Фибромиалгия и болка в гърдите

Какво е фибромиалгия?

Фибромиалгията е болезнено състояние, което причинява хронична мускулна и костна болка, чувствителност и умора. Докато симптомите варират от един човек на друг, болката от фибромиалгия понякога може да се разпространи до гърдите. Тази болка се усеща като интензивно пронизващо усещане предимно в центъра на гръдния кош, около гръдната кост и гръдния кош.

Болките в гърдите при фибромиалгия могат да бъдат плашещо и болезнено преживяване, защото болката в гърдите може да имитира сърдечен удар. Вашият дискомфорт може да варира в зависимост от това колко сте активни. Ако симптомите се влошат, трябва да потърсите медицинска помощ.

Локации на болката и диагноза

Има 18 различни точки на натиск при фибромиалгия. За да диагностицират правилно това състояние, лекарите оказват натиск върху тези точки, разположени по цялото ви тяло, за да видят дали боли.

Точките на натиск са групирани по двойки, които се простират от задната част на главата ви до вътрешните части на коленете. Върху гърдите тези точки на натиск докосват горната гръдна кост. Въпреки това, може да изпитате болка от лявата или дясната страна на гръдния кош.

Фибромиалгията болка в гърдите също се нарича костохондрит, състояние, което възпалява хрущяла, свързващ ребрата с гръдната ви кост. Костохондритът причинява предимно болка в гръдния кош и горната част на гръдната кост. Нежността и болката могат да се разпрострат и до раменете и ръцете.

Ако са документирани правилно, тези точки на натиск са изключително полезни като диагностичен инструмент, когато се оценяват в комбинация с други функционални нарушения като нарушения на съня, умора и когнитивни симптоми.

Какво е усещането за болка в гърдите при фибромиалгия?

Известно е, че фибромиалгията причинява широко разпространена болка, разпространяваща се по цялото тяло, а понякога и в гърдите. Тези болки в гърдите често се описват като:

 • остър
 • намушкане
 • интензивен
 • възпаление или усещане за парене
 • лека болка или хронична
 • възли
 • стегнат

Това ограничаващо усещане може да засегне дихателната система, затруднявайки дишането и причинявайки задух.

Причини за болка в гърдите при фибромиалгия

Точната причина за фибромиалгията и свързаната с нея болка не е известна. Ето няколко фактора, които могат да допринесат за симптомите:

 • наследственост
 • травма или нараняване на гръдния кош
 • инфекции, които засягат как нервната система реагира на болката или повишават чувствителността ви
 • ниски нива на хормони – като допамин и серотонин – които забраняват предаването на сигнали за болка
 • възпаление от физическо натоварване

Лечение на гръдна болка при фибромиалгия

Лечението на фибромиалгия и придружаващата гръдна болка се фокусира върху намаляване на болката, минимизиране на симптомите и включване на техники за самообслужване. Не всички лечения са ефективни за всеки симптом.

Болкоуспокояващи

Някои лекарства без рецепта – ибупрофен, напроксен и ацетаминофен, например – могат да помогнат за временно намаляване на болката. В зависимост от тежестта на вашия дискомфорт, Вашият лекар може да Ви предпише по-силно болкоуспокояващо.

Физиотерапия

Упражненията от терапевтичните сесии могат да ви научат как да изградите сила и издръжливост, за да се справите със симптомите на хронична болка.

Консултиране

Можете да изразите неудобството си здравословно чрез сесии за консултиране. Вашият съветник може да ви научи на стратегии за справяне с болката и психологическите натоварвания. Те могат също да препоръчат техники за медитация, които да ви помогнат да се научите как да живеете и да дишате след болката си.

Outlook

Състоянието на хронична болка фибромиалгия може да причини остра, пронизваща болка в гърдите. Вашите лекари могат правилно да диагностицират това състояние, но възможностите за лечение са ограничени, тъй като няма известна причина за фибромиалгия.

Ако почувствате внезапна поява на остра болка в гърдите и стягане на въздуха, незабавно се обадете на 911.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss