Хвощът помага ли ви да пикаете?

Преглед

Хвощ, или Equisetum arvense, е билка, която исторически е била използвана като диуретик, за да ви накара да уринирате по -често. Диуретиците засягат бъбреците, като увеличават количеството вода и сол, отделяни в урината. За хора с бъбречни проблеми, премахването на нежеланата течност и сол може да бъде важна част от лечението. Диуретиците също могат да бъдат полезни за хора с оток, състояние, при което тялото задържа течност.

Хвощът е потомък на много по -голямо растение, което е растело преди 300 милиона години. Днес расте в Европа, Северна Америка и Канада. Неговите подобни на тръби стъбла и листа, подобни на люспи, го правят да изглежда като кръстоска между бамбуково растение и папрат. Лекарствата от хвощ се правят с помощта на листата и стъблата. Можете да закупите хвощ като течен екстракт или в изсушен вид в чай ​​или капсула.

Как работи

Смята се, че хвощът съдържа химикали, които увеличават количеството урина, която тялото произвежда. Изследователите все още не са сигурни точно как и защо билката може да действа. Има малко солидни доказателства, които да докажат, че е ефективен. А скорошно проучване сравнява хвощ с обикновен диуретик, хидрохлоротиазид, и установява, че билката е толкова ефективна, колкото и лекарството, без да причинява прекомерна загуба на електролити. Проучването обаче е много малко, така че резултатите не се считат за окончателни.

Хвощът се използва в медицината още от древна Гърция. Освен потенциалните си ползи като диуретик, хвощът се използва и за грижа за кожата и ноктите, заздравяване на рани, остеопороза и възстановяване на костите. Някои изследователи предполагат, че възможните ползи за здравето на растението може да се дължат на минерал, наречен силициев диоксид. Минералът помага на тялото ви да съхранява калций, необходим за заздравяване на костите и за изграждане на здрави нокти и коса.

Силициевият диоксид придава груба текстура, което го прави полезен и за почистване. Поради тази причина билката се използва в някои козметични продукти като почистващи препарати за лице и шампоани.

Къде да го намеря

Можете да закупите добавки от хвощ под формата на хапчета или като чай в повечето магазини за здравословни храни. Чаят се приготвя, като една чаена лъжичка сух хвощ се запарва с вода и се добавя захар. Ако живеете в район, където расте хвощ, също е възможно да отрежете билката и да я изсушите сами.

Рискове и дозировка

Подобно на повечето билкови добавки, хвощът не е одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата. Ако билката има диуретичен ефект, това може да накара тялото ви да изхвърли основните хранителни вещества, като калий. Хвощът също има ензим, който унищожава тиамина или витамин B-1. Ако се приема продължително време, може да повиши риска от дефицит на тиамин.

Хвощът също може да повлияе на начина, по който тялото ви обработва литий, което може да причини опасни странични ефекти, ако го използвате като лекарство. Хората с диабет трябва да бъдат внимателни, когато става въпрос за хвощ, тъй като билката може драстично да понижи кръвната захар.

Тъй като има малко проучвания върху хвоща, няма стандартизирана дозировка. Добавките обикновено имат препоръчителни дози на етикета. Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да започнете да използвате хвощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss