Фрактури на лопатките

Разбиране на фрактура на лопатката

Лопатката е кост с триъгълна форма, която свързва костта на горната част на ръката с ключицата и гръдната стена. Имате две лопатки, едната разположена от двете страни на горната част на гърба. Той е защитен от много мускули, които му придават сила и му позволяват да се движи гладко.

Счупванията на лопатките не са чести. Според Американската асоциация на ортопедичните хирурзи те съставляват по -малко от 1 % от всички счупени кости в Съединените щати всяка година. Тъй като е толкова трудно да се счупи лопатката, счупванията обикновено са причинени от големи травми, като катастрофи на автомобили или мотоциклети, спортни инциденти или екстремни падания.

Има няколко части на лопатката, които могат да бъдат счупени:

Фрактура на лопатката на тялото

Според Учебника по ортопедия на Wheeless, онлайн учебник, поддържан от Отдела по ортопедична хирургия на Университета Дюк, повечето фрактури се случват в областта на тялото на лопатката. Това е най -голямата част от лопатката.

Фрактура на шията на лопатката

Фрактурите на лопатките се появяват на второ място най-често в областта на шията на лопатката, според учебника по ортопедия на Duke. Това е тясната част на лопатката точно под раменната гнездо, където костта се свързва с костта на рамото.

Гленоид

Това е гнездото, където костта на горната част на ръката се свързва с лопатката. Счупването е много рядко в гленоидната част на лопатката.

Акромион

Акромионът е най -високата точка на лопатката, която го свързва с ключицата. Тук могат да възникнат фрактури, но те рядко са тежки.

Коракоид

Това е малката кост, подобна на кука, която свързва лопатката с ключицата. Тази кост е много малко вероятно да бъде счупена.

Разпознаване на симптомите на фрактура на лопатката

Счупванията на различните части на лопатката могат да причинят леко различни симптоми. Но като цяло симптомите включват:

 • силна болка, когато се опитвате да преместите ръката си
 • невъзможност да вдигнете ръка над главата си
 • подуване, синини и ожулване на кожата в задната част на лопатката

Други наранявания, особено причинени от травма, могат да имат същите симптоми като фрактура на лопатката. Всички фрактури са сериозни, затова е важно незабавно да посетите лекар, ако почувствате някой от горните симптоми.

Какво причинява счупване на лопатката?

Падането или ударът силно по ръката може да причини фрактури на лопатката. Най -често фрактура настъпва след:

Падане върху протегната ръка

Когато хората падат, те са склонни да протегнат едната или двете си ръце, за да предпазят останалата част от тялото си от нараняване. Това притиска мускулите на ръцете ви, правейки лопатката ви по -склонна към счупване.

Да бъдеш ударен здраво в рамото

Тежкият удар в рамото от катастрофа с кола или мотоциклет, падане или твърд предмет (като бейзбол или бейзболна бухалка) може да счупи лопатката.

Как се диагностицира фрактура на лопатката?

Ако се подозира счупване на лопатката, Вашият лекар ще извърши пълен физически преглед. Те ще проверят позицията и подравняването на рамото ви, а също така ще търсят други физически наранявания, които може да са настъпили заедно с фрактурата на рамото.

Ако имате тежки наранявания, Вашият лекар може да не успее да извърши физически преглед. Независимо дали е възможно или не физически преглед, Вашият лекар също ще назначи образни изследвания на рамото и гърдите. Те могат да поръчат рентгенови лъчи или компютърна томография, за да определят къде и колко силно е счупена лопатката ви.

Могат ли други условия да бъдат причинени от счупване на лопатката?

Много хора, които имат фрактури на лопатките, също имат други сериозни наранявания в резултат на травмата, като череп, гръбначен стълб и гръден кош.

Ако не се лекува, фрактурите на лопатката ще се излекуват с течение на времето, но могат да заздравеят в грешна позиция. Това се нарича малунион. Malunion може да доведе до остатъчна болка и скованост, проблеми с подвижността и подутина на гърба на лопатката. Обикновено се налага операция за отстраняване на фрактура на лопатката, която зараства неправилно.

Как да лекуваме фрактура на лопатката

Налични са няколко различни лечения за счупени лопатки.

Нехирургично лечение

Повечето счупени лопатки могат да бъдат лекувани без операция. Лекарят ще ви осигури прашка, която ще държи рамото ви на място, докато костите ви се лекуват.

Вашият лекар ще Ви даде и рецепта за физиотерапия, за да Ви помогне да увеличите мобилността си и да намалите сковаността и болката. Ще бъдете инструктирани да почивате рамото си, докато то е готово за физиотерапия. Физическата терапия често се използва и продължава, докато не постигнете пълна подвижност на рамото си. Вашият лекар ще Ви каже кога е добре да премахнете прашката. Това обикновено се случва, когато болката започне да изчезва.

Хирургия

Някои видове фрактури на лопатките трябва да се лекуват с операция. Те включват:

 • фрактури, при които гленоидът е изместен
 • тежки фрактури на шията на лопатката
 • акромионни фрактури, които карат костта на горната част на ръката да се търка в нея

По време на операцията ще бъдете поставени под упойка. Хирургът ще върне костите ви в съответствие и може да ги прикрепи заедно с метални пластини, винтове или жици. Както при нехирургичното лечение, вашата операция ще бъде последвана от почивка, а след това и физиотерапия, докато се възстанови пълната ви мобилност.

Какви са перспективите за фрактура на лопатката?

Има малко рискове за нехирургичното лечение на фрактура на лопатката. Ако Вашият лекар Ви препоръча операция, Вие сте изправени пред малките рискове от:

 • нежелана реакция към анестезия
 • тежко кървене
 • инфекция
 • хирургически грешки
 • увреждане на нервите

Тези, чиито фрактури на лопатката са лекувани успешно, могат да очакват да се върнат към активен, здравословен живот в рамките на шест месеца до една година.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss