6 начина за насърчаване на устойчивостта при МС

Resilience е инструмент, който може да ви помогне да се справите с непредсказуемостта на MS. Има много начини да го развивате и подхранвате през годините.

Устойчивостта е способността да се адаптирате и да реагирате ефективно на обстоятелствата в живота. Той представлява набор от умения и нагласи, които ви помагат да „въртите с ударите“. Черти като оптимизъм, самостоятелност и изобретателност са компоненти на устойчивостта.

Когато имате хронично състояние през целия живот като множествена склероза (МС), устойчивостта може да промени начина, по който се отразява върху живота и благосъстоянието ви. И дори да не ви идва естествено, има начини да развиете и подхранвате устойчивостта през годините.

Започнете с тези стъпки.

Практикувайте внимателност

Вниманието е състояние на съзнание, при което се фокусирате върху настоящия момент. Всички мисли или чувства, които влизат в ума ви в този момент, се приемат без осъждане. На мислите е позволено да преминат през вашето съзнание, без да се “заклещват” в размишления.

При МС внимателността може да ви помогне да се научите да приемате негативни емоции и симптоми, без да им позволявате да ви насочат към спирала на безпокойство, безпокойство, страх или гняв.

Внимателността има много терапевтични приложения. Методите, които го включват, са известни като интервенции, базирани на вниманието (MBI).

Малък проучване от 2021 г установяват, че MBIs при MS са били полезни при управлението на симптомите на депресия по време на кратки периоди на хоспитализация.

Друг 2017 проучване установиха, че MBI, съчетани с йога движения, водят до значителни подобрения във физическата функция, жизнеността и психичното здраве сред участниците с МС.

Приемането в MBIs също може да помогне при болка. А проучване от 2019 г установиха приемане на болката, вместо фиксиране върху нея, повишена толерантност към болка и издръжливост.

Можете да практикувате внимателност у дома или с обучен практикуващ. Започнете с тези стъпки:

 • Седнете на тихо и удобно място.
 • Съсредоточете се върху вдишването и издишването си.
 • Когато се появи мисъл, потвърдете я за кратко и след това се съсредоточете отново върху дъха си, оставяйки мисълта да отмине.

Подхранвайте надежда и оптимизъм

Оптимизмът и надеждата са свързани психологически понятия. Оптимизмът е всеобхватната нагласа, че каквото и да стане, нещата ще се развият положително. Надеждата е вярата в определен резултат, дори когато сме изправени пред несигурност.

Оптимизмът и надеждата са важни за устойчивостта. Те ви помагат да се съсредоточите върху положителното, а не върху отрицателното. И когато имате положително мислене, е по-вероятно да бъдете мотивирани да сте в крак с лечението, да търсите възможности и да полагате всички усилия да живеете пълноценно с МС.

А 2017 преглед установиха, че по-високите нива на надежда и оптимизъм са свързани с по-добри резултати от хронични заболявания. Необходими са обаче повече изследвания в по-широк диапазон от условия.

Дори и да не сте оптимист по природа, можете да изградите надежда и оптимизъм чрез:

 • предизвикване на негативните мисли с положителни алтернативи
 • отделяне на време за визуализиране на положителните резултати
 • записвайки ежедневните си постижения
 • водене на дневник за положителни ежедневни преживявания и резултати
 • идентифициране на „сребърната подплата“ в негативни ситуации
 • обградете се с оптимистични хора

Положителният резултат при МС не означава, че болестта ще изчезне. Това означава да разберете, че вашият резултат с лечение може да бъде по-добър, отколкото би бил без лечение.

Практикувайте благодарност

Благодарността, подобно на надеждата и оптимизма, е друг аспект на позитивната психология.

Когато практикувате благодарност, вие се принуждавате да се съсредоточите върху нещата в живота, за които сте благодарни. Това ви дава по-малко време да се занимавате с негативното.

Според а проучване от 2020 г, по-високите нива на благодарност предсказват по-добро качество на живот при тези с МС. Констатациите бяха подкрепени от изследване от 2023 г че отбелязаната благодарност е помогнала за подобряване на качеството на живот при МС чрез медииране на нивата на възприеман стрес.

Можете да изграждате практика на благодарност ежедневно, като изброявате хората, местата и преживяванията, за които сте благодарни. Ако се интересувате от водене на дневник, можете да изберете едно нещо и да пишете за него в дълбочина.

Изградете мрежа за поддръжка

Можете да бъдете издръжливи сами при МС, но вашата издръжливост може да бъде повлияна и от хората, с които сте заобиколени.

Да живееш с МС може да бъде изключително натоварващо, както физически, така и психически. Наличието на мрежа за поддръжка от доверени приятели, връстници и семейство действа като предпазна мрежа, когато индивидуалната ви устойчивост се поклати.

А 2022 преглед отбелязва, че мрежите за онлайн поддръжка също предлагат полезна социална подкрепа, стратегии за справяне и чувство за приятелство, които намаляват риска от изолация при МС.

Можете да изградите своята мрежа за поддръжка чрез:

 • открито общуване с близки за МС
 • молете приятелите и семейството си да се свързват често с вас
 • организиране на редовни посещения и проверки
 • присъединяване към групи от връстници споделяне на житейски опит от MS
 • участие в общностни MS програми и инициативи

Подобрете физическото си здраве

Вашето тяло се нуждае от устойчивост толкова, колкото и умът ви.

Подобряването на вашето физическо здраве е възможно, дори когато имате МС. Например, може да имате възможност да се храните по-балансирано или може би все още трябва да откажете пушенето. За някои хора получаването на качествен сън трябва да стане по-голям приоритет.

Когато тялото ви функционира по най-добрия начин, това помага за намаляване на ефекта от симптомите на МС и може да намали страничните ефекти от лечението.

Разтягането, например, може да помогне за подобряване на свързаните с мускулите симптоми на МС, като стягане или ограничен обхват на движение. Ако МС силно ограничава движението ви, може да откриете, че упражненията или разтягането във вода могат да помогнат.

Ако сте един от многото хора, живеещи с МС, които изпитват нарушения на съня, можете да опитате:

 • поддържане на комфортна температура в спалнята ви, тъмно и тихо
 • практикуване на техники за релаксация преди лягане
 • избягване на времето пред екрана преди сън
 • пропускане на дрямка през деня

Повишете самочувствието

Самочувствието или начина, по който възприемате собствената си стойност, изглежда е защитен фактор за благополучие при МС. Проучване от 2021 г. установи, че самоконтролът и самочувствието сред хората с МС са положително свързани с множество измерения на психологическото благополучие.

Повишаването на вашето самочувствие също така изгражда вашата увереност, което може да повиши вашето самочувствие или как се чувствате в контрол над вашите действия и избори.

Не винаги е лесно да повишите самочувствието. Можете да започнете, като правите ежедневен списък с лични качества, които харесвате. Добавете към тази практика, като изброите ежедневните си постижения. Съсредоточаването върху любезното, позитивно саморазказване също има значение.

Устойчивостта помага на всеки да се адаптира към предизвикателствата на живота. Но да станете устойчиви е особено важно, когато управлявате хронично заболяване като МС и всичко, което идва с него.

Дори устойчивостта да не е естествена за вас, тя може да бъде изградена. Фокусирането върху аспекти на положителната психология, като надежда, оптимизъм и благодарност, са само някои от начините, по които можете да насърчите това полезно житейско умение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss