5 ефективни етерични масла при главоболие

Етеричните масла се използват като домашни средства за лечение на различни заболявания. Но използването на етерични масла е ефективен начин за облекчаване на главоболието и, ако е ефективно, кои етерични масла са най-добри?

Етеричното масло е концентрирана течност, извлечена от растение. Ароматерапията е алтернативна терапия, базирана на използването на тези масла. Ароматерапевтите вярват, че всяко етерично масло предлага различен набор от ползи за здравето.

Изследванията подкрепят ползите за здравето на някои етерични масла. Тази статия препоръчва 5 от най-добрите етерични масла за лечение на главоболие, подкрепени от научни доказателства.

Общ преглед

5 ефективни етерични масла при главоболие
Много хора с чести главоболия избират да търсят алтернативни лечения като етерични масла.

Смята се, че повече от половината от възрастното население в света периодично изпитва главоболие, като най-често срещаният тип е главоболие от напрежение.

Въпреки че има редица лекарства без рецепта и лекарства с рецепта за лечение на главоболие, тези лекарства могат да причинят странични ефекти.

Когато някой изпитва главоболие редовно, той може да търси естествени лечения, включително етерични масла.

Етерични масла за лечение на главоболие

Има редица изследвания, които показват, че специфични етерични масла могат да бъдат полезни при главоболие. Тези етерични масла включват:

1. Лавандулово масло

Лавандулата често се използва, за да помогне на хората да заспят и да намали стреса, безпокойството или депресията.

лавандулово етерично масло
Етерично масло от лавандула

Много хора вярват, че лавандуловото масло може да помогне за облекчаване на главоболие и мигрена, предизвикани от стрес.

Проучване от 2012 г. предполага, че вдишването на етерично масло от лавандула може да бъде безопасно и ефективно лечение за управление на мигренозно главоболие.

2. Масло от розмарин

Маслото от розмарин се използва традиционно за лечение на главоболие и подобряване на кръвообращението.

етерично масло от розмарин
Етерично масло от розмарин

Малко са проучванията, които специално подкрепят маслото от розмарин като ефективно лечение на главоболие. Изследване от 2008 г. обаче предполага, че маслото от розмарин има противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

Друго проучване от 2013 г. установява, че маслото от розмарин помага за намаляване на болката и безсънието при хора, преминали през лечение с отнемане на опиум.

Тези примери за изследване предполагат, че маслото от розмарин може да намали болката, свързана с главоболие. Необходими са обаче повече изследвания върху хора, преди този ефект да може да бъде потвърден.

3. Масло от мента

Ментовото масло е стимулиращо и може да облекчи напрежението при главоболие, когато се прилага локално.
Ментовото масло е стимулиращо и може да облекчи напрежението при главоболие, когато се прилага локално.

Ментата се използва в алтернативни лекарства от хилядолетия. Ментовото масло е едно от най-популярните етерични масла за лечение на главоболие.

Неотдавнашен преглед от 2015 г. на публикувани проучвания върху етерични масла гласи, че прилагането на ментово масло върху слепоочията и челото осигурява облекчение от главоболие при напрежение.

Активната съставка в ментовото масло е ментол. Изследвания, публикувани през 2015 г., показват, че ментолът може да бъде ефективен при лечение на мигрена, когато се прилага върху главата като гел.

4. Масло от лайка

етерично масло от лайка
Етерично масло от лайка

Хората традиционно пият чай от лайка, за да се отпуснат и отпуснат. Обикновено се смята, че маслото от лайка има подобен ефект.

Изследвания от 2012 г. показват, че маслото от лайка може да подобри някои от симптомите на тревожност и депресия.

Тъй като главоболието често се причинява от стрес и безпокойство, така маслото от лайка може да помогне за лечение на главоболие.

В лайката има противовъзпалителни свойства, които също могат да намалят главоболието, но са необходими повече изследвания за нейните ползи за здравето.

5. Евкалиптово масло

Традиционно евкалиптът се използва за изчистване на синусите и намаляване на възпалението. Хората, които изпитват главоболие поради запушени синуси, могат да открият, че вдишването на евкалипт намалява симптомите им.

етерично масло от евкалипт
Етерично масло от евкалипт

Едно проучване установи, че евкалиптовото масло е ефективно за облекчаване на болката и понижаване на кръвното налягане при вдишване.

Как да използваме тези етерични масла

Етеричните масла могат да се разреждат и масажират в слепоочията или челото, за да облекчат главоболието.
Етеричните масла могат да се разреждат и масажират в слепоочията или челото, за да облекчат главоболието.
Има редица различни начини, по които можете да използвате етерични масла за лечение на главоболие. Тези начини включват:
  • Нанасяне на масло върху слепоочията или челото: Етеричните масла трябва да се разреждат с масло носител, като кокосово масло, преди да могат да се прилагат върху кожата. След като се разреди, маслото може да се масажира в слепоочията и през челото.
  • Вдишване на масло: Етеричните масла могат да се вдишват чрез добавяне на няколко капки към тъкан, задържане на тъканта под носа и дълбоко дишане.
  • Използва се за студен компрес: Създайте студен компрес, като накиснете кърпа в студена вода с няколко капки етерично масло. Компресът може да се прилага върху челото или шията.
  • Добавяне на масло към ваната: Добавянето на няколко капки етерично масло към гореща вана може да бъде релаксиращ начин за лечение на главоболие.

Рискове от етерични масла

Както при много алтернативни лекарства, етеричните масла не се регулират от Асоциацията на храните и лекарствата (FDA), така че е важно да купувате от реномирана марка.

Етеричните масла обикновено са безопасни, когато се използват правилно. Трябва да разредете етеричното масло с носител, преди да ги нанесете директно върху кожата. Етеричното масло може да причини дразнене на кожата, ако се използва неразреден.

Някои хора са алергични към етерични масла, дори когато са разредени. В този случай първо трябва да поставите малко количество масло върху участък от кожата, за да тествате за алергична реакция. Ако няма реакция в рамките на 48 часа, тогава маслото е безопасно за употреба.

Ако човек има някакви съществуващи здравословни състояния, той трябва да говори с лекар, преди да използва етерични масла.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss