5 чести признаци на безплодие при мъже и жени

Бях на 26 години, когато за първи път ми откриха безплодие. В моя случай невъзможността за забременяване беше резултат от състояние, наречено ендометриоза 4 стадий.

Подобно на много хора, изправени пред безплодие, аз бях с разбито сърце от новината. Винаги съм вярвал, че ще имам голямо семейство. Изборите, които се наложих да направя през следващите години, и нарастващата агония от циклите на повторно ин витро оплождане (IVF), ме оставиха съсипана.

Обичайно е двойките да изпитват проблеми с безплодието. Много от тези двойки нямат симптоми. Те нямат никаква причина да подозират, че може да имат безплодие, докато не започнат да се опитват да заченат.

Поради тази причина се препоръчва двойки, които се опитват да забременеят повече от година без успех, да потърсят съвет от лекар. За жени над 35-годишна възраст този срок се намалява на шест месеца. Проблемите с безплодието се увеличават с възрастта.

Признаци и симптоми на безплодие

Признаците и симптомите на безплодие често са свързани с други основни състояния. Например, 10 до 15 процента нелекувани случаи на хламидия ще доведат до тазово възпалително заболяване (PID). PID води до запушване на фалопиевите тръби, което предотвратява оплождането.

Има много състояния, които могат да допринесат за безплодие при мъжете и жените. Признаците и симптомите на всеки от тях могат да варират значително. Ако се притеснявате, важно е да се консултирате с Вашия лекар.

Честите симптоми на безплодие включват следното.

Чести признаци на безплодие при жените

1. Нередовни менструации

Средният цикъл на жената е 28 дни. Но всичко в рамките на няколко дни след това може да се счита за нормално, стига тези цикли да са последователни. Например, жена, която има 33-дневен цикъл един месец, 31-дневен цикъл на следващия и 35-дневен цикъл след това, вероятно има “нормални” периоди.

Но жена, чиито цикли варират толкова силно, че дори не може да започне да прецени кога може да дойде цикълът й, изпитва нередовни менструации. Това може да бъде свързано с хормонални проблеми или със синдром на поликистозните яйчници (PCOS). И двете могат да допринесат за безплодие.

2. Болезнени или тежки менструации

Повечето жени изпитват спазми с менструацията. Но болезнените периоди, които пречат на ежедневния ви живот, може да са симптом на ендометриоза.

3. Без периоди

Не е необичайно жените да имат почивен месец тук-там. Фактори като стрес или тежки тренировки могат да доведат до временно изчезване на менструацията. Но ако не сте имали менструация от месеци, е време да проверите плодовитостта си.

4. Симптоми на хормонални флуктуации

Признаците на хормонални колебания при жените могат да показват потенциални проблеми с плодовитостта. Говорете с Вашия лекар, ако изпитате следното:

  • кожни проблеми
  • намалено сексуално желание
  • растеж на космите по лицето
  • изтъняване на косата
  • качване на тегло

5. Болка по време на секс

Някои жени са изпитвали болезнен секс през целия си живот, така че са се убедили, че това е нормално. Но не е така. Може да е свързано с хормонални проблеми, ендометриоза или други основни състояния, които също могат да допринесат за безплодие.

Чести признаци на безплодие при мъжете

1. Промени в сексуалното желание

Плодовитостта на мъжа също е свързана с неговото хормонално здраве. Промените в мъжеството, често управлявани от хормони, могат да показват проблеми с плодовитостта.

2. Болка или подуване на тестисите

Има няколко различни състояния, които могат да доведат до болка или подуване на тестисите, много от които могат да допринесат за безплодие.

3. Проблеми с поддържането на ерекцията

Способността на мъжа да поддържа ерекция често е свързана с нивата на хормоните му. Може да доведе до намаляване на хормоните, което потенциално може да доведе до проблеми със зачеването.

4. Проблеми с еякулацията

По същия начин, невъзможността за еякулация е знак, че може да е време да посетите лекар.

5. Малки, твърди тестиси

Тестисите съдържат мъжка сперма, така че здравето на тестисите е от първостепенно значение за мъжката плодовитост. Малките или твърди тестиси могат да показват потенциални проблеми, които трябва да бъдат проучени от лекар.

Вземането за вкъщи

Около 15 до 20 процента от двойките, които се опитват да забременеят, ще имат проблеми с безплодието. Женското безплодие обикновено е виновно в 40% от времето, докато мъжкото безплодие е причина за проблеми в 30 до 40% от времето. Комбинацията от тези фактори води до безплодие в 20 до 30 процента от случаите.

Ако сте били диагностицирани с безплодие или се страхувате, че може да имате проблеми със зачеването в бъдеще, не сте сами. Медицинската индустрия непрекъснато напредва в тази област. Уговорете час с Вашия лекар и обсъдете притесненията си. Дори ако сте диагностицирани с безплодие, все още можете да забременеете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss