5 начина за лечение на сух нос

Лечение на сухота в носа

Сезонът на настинки или алергии оставя много от нас със запазена марка симптом, точно в средата на лицата ни: сух нос.

Докато сухият нос е неудобен, много средства за лечение на сух нос могат да бъдат закупени в магазина или онлайн или дори да се лекуват с неща, които вече имате в дома си.

Ето пет ефективни домашни средства:

1. Вазелин

Използвайте пръстите си, за да нанесете много малко вазелин върху лигавицата вътре в носа. Той не само е добър за поддържане на овлажняване на носа, но също така се справя безопасно от стомаха ви в малки количества. Балсамът за устни също работи.

Опитайте се да не използвате този метод твърде често или за продължителни периоди и избягвайте да прилагате твърде много наведнъж.

В редки случаи може да проникне в трахеята и белите дробове и да доведе до значителни белодробни проблеми. Ако имате съществуващ хроничен белодробен проблем, може да искате да говорите с Вашия лекар, преди да опитате това лечение у дома.

Намерете вазелин онлайн.

2. Овлажнител

Спането със сух овлажнител за мъгла в спалнята ви може да помогне за увеличаване на влажността в стаята ви, което може да осигури облекчение на носните ви проходи. Поставете овлажнителя в центъра на стаята.

Ето един съвет: Не го насочвайте към мебелите, защото излишната влага може да насърчи растежа на мухъл и да повреди дървените повърхности.

Започнете да дишате по-лесно, като вземете един тук.

3. Спрей за нос

За намокряне на носните проходи могат да се използват назални спрейове.

Солените спрейове за нос могат да помогнат за овлажняване на носа ви, като същевременно почистват прах, мръсотия и цветен прашец. Те могат също да помогнат за облекчаване на задръстванията.

Пазарувайте спрейове за нос без рецепта сега.

4. Влажни кърпички

Навлажнете а кърпичка за лице с вода с помощта на бутилка със спрей и избършете по лигавицата на ноздрите си. Това може да помогне за предотвратяване на изсушаване и дразнене.

Можете също да използвате бебешки кърпички, които са предназначени за почистване на чувствителни зони, без да причиняват пресушаване.

5. Парна или сауна

Обичайната домашна терапия за лице, пара, също може да помогне за облекчаване на сухия нос. Можете дори да окачите главата си над мивката с гореща вода, но ефектът от парата няма да продължи дълго.

Бонус съвет

Освен че използвате влагата във въздуха, уверете се, че помагате на тялото си отвътре, като останете хидратирани.

Пиенето на много течности като вода или чай – особено ако имате сух нос по време на настинка – може да помогне за овлажняване на носа отвътре навън.

Причини за сухота в носа

Честа причина за сухота в носа е твърде честото издухване на носа, независимо дали това е поради настинка или алергии. Сухият нос също е често срещан при хора, които живеят в райони със сухо време и пушат тютюн или марихуана.

Хроничната сухота в носа може да бъде причинена и от определени медицински състояния, като синдром на Sjogren.

Други причини за сухота в носа включват инфекция, хранителни дефицити и хроничен атрофичен ринит, продължително възпаление на носа поради неизвестна причина.

Сухият нос също е често срещан симптом на някои лекарства, като антихистамини и деконгестанти, използвани за обикновени настинки или алергии.

Сериозен симптом ли е сухота в носа?

Освен че е неудобно и болезнено, случай на сухота в носа рядко е сериозен. Лигавицата на носа и гънката отдолу са чувствителни. Прекомерната сухота и дразнене могат да причинят напукване и кървене на кожата.

Въпреки това, ако имате сухота в носа за повече от 10 дни или имате признаци на инфекция – треска, секрет, кървави носове, които не спират, и слабост – трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss