Хемоза на конюнктивата

Какво представлява хемозата на конюнктивата?

Хемозата на конюнктивата е вид възпаление на очите. Състоянието по -често се нарича “хемоза”. Това се случва, когато вътрешната обвивка на клепачите се подуе. Тази прозрачна обвивка, наречена конюнктива, също покрива повърхността на окото. Подуването на конюнктивата означава, че окото ви е раздразнено.

Хемозата най -често е свързана с алергии. Понякога вирусна или бактериална инфекция може да я причини. Хемозата не е заразна – не можете да я хванете от друг човек.

Причини за хемоза на конюнктивата

Основната причина за хемоза е дразненето. Алергиите играят роля при дразнене на очите и хемоза. Сезонните алергии или алергичните реакции към домашни любимци са основните причини. Животинският пърхот и цветен прашец могат да накарат очите ви да сълзят, да изглеждат червени и да изтичат бял цвят. Това състояние се нарича алергичен конюнктивит. Можете да развиете както конюнктивит, така и хемоза поради алергии.

Хемозата на конюнктивата също е свързана с ангиоедем. Това е форма на алергична реакция, при която кожата ви се подува. За разлика от копривна треска – подуване на повърхността на кожата ви – ангиоедем се появява под кожата ви.

Очните инфекции, като вирусен или бактериален конюнктивит, могат да доведат до хемоза. Можете също да имате хемоза след очна операция или в резултат на хипертиреоидизъм. Хипертиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза произвежда свръхпродукция на хормони. Според Института за очи „Едуард С. Харкнес“ на Колумбийския университет, някои хора със свръхактивна щитовидна жлеза изпитват свързани с очите симптоми като хемоза.

Триенето на очите твърде често или твърде често също може да причини хемоза.

Симптоми на хемоза

Хемозата възниква, когато мембраната, облицоваща очите и клепачите ви, натрупва течност. Симптомите могат да включват:

  • влажни очи
  • прекомерно разкъсване
  • сърбеж
  • замъглено или двойно виждане

Възможно е да не успеете да затворите напълно очите си по време на пристъп на хемоза поради подуване. Някои хора нямат никакви симптоми на хемоза, освен възпаление.

Обадете се на Вашия лекар, ако имате болка в очите или симптоми на тежка алергична реакция. Симптомите на тежка алергична реакция включват промени в дишането или сърдечната честота, хрипове и подуване на устните или езика.

Как се диагностицира хемозата?

Вашият очен лекар най -често може да диагностицира хемоза, като направи физически преглед на засегнатото око (очи). Вашият очен лекар може да зададе въпроси относно продължителността и тежестта на симптомите Ви. Дайте подробна информация за вашите симптоми и алергии. Това ще помогне на Вашия лекар да намери най -доброто лечение.

Лечение на хемоза

Ключът към лечението на хемоза е да се намали възпалението. Управлението на подуването може да намали дискомфорта и отрицателното въздействие върху зрението ви. Поставянето на хладни компреси върху очите ви може да облекчи дискомфорта и възпалението. Вашият лекар може също да Ви каже да спрете да носите контактни лещи по време на лечението.

По -нататъшното лечение може да зависи от причината за вашата хемоза.

Алергии

Ако хемозата е причинена от алергии, Вашият лекар може да препоръча антихистамини. Тези лекарства намаляват реакцията на тялото ви към алергени. Алергенът е вещество, което тялото ви смята за вредно. Когато тялото ви срещне алерген, като прах или пърхот на домашни любимци, той произвежда хистамини, за да се пребори с възприетия натрапник. Антихистамините могат да помогнат за потискане на този имунен отговор и да намалят симптоми като дразнене и подуване. Опитайте се да стоите настрана от известни алергени като прашец, пърхот на домашни любимци и пушене.

Перорален антихистамин без рецепта, като Кларитин (лоратадин), обикновено е достатъчно силен за лечение на възпаление на хемоза поради алергии. Уведомете Вашия лекар, ако тези лекарства не са ефективни. Може да се нуждаете от рецепта за по -силни лекарства.

Бактериална инфекция

Вашият лекар може да Ви предпише лекарствени капки за очи, за да смажете очите си. В зависимост от тежестта на Вашето състояние, може да се нуждаете от капки за очи без рецепта.

Бактериалният конюнктивит се лекува с антибиотични мехлеми или капки за очи. Ако проявите симптоми на бактериална инфекция, вземете пълния курс на лечение. Това ще попречи на инфекцията да се повтори.

Вирусна инфекция

Вирусният конюнктивит е друга потенциална причина за хемоза. Въпреки това, антибиотиците не лекуват вирусни инфекции. Студените компреси и смазващите капки за очи често са най -доброто лечение за този вид инфекция.

Дългосрочни перспективи за хемоза

Вашият възглед зависи от причината и тежестта на хемозата. Ако лекувате основната причина, трябва да се възстановите напълно.

Може ли да се предотврати хемозата?

В някои случаи, например след операция на очите, хемозата може да не бъде предотвратена. Ако обаче хемозата е причинена от алергии, предприемането на стъпки за избягването им и овладяването на симптомите може да намали риска от повтарящи се пристъпи на хемоза. Практикувайте добро измиване на ръцете, за да предотвратите разпространението на бактерии. Също така, избягвайте прекомерното докосване или триене на очите, особено с мръсни ръце.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss