Хиперпаратиреоидизъм

Какво е хиперпаратиреоидизъм?

Хиперпаратиреоидизмът възниква, когато паращитовидните жлези произвеждат твърде много паратиреоиден хормон (PTH). Паращитовидните жлези са четири ендокринни жлези с размер на грахово зърно, разположени във врата, близо до или прикрепени към задната част на щитовидната жлеза. Ендокринните жлези отделят хормони, необходими за нормалното функциониране на организма.

Въпреки че имат сходни имена и са в съседство с врата, паращитовидните жлези и щитовидната жлеза са много различни органи. PTH помага за регулиране на нивата на калций, витамин D и фосфор в костите и кръвта.

Някои хора с това състояние не изпитват никакви симптоми и не се нуждаят от лечение. Други имат леки или тежки симптоми, които може да изискват операция.

Какви са причините за хиперпаратиреоидизъм?

При хиперпаратиреоидизъм една или повече от вашите паращитовидни жлези стават свръхактивни и правят излишък на PTH. Това може да се дължи на тумор, уголемяване на жлезата или други структурни проблеми на паращитовидните жлези.

Когато нивата на калций са твърде ниски, паращитовидните жлези реагират, като увеличават производството на PTH. Това кара бъбреците и червата ви да абсорбират по -голямо количество калций. Той също така премахва повече калций от костите ви. Производството на PTH се нормализира, когато нивото на калций отново се повиши.

Какви са видовете хиперпаратиреоидизъм?

Има три вида хиперпаратиреоидизъм: първичен, вторичен и третичен.

Първичен хиперпаратиреоидизъм

Този тип възниква, когато имате проблем с поне една от паращитовидните си жлези. Честите причини за проблеми с паращитовидната жлеза включват доброкачествени израстъци на жлезата и увеличаване на поне две жлези. В редки случаи раков тумор причинява това състояние. Повишен риск от развитие на първичен хиперпаратиреоидизъм се наблюдава и при хора, които:

 • имат определени наследствени нарушения, които засягат няколко жлези по цялото тяло, като например множествена ендокринна неоплазия
 • имат дълга история на дефицит на калций и витамин D
 • са били изложени на радиация от лечение на рак
 • са приемали лекарство, наречено литий, което основно лекува биполярно разстройство

Вторичен хиперпаратиреоидизъм

Този тип възниква, когато имате основно състояние, което води до необичайно ниски нива на калций. Повечето случаи на вторичен хиперпаратиреоидизъм се дължат на хронична бъбречна недостатъчност, която води до ниски нива на витамин D и калций.

Третичен хиперпаратиреоидизъм

Този тип възниква, когато паращитовидните жлези продължават да произвеждат твърде много PTH, след като нивата на калций се нормализират. Този тип обикновено се среща при хора с бъбречни проблеми.

Какви са симптомите на хиперпаратиреоидизъм?

Симптомите могат да варират от леки до тежки, в зависимост от вашия тип хиперпаратиреоидизъм.

Първичен хиперпаратиреоидизъм

Някои пациенти нямат никакви симптоми. Ако имате симптоми, те могат да варират от леки до тежки. По -леките симптоми могат да включват:

 • умора
 • слабост
 • депресия
 • болки в тялото

По -тежките симптоми могат да включват:

 • загуба на апетит
 • запек
 • повръщане
 • гадене
 • прекомерна жажда
 • повишено уриниране
 • объркване
 • проблеми с паметта
 • камъни в бъбреците

Вторичен хиперпаратиреоидизъм

При този тип може да имате скелетни аномалии, като фрактури, подути стави и костни деформации. Други симптоми зависят от основната причина, като хронична бъбречна недостатъчност или тежък дефицит на витамин D.

Как се диагностицира хиперпаратиреоидизмът?

Вашият доставчик на първична медицинска помощ може да подозира, че имате хиперпаратиреоидизъм, ако рутинните кръвни изследвания показват високи нива на калций в кръвта Ви. За да потвърди тази диагноза, вашият доставчик на първична медицинска помощ ще трябва да извърши други тестове.

Кръвни тестове

Допълнителните кръвни тестове могат да помогнат на вашия доставчик на първична медицинска помощ да постави по -точна диагноза. Вашият доставчик на първична медицинска помощ ще провери кръвта ви за високи нива на PTH, високи нива на алкална фосфатаза и ниски нива на фосфор.

Тестове за урина

Тестът за урина може да помогне на вашия доставчик на първична медицинска помощ да определи колко тежко е състоянието ви и дали бъбречните проблеми са причината. Вашият доставчик на първична медицинска помощ ще провери урината ви, за да види колко калций съдържа.

Бъбречни тестове

Вашият доставчик на първична медицинска помощ може да направи рентгенови снимки на корема ви, за да провери за бъбречни аномалии.

Можете да намерите лекар за първична медицинска помощ близо до вас чрез инструмента Healthline FindCare.

Какви са леченията за хиперпаратиреоидизъм?

Първичен хиперпаратиреоидизъм

Може да не се нуждаете от лечение, ако бъбреците ви работят добре, ако нивата на калций са само леко високи или ако костната ви плътност е нормална. В този случай вашият доставчик на първична медицинска помощ може да следи състоянието ви веднъж годишно и да проверява нивата на калций в кръвта ви два пъти годишно.

Вашият доставчик на първична медицинска помощ също ще препоръча да следите колко калций и витамин D получавате в диетата си. Също така ще трябва да пиете много вода, за да намалите риска от камъни в бъбреците. Трябва да тренирате редовно, за да укрепите костите си.

Ако е необходимо лечение, операцията е често използваното лечение. Хирургичните процедури включват премахване на увеличени паращитовидни жлези или тумори на жлезите. Усложненията са редки и включват увредени гласни нерви и дългосрочни, ниски нива на калций.

Калцимиметиците, които действат като калций в кръвта, са друго лечение. Тези лекарства могат да подмамят жлезите ви да направят по -малко PTH. Доставчиците на първична медицинска помощ ги предписват в някои случаи, ако операцията е неуспешна или не е опция.

Бисфофонатите, които предпазват костите ви от загуба на калций, могат да помогнат за намаляване на риска от остеопороза.

Хормонозаместителната терапия може да помогне на костите да задържат калция. Тази терапия може да лекува жени в постменопауза с остеопороза, въпреки че съществуват рискове, свързани с продължителната употреба. Те включват повишен риск от някои видове рак и сърдечно -съдови заболявания.

Вторичен хиперпаратиреоидизъм

Лечението включва нормализиране на нивото на PTH чрез лечение на основната причина. Методите на лечение включват прием на рецепта витамин D за тежки дефицити и калций и витамин D за хронична бъбречна недостатъчност. Може да се нуждаете и от лекарства и диализа, ако имате хронична бъбречна недостатъчност.

Какви усложнения са свързани с хиперпаратиреоидизъм?

Ако страдате от хиперпаратиреоидизъм, може да имате и състояние, наречено остеопороза, което понякога също се нарича „изтъняване“ на костта. Честите симптоми включват костни фрактури и загуба на височина поради фрактури на гръбначния стълб (гръбначен стълб). Това може да се развие, когато излишното производство на PTH причинява твърде много загуба на калций в костите ви, което ги прави слаби. Остеопорозата обикновено се появява, когато имате твърде много калций в кръвта и нямате достатъчно калций в костите си за продължителен период.

Остеопорозата ви излага на по -висок риск от фрактури на костите. Вашият доставчик на първична медицинска помощ може да провери за признаци на остеопороза, като направи рентгенови снимки на костите или направи тест за костна минерална плътност. Този тест измерва нивата на калций и костни минерали с помощта на специални рентгенови апарати.

Какво представлява дългосрочната перспектива?

Според клиниката в Кливланд, операцията може да излекува повечето случаи на хиперпаратиреоидизъм. Ако вие и вашият доставчик на първична медицинска помощ сте избрали да наблюдавате състоянието си, вместо да го лекувате, вземането на няколко решения за здравословен начин на живот може да ви помогне да се борите със симптомите. Пийте много вода и спортувайте редовно. Трябва също да следите количеството калций и витамин D, които консумирате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss