъщи, работите в градината или печете на скара или готвите с масла, които могат да пръскат.

Упражнявай се редовно

Упражнението може да помогне за подобряване на свързани състояния като диабет, високо кръвно налягане и холестерол. Изследванията също така предполагат, че редовните упражнения могат да забавят прогресирането на ранната дегенерация на макулата в по-късни етапи.

Що се отнася до това колко упражнения да правите, Американската академия по офталмология цитира препоръки от големи здравни организации като Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), които предлагат поне 150 минути умерени аеробни упражнения на седмица.

Говорете с Вашия лекар относно добавките

AREDS 2 са добавки, които могат да помогнат забавяне на прогресията от междинна AMD до напреднала AMD. Те съдържат комбинация от:

 • витамин Ц
 • витамин Е
 • лутеин
 • зеаксантин
 • цинков оксид
 • меден оксид

Говорете с Вашия лекар дали добавките AREDS 2 са подходящи за Вас.

Американската академия по офталмология отбелязва, че консумацията на храни, богати на тези витамини, също може да помогне за насърчаване на здравето на очите и да намали риска от макулна дегенерация. Това може да включва:

 • цветни плодове
 • тъмни, листни зелени зеленчуци като зеле, спанак и броколи
 • други зеленчуци, като моркови и чушки
 • мазна риба като сьомга
 • боб, леща, семена и ядки

В допълнение към намаляването на риска от географска атрофия, приемането на добре балансирана диета, пълна с храни, богати на хранителни вещества, също може да помогне за подобряване на цялостното ви здраве и други хронични здравословни състояния, които може да имате.

Посещавайте редовно вашия очен лекар

Най-малкото трябва да посещавате своя очен лекар поне веднъж годишно. В зависимост от вашите конкретни обстоятелства, вашият очен лекар ще ви каже колко често да идвате за прегледи, за да може да наблюдава макулната ви дегенерация и да открие промени в зрението ви. Ранното лечение може да помогне за забавяне на прогресията на макулната дегенерация.

Вашият лекар вероятно ще говори с вас за проверка на зрението ви у дома с решетка на Amsler, за да следи за промени.

Следвайте своя план за лечение на макулна дегенерация

Понастоящем лечението на суха макулна дегенерация обикновено включва приемане на добавка AREDS 2 и наблюдение за промени в зрението. В зависимост от това колко е засегнато зрението ви, може да се възползвате и от програми за рехабилитация на зрението и устройства за слабо зрение.

Изследователите също работят върху потенциала нови лечения за суха макулна дегенерация.

През 2023 г. бяха одобрени първите лечения за географска атрофия. Pegcetacoplan (Syfovre) и avacincaptad pegol (Izervay) са лекарства, инжектирани директно в окото, за да помогнат за забавяне на прогресията на географската атрофия.

Работете в тясно сътрудничество с Вашия лекар, за да създадете план за лечение и управление на макулна дегенерация. В комбинация с навици за здравословен начин на живот, тези стъпки могат да помогнат за намаляване на риска от географска атрофия.

Географската атрофия е напреднал стадий на суха макулна дегенерация, свързана с възрастта. Може да засегне централното ви зрение и да затрудни виждането на детайли в обектите пред вас.

Ако имате AMD, има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от развитие на географска атрофия. Те включват спазване на добре балансирана диета, редовни упражнения, справяне с други здравословни състояния и редовни посещения при очен лекар.

Ако развиете географска атрофия, има нови лечения, които могат да помогнат за забавяне на нейното прогресиране.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss