Феморална невропатия

Какво е феморална невропатия?

Феморална невропатия или дисфункция на бедрения нерв се появява, когато не можете да се движите или да почувствате част от крака си поради увредени нерви, по-специално бедрения нерв. Това може да е резултат от нараняване, продължителен натиск върху нерва или увреждане от заболяване. В повечето случаи това състояние изчезва без лечение. Въпреки това, може да са необходими лекарства и физическа терапия, ако симптомите не се подобрят.

Какво причинява феморална невропатия?

Бедреният нерв е един от най-големите нерви в крака ви. Намира се близо до слабините и контролира мускулите, които помагат за изправяне на крака и движение на бедрата. Освен това осигурява усещане в долната част на крака и предната част на бедрото. Поради къде се намира, увреждането на бедрения нерв е необичайно в сравнение с невропатиите, причинени от увреждане на други нерви. Когато бедреният нерв е повреден, това се отразява на способността ви да ходите и може да причини проблеми с усещането в крака и стъпалото. Вижте бедрения нерв на тази BodyMap на бедрената кост.

Увреждането на бедрения нерв може да бъде резултат от:

 • директно нараняване
 • тумор или друг растеж, блокиращ или улавящ част от вашия нерв
 • продължителен натиск върху нерва, като например от продължително обездвижване
 • фрактура на таза
 • радиация в таза

 • кръвоизлив или кървене в пространството зад корема, което се нарича ретроперитонеално пространство

 • катетър, поставен в бедрената артерия, който е необходим за определени хирургични процедури

Диабетът може да причини феморална невропатия. Диабетът може да причини широко разпространено увреждане на нервите поради колебания в кръвната захар и кръвното налягане. Увреждането на нервите, което засяга краката, стъпалата, пръстите на краката, ръцете и ръцете, е известно като периферна невропатия. В момента има известен дебат дали бедрената невропатия наистина е периферна невропатия или форма на диабетна амиотрофия.

Според Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания (NIDDK), диабетът е най-честата причина за периферна невропатия при хора, които са имали диабет от поне 25 години.

Признаци на феморална невропатия

Това състояние на нервите може да доведе до затруднения при движение. Вашият крак или коляно може да се почувствате слаби и може да не сте в състояние да окажете натиск върху засегнатия крак.

Може също да почувствате необичайни усещания в краката си. Те включват:

 • изтръпване във всяка част на крака (обикновено предната и вътрешната част на бедрото, но потенциално чак до стъпалата)

 • изтръпване във всяка част на крака
 • тъпа болка в гениталната област
 • мускулна слабост на долните крайници
 • затруднено разтягане на коляното поради слабост на четириглавия мускул
 • усещането, че кракът или коляното ви ще се раздадат (закопчават) върху вас

Колко сериозно е?

Продължителният натиск върху бедрения нерв може да предотврати изтичането на кръв в засегнатата област. Намаленият приток на кръв може да доведе до увреждане на тъканите.

Ако увреждането на нерва ви е резултат от нараняване, може да е възможно и бедрената ви вена или артерия да са повредени. Това може да причини опасно вътрешно кървене. Бедрената артерия е много голяма артерия, която лежи близо до бедрения нерв. Травмата често уврежда и двете едновременно. Нараняване на артерията или кървене от артерията могат да причинят компресия на нерва.

Освен това, бедреният нерв осигурява усещане за голяма част от крака. Тази загуба на сетивност може да доведе до наранявания. Наличието на слаби мускули на краката може да ви направи по-податливи на падане. Паданията са от особено значение при възрастните хора, защото могат да причинят фрактури на бедрената кост, които са много сериозни наранявания.

Диагностика на бедрената невропатия

Първоначални тестове

За да диагностицира бедрената невропатия и нейната причина, Вашият лекар ще извърши изчерпателен физически преглед и ще зададе въпроси за скорошни наранявания или операции, както и въпроси относно вашата медицинска история.

За да търсят слабост, те ще тестват специфични мускули, които получават усещане от бедрения нерв. Вашият лекар вероятно ще провери рефлексите на коляното и ще попита за промени в усещането в предната част на бедрото и средната част на крака. Целта на оценката е да се определи дали слабостта включва само феморалния нерв или други нерви също допринасят.

Допълнителното тестване може да включва:

Нервна проводимост

Нервната проводимост проверява скоростта на електрическите импулси във вашите нерви. Ненормална реакция, като например бавно време за преминаване на електрически сигнали през нервите ви, обикновено показва увреждане на въпросния нерв.

електромиография (EMG)

След теста за нервна проводимост трябва да се направи електромиография (EMG), за да се види колко добре работят вашите мускули и нерви. Този тест записва електрическата активност, присъстваща във вашите мускули, когато нервите, които водят до тях, са активни. ЕМГ ще определи дали мускулът реагира по подходящ начин на стимулация. Някои медицински състояния карат мускулите да се запалят сами, което е аномалия, която EMG може да разкрие. Тъй като нервите стимулират и контролират мускулите ви, тестът може да идентифицира проблеми както с мускулите, така и с нервите.

ЯМР и КТ

Ядрено-магнитен резонанс може да търси тумори, израстъци или всякакви други образувания в областта на бедрения нерв, които могат да причинят компресия на нерва. Ядрено-магнитен резонанс използват радиовълни и магнити, за да произведат подробно изображение на частта от тялото ви, която се сканира.

CT сканирането може също да търси съдови или костни израстъци.

Възможности за лечение

Първата стъпка в лечението на бедрената невропатия е справянето с основното състояние или причината. Ако причината е компресията на нерва, целта ще бъде да се облекчи компресията. Понякога при леки наранявания, като лека компресия или нараняване при разтягане, проблемът може да се разреши спонтанно. За хората с диабет, връщането на нивата на кръвната захар до нормалното може да облекчи нервната дисфункция. Ако нервът ви не се подобри сам, ще се нуждаете от лечение. Това обикновено включва лекарства и физиотерапия.

Медикаменти

Може да имате инжекции с кортикостероиди в крака си, за да намалите възпалението и да се отървете от всяко подуване, което се появява. Болкоуспокояващите могат да помогнат за облекчаване на всяка болка и дискомфорт. При невропатична болка Вашият лекар може да предпише лекарства, като габапентин, прегабалин или амитриптилин.

Терапия

Физическата терапия може да помогне за възстановяване на силата на мускулите на краката. Физиотерапевт ще ви научи на упражнения за укрепване и разтягане на мускулите. Подлагането на физическа терапия помага за намаляване на болката и насърчаване на мобилността.

Може да се наложи да използвате ортопедично устройство, като скоба, за да ви помогне при ходене. Обикновено скоба за коляното е полезна за предотвратяване на изкривяване на коляното.

В зависимост от това колко сериозно е увреждането на нерва и колко проблеми имате при движение, може да се нуждаете и от трудова терапия. Този тип терапия ви помага да се научите да изпълнявате редовни задачи като къпане и други дейности за самообслужване. Те се наричат ​​„ежедневни дейности“. Вашият лекар може също да препоръча професионално консултиране, ако състоянието ви принуждава да намерите друга работа.

Хирургия

Вашият лекар може да препоръча операция, ако имате растеж, блокиращ бедрения ви нерв. Премахването на растежа ще облекчи натиска върху вашия нерв.

Дългосрочна перспектива след лечение

Може да успеете да се излекувате напълно, след като лекувате основното състояние. Ако лечението не е успешно или ако увреждането на бедрения нерв е сериозно, може трайно да загубите усещане в тази част на крака или способността да го движите.

Съвети за предотвратяване на увреждане на нервите

Можете да намалите риска от бедрена невропатия, причинена от диабет, като поддържате нивата на кръвната си захар под контрол. Това помага да предпазите нервите си от увреждане, причинено от това заболяване. Превантивните мерки ще бъдат насочени към всяка причина. Говорете с Вашия лекар за съвет какви превантивни мерки биха били най-добри за Вас.

Поддържането на активен начин на живот помага да поддържате мускулите на краката си здрави и да подобрявате стабилността.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss