5 домашни рецепти за бебешка храна с моркови

Първите твърди храни предлагат чудесна възможност да свикнете бебето си с различни вкусове. Това може да ги направи по-склонни да опитват нови неща, като в крайна сметка им предоставя разнообразна и здравословна диета.

Морковите са естествено сладки и меки, точно за лесното небце на бебето. Нещо повече, те са пълни с основни хранителни вещества и са лесни за използване като съставка за бебешка храна.

Морковите са с много високо съдържание на витамин А, който е необходим за поддържане на имунната система, както и на сърцето, белите дробове и бъбреците. Той също така поддържа здравето на очите, по-специално ретината, очната мембрана и роговицата. Бебетата под шест месеца се нуждаят от 400 mcg витамин А на ден, а бебетата между шест месеца и една година се нуждаят от 500 mcg на ден.

Прочетете повече: Защо тялото ви обича морковите »

Морковите също са добър източник на други витамини, като витамин К, който помага за правилното съсирване на кръвта, и витамин В6, който е необходим за здравето на кожата, косата, очите и черния дроб.

Те са добър източник на фибри, от които вашето бебе може да се нуждае повече, ако го храните с много храни с ниско съдържание на фибри, като бебешки зърнени храни.

Кога бебетата могат да започнат да ядат моркови?

Вашето бебе може да започне да яде моркови на около шест месеца, а възможностите са неограничени! Журито все още не е наясно дали трябва да купувате био. Американската академия по педиатрия заявява, че е важно децата да ядат разнообразни храни, независимо дали са органични или конвенционално отгледани, въпреки че отбелязват, че органичните храни имат по-ниски нива на пестициди и устойчиви на лекарства бактерии.

Варени моркови

Просто сварете сурови моркови сами. Измийте ги и ги обелете, след което сварете във вода, докато омекнат. Намачкайте старателно с вилица или мелница за храна. Добавете малко вода, за да получите консистенцията, подходяща за вашето бебе, и воаля!

Печени моркови

Може да опитате да изпечете морковите, вместо да сварите. Печените зеленчуци развиват по-интензивен вкус, като в тази проста рецепта за пюре от печени моркови.

Пиле и моркови

Поради силния си вкус, морковите са добро покритие за храни, които бебето ви не може да се наслади иначе. Това гладко пюре от пиле, ябълка и моркови сервира пълна унция пиле. Това ще осигури на вашето бебе 8 грама протеин, почти пълната дневна нужда за бебета между 7 и 12 месеца.

Кюфтета от моркови

Повечето бебета могат да седят сами до 6 месеца и могат да хванат с пръст и палец на около 10 месеца. Тогава можете да започнете да въвеждате храни, които бебетата могат да задържат сами. Тези кюфтета от моркови комбинират цялото хранене с хранителни вещества в една шепа храна. Солта не е необходима и оставянето на вашето бебе да се наслаждава на храни без сол може да помогне за установяването на диета с ниско съдържание на натрий за цял живот.

Бутернат тиква и моркови

Ето рецепта за пюре, която съчетава някои лесно смилаеми зеленчуци – като тиква и моркови – с щипка къри. Ябълките са любими на бебетата и са доста добър източник на витамин С, който предпазва клетките от разрушителни свободни радикали.

Как да разпознаем алергия към моркови

Алергиите към моркови не са чести. Въпреки това, ако бебето ви е алергично към прашец от бреза или полен от полиния, то може да е алергично и към моркови. Когато въвеждате нова храна на вашето бебе, не я смесвайте с друга нова храна, а също така изчакайте три до пет дни, за да видите дали ще се развие някаква алергична реакция. Бъдете нащрек за симптоми като повръщане и диария, но и за по-фини признаци като обриви. Бъдете особено внимателни, ако вие или някой друг от вашето семейство имате хранителна алергия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss