6 съвета как да се справите с псориазиса с възрастта

Процесът на стареене може да повлияе на начина, по който се проявява псориазисът. Разберете кои промени във физическото и психическото здраве могат да увеличат обострянията – и какво можете да направите за тях.

Ако сте живели с псориазис в продължение на много години, вероятно сте преминали през множество периоди на обостряния и ремисии. Вероятно сте опитвали различни подходи и лечения за справяне с псориазиса.

С напредване на възрастта промените във вашето физическо и психическо здраве могат да повлияят на вашия псориазис. Тези промени, като хормоналните промени около менопаузата, могат да направят по-вероятно да изпитате обостряне на симптомите.

Животът с псориазис може също да увеличи риска от други здравословни проблеми. Ако приемате лекарства за други здравословни състояния, някои от тях също могат да увеличат риска от обостряне на псориазис.

Ако изпитвате някоя от тези промени, свързани с възрастта, може да се чудите как можете да управлявате симптомите си, освен това, което вече сте опитвали. Ето някои съвети, които трябва да знаете и действия, които можете да предприемете, за да предотвратите обостряния с възрастта.

1. Прегледайте своя план за лечение на псориазис

Добра идея е да правите редовни прегледи на вашия план за лечение. В зависимост от вашите симптоми и други здравословни състояния може да се наложи промяна в начина, по който управлявате псориазиса си.

Локалните стероиди могат да бъдат ефективен начин за лечение на псориазис. Като цяло те все още се считат за безопасни за възрастни хора, но е важно да се следи за странични ефекти. Локалните стероиди могат да изтънят кожата ви.

Кожата също има тенденция да изтънява естествено с напредване на възрастта. Ако забележите, че кожата ви изглежда по-прозрачна или по-лесно се образуват синини, уведомете го на Вашия лекар.

Също така е умно да следите за признаци на инфекция, включително области, които изпускат гной или зачервяване, което се чувства горещо на допир.

Друг признак, за който трябва да следите, е всяка промяна в чернодробната функция. С напредването на възрастта обемът и кръвният поток на черния дроб постепенно се увеличават намаляване. Метотрексат и ацитретин, две обичайни лекарства, използвани за лечение на псориазис, могат да засегнат черния дроб.

Вашият лекар може да препоръча по-чести кръвни изследвания, когато приемате определени лекарства за лечение на псориазис. Това ще гарантира, че вашият черен дроб все още функционира добре. Ако кръвните ви изследвания започнат да показват увреждане на черния дроб, може да се наложи да преминете към друго лекарство, за да управлявате псориазиса си.

Въпреки че увреждането на черния дроб е проблем за хората, приемащи метотрексат или ацитретин, проучване от 2017 г. показва, че когато се приема едновременно като комбинирана терапия, двете лекарства показват по-голяма ефективност, отколкото когато едно от двете се използва самостоятелно. Имаше и намаляване на страничните ефекти върху черния дроб.

Също така е важно да се уверите, че вашият лекар или фармацевт е наясно с всички лекарства и добавки, които приемате. Това помага за предотвратяване на лекарствени взаимодействия и гарантира, че вашите лекарства за псориазис действат възможно най-добре.

2. Добавете здравословни мазнини

Модел на хранене, който включва много здравословни мазнини, може да помогне за намаляване на възпалението. Тъй като псориазисът е възпалително състояние, това може помогнете да управлявате симптомите си.

Живот с псориазис увеличава риска ви на сърдечно заболяване, друго възпалително състояние. Яденето на повече здравословни мазнини може да помогне защити сърцето си като остарееш.

Източниците на здравословни мазнини включват:

 • мазни риби като сьомга, аншоа, сардини, скумрия и пъстърва
 • маслини и зехтин
 • авокадо
 • ядки и семена

Изследванията показват, че специфичен вид здравословна мазнина, омега-3, помага за по-ниски възпалителни протеини които влошават симптомите на псориазис.

Ако не ядете риба, можете да обмислите приема на добавка омега-3, за да задоволите нуждите си.

3. Останете активни

Да бъдеш активен е важно за всеки. Когато живеете с псориазис, упражненията имат допълнителни предимства. Псориазисът е възпалително заболяване и изследванията показват, че упражненията могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото. Това може да помогне при симптомите на псориазис.

Съществува и повишен риск от развитие на други възпалителни състояния, когато живеете с псориазис, показват изследвания от 2023 г. Това включва метаболитен синдром, група от рискови фактори за сърдечни заболявания. Упражнението може да помогне за предотвратяване или управление на тези рискови фактори.

Направете всичко възможно да включите различни дейности в рутината си, включително:

 • разтягане
 • упражнения за баланс
 • аеробна активност
 • силови тренировки

Хората с псориазис са склонни да бъдат по-малко активни от тези, които нямат псориазис, според изследователите. Ако имате нужда от помощ, за да започнете, помислете за работа с физиотерапевт, ако имате достъп до такъв.

4. Бъдете наясно със страничните ефекти на лекарствата

Някои лекарства, използвани за други здравословни състояния, са свързани с обостряне на симптомите на псориазис.

Лекарства, които могат да причинят обостряне на псориазис включват:

 • интерферони, използвани за лечение на рак
 • антималарийни средства, използвани за предотвратяване или лечение на малария
 • имиквимод, използван за актинична кератоза, някои базалноклетъчни карциноми или лечение на брадавици
 • тербинафин, използван за лечение на гъбични инфекции на кожата или ноктите

Бета-блокерите са друг вид лекарства известен за обостряне на симптомите на псориазис. Те се използват за лечение на високо кръвно налягане и много възрастни хора ги приемат. В САЩ, 74,5% хора над 60-годишна възраст получават диагноза хипертония.

Преди да започнете каквото и да е лекарство, уверете се, че Вашият лекар знае, че имате псориазис.

5. Следете за хормонални промени

Промените в нивата на хормоните, които се случват с менопаузата, могат да увеличат шансовете за обостряне. По-вероятно е да се появят пристъпи поради намаляването на нивата на естроген, което се случва около менопаузата.

Естрогенът изглежда нисък броя на възпалителните протеини в тялото. Това помага за предотвратяване на симптомите на псориазис. Когато естрогенът спадне, нивата на възпалителни протеини могат да се повишат. В резултат на това много хора забелязват, че техните симптоми са по-склонни да се обострят, докато преминават през менопаузата.

Хората, които вземат хормонална терапия за справяне със симптомите на менопаузата са склонни да изпитват по-малко пристъпи на псориазис. Експертите обаче нямат достатъчно изследвания, за да предполагат, че всеки с псориазис трябва да приема хормонална заместителна терапия.

Ако сте в перименопауза или менопауза и забележите, че вашият псориазис е по-активен, струва си да обсъдите с Вашия лекар.

6. Поддържайте връзка с другите

Животът с псориазис може да повлияе на качеството ви на живот. Стресът и самотата са по-висок при хора с псориазис. Вашият риск от самота също се увеличава с възрастта. Относно а четвърт от хората възраст 65 и повече години са изолирани.

Стресът е известен рисков фактор за пристъпи на псориазис. Стресът от изолацията може да влоши перспективите за здравето не само за псориазис, но и за други здравословни състояния.

Наличието на солидна социална мрежа е мощен начин за справяне със стреса.

Ето няколко идеи:

 • Присъединете се към клуб, за да срещнете хора, които се радват на някои от същите неща, които правите и вие.
 • Станете доброволец за организация, която има значение за вас.
 • Попитайте за групи или книжни клубове в местната библиотека.
 • Вземете курс чрез местна програма за продължаващо обучение, за да научите нещо ново.
 • Организирайте посещение на чай и социално събитие във вашата жилищна сграда или местен парк.
 • Потърсете групи за подкрепа за хора, живеещи с псориазис, лично или онлайн.

С напредване на възрастта има много промени, които могат да настъпят както във вашето физическо, така и в психическото здраве. Когато живеете с псориазис, промяната в други части на вашето здраве също може да повлияе на вашия псориазис.

Някои лекарства могат да увеличат риска от обостряне. Съществува и потенциал, че хормоналните промени, дължащи се на менопаузата, ще увеличат симптомите на псориазис.

Повечето лекарства са безопасни за възрастни хора, но може да се наложи страничните ефекти да се наблюдават по-внимателно.

Като част от грижата за себе си, направете всичко възможно да поддържате връзка с другите и с вашия здравен екип.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss