Чести проблеми по време на бременност

Преглед

Бременността е вълнуващо време, но също така може да предизвика стрес и страх от неизвестното. Независимо дали това е първата ви бременност или сте имали такава преди, много хора имат въпроси относно нея. По-долу са дадени някои отговори и ресурси за често задавани въпроси.

Кога трябва да кажа на хората, че съм бременна?

Повечето спонтанни аборти се случват през първите 12 седмици от бременността, така че може да искате да изчакате, докато този критичен период приключи, преди да кажете на другите за вашата бременност. Въпреки това може да е трудно да запазите такава тайна за себе си. Ако имате ултразвук на 8 седмици от бременността и видите сърдечен ритъм, шансът ви за спонтанен аборт е по-малък от 2 процента и може да се чувствате в безопасност, като споделяте новините си.

Какви храни трябва да избягвам?

Трябва да имате поне три добре балансирани хранения всеки ден. По принцип трябва да ядете храни, които са чисти и добре приготвени. Да се ​​избегне:

  • сурово месо, като суши
  • недостатъчно обработено говеждо, свинско или пилешко, включително хот-дог
  • непастьоризирано мляко или сирена
  • недоварени яйца
  • неправилно измити плодове и зеленчуци

Храните или напитките, съдържащи аспартам, или NutraSweet, са безопасни в умерени количества (една до две порции на ден), ако нямате заболяване, наречено фенилкетонурия.

Някои жени развиват състояние, известно като пика, което им дава необичайно желание да ядат тебешир, глина, талк или пастели. Обсъдете тези желания с Вашия лекар и избягвайте тези вещества.

Ако имате диабет или сте диагностицирани с гестационен диабет по време на бременност, трябва да спазвате диетата на Американската диабетна асоциация (ADA) и да избягвате плодове, сокове и закуски с високо съдържание на въглехидрати, като бонбони, сладкиши, бисквитки и газирани напитки.

Трябва ли да пия кафе по време на бременност?

Някои лекари препоръчват да не пиете никакъв кофеин по време на бременност, а други препоръчват ограничена консумация. Кофеинът е стимулант, така че повишава кръвното налягане и сърдечната честота, което не се препоръчва по време на бременност. Употребата на кофеин също може да доведе до дехидратация, така че не забравяйте да пиете много вода.

Кофеинът също преминава през плацентата до вашето бебе и може да им повлияе. Това също може да повлияе на вашите модели на сън и на бебето. Няма окончателни изследвания, свързващи умерената употреба на кофеин, дефинирана като по-малко от пет чаши кафе на ден, със спонтанен аборт или вродени дефекти. Настоящата препоръка е 100 до 200 милиграма на ден или около една малка чаша кафе.

Мога ли да пия алкохол?

Не трябва да пиете алкохол по време на бременност, особено през първия триместър. Феталният алкохолен синдром е сериозно състояние. Не е известно колко много алкохол го причинява – може да е чаша вино на ден или чаша на седмица. Въпреки това, с появата на ранни родилни болки в края на бременността, Вашият лекар може да Ви предложи да изпиете малко вино и да вземете топъл душ, известен още като хидротерапия. Това може да ви помогне да облекчите дискомфорта.

Какво мога да взема при главоболие и болка?

Ацетаминофенът (Tylenol) обикновено е безопасен за употреба по време на бременност, въпреки че първо трябва да се консултирате с Вашия лекар. Можете да приемате до две таблетки с допълнителна сила, по 500 милиграма всяка, на всеки четири часа, до четири пъти на ден. Максималната консумация на ден трябва да бъде ограничена до 4000 mg или по-малко. Можете да приемате ацетаминофен за лечение на главоболие, болки в тялото и други болки по време на бременност, но ако главоболието продължава въпреки максималните дози ацетаминофен, незабавно се свържете с Вашия лекар. Главоболието ви може да е знак за нещо по-сериозно.

Аспирин и ибупрофен не трябва да се приемат по време на бременност, освен ако не сте изрично инструктирани от Вашия лекар. Има медицински или акушерски състояния, които изискват аспирин или други нестероидни противовъзпалителни средства по време на бременност, но само под стриктното наблюдение на Вашия лекар.

Трябва ли да приемам добавки с прогестерон?

Производството на прогестерон в яйчниците е критично до около 9-та или 10-та седмица от бременността. Прогестеронът подготвя ендометриума, лигавицата на матката, за имплантиране на преембриона. Скоро след това плацентата ще произвежда достатъчно прогестерон, за да поддържа бременността.

Измерването на нивата на прогестерон може да бъде трудно, но нивата под 7 ng/ml са свързани със спонтанен аборт. Тези нива рядко се срещат при жени, които нямат анамнеза за поне три спонтанни аборта. Ако имате анамнеза за спонтанен аборт и ниско ниво на прогестерон, допълнителен прогестерон като вагинална супозитория, интрамускулна инжекция или хапче може да бъде опция.

Безопасни ли са горещите вани?

Трябва да избягвате горещи вани и сауни по време на бременност, особено през първия триместър. Прекомерната топлина може да предразположи вашето бебе към дефекти на невралната тръба. Топлите душове и ваните са безопасни и често са доста успокояващи за болки в тялото.

Ами котките?

Ако имате котка, особено котка на открито, уведомете Вашия лекар, за да можете да бъдете тествани за токсоплазмоза. Не трябва да сменяте кошчето за котка. Бъдете внимателни и с миенето на ръцете си след близък контакт с котката ви или с мръсотия от работа в градината.

Токсоплазмозата се предава на хората от заразени изпражнения на котка или лошо сварено месо от заразено животно. Инфекцията може да се предаде на нероденото ви бебе и да доведе до опустошителни усложнения, включително спонтанен аборт. Лечението на токсоплазмоза е сложно и изисква получаване на специално разрешение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за лекарство, което не е лесно достъпно в Съединените щати. За щастие повечето жени вече са имунизирани срещу токсоплазмоза от предишни експозиции в детството и следователно не могат да бъдат заразени повторно.

Къде мога да намеря помощ, ако съм в насилствена връзка?

Домашното насилие засяга почти 1 от 6 бременни жени в Съединените щати. Домашното насилие увеличава усложненията по време на бременност и може да удвои риска от преждевременно раждане и спонтанен аборт.

Много жени, които са били малтретирани, не се явяват на пренаталните си срещи и това е особено вярно, ако сте насинени или наранени по време на срещата. Също така е обичайно жена, която е изложена на риск или е малтретирана, да води партньора си на пренаталните си посещения. Насилният партньор рядко ще остави жена без придружител и обикновено се опитва да поеме контрола върху срещата.

Подаване на сигнал за злоупотреба

Ако сте в насилствена връзка, важно е да съобщите за ситуацията си. Ако сте били блъскани преди, бременността увеличава вероятността да бъдете очукан отново. Ако изпитвате насилие, кажете на някой, на когото имате доверие, да получи подкрепа. Редовните Ви прегледи при Вашия лекар може да са подходящ момент да им кажете за всяко физическо насилие, което може да претърпявате. Вашият лекар може да ви даде информация за услугите за поддръжка и къде да отидете за помощ.

Въпреки продължаващото насилие, много жени не могат или не желаят да напуснат насилствен партньор. Причините са комплексни. Ако сте били малтретирани и решите да останете с партньора си по някаква причина, имате нужда от план за излизане за вас и вашите деца, в случай че се окажете в тежка ситуация.

Разберете какви ресурси са налични във вашата общност. Полицейски участъци, приюти, авенюти за консултиране и организации за правна помощ предоставят помощ при спешни ситуации.

поддържа

Ако имате нужда от помощ или искате да говорите с някого за ситуация на злоупотреба, можете да се обадите на 24-часовата Национална телефонна линия за помощ за домашно насилие на 800-799-7233 или 800-787-3224 (TTY). Тези номера могат да бъдат достигнати от всяка точка на Съединените щати.

Други уеб ресурси:

  • Страницата на Facebook за домашно насилие
  • Жените процъфтяват
  • БЕЗОПАСНО

Опаковайте някои необходими консумативи и ги оставете в дома на приятел или съсед. Не забравяйте да опаковате дрехи за вас и вашите деца, тоалетни принадлежности, документи за записване в училище или за получаване на обществена помощ, включително актове за раждане и разписки за наем, допълнителен комплект ключове за кола, пари в брой или чекова книжка и специална играчка за всяко дете.

Не забравяйте, че всеки ден, когато останете в дома си, сте изложени на риск. Говорете с Вашия лекар и приятели и планирайте предварително.

Outlook

Бременността е вълнуващо време, но може да бъде и стресиращо. По-горе са дадени отговори и ресурси на някои често срещани въпроси, които хората имат за бременността, а има и много други ресурси. Не забравяйте да четете книги, да правите изследвания в интернет, да говорите с приятели, които са имали деца, и както винаги, задавайте въпроси на Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss