Улцерозният колит причинява ли умора?

Много често хората с улцерозен колит (UC) изпитват умора. Има много причини за тази връзка, но има начини за справяне.

Умората е повече от просто чувство на умора. Това е ниво на продължаващо изтощение, което затруднява преминаването през деня. Това може да повлияе на работата ви или в училище и на вашите взаимоотношения. Може да направи ежедневните задачи много по-предизвикателни.

Много хора с UC също могат да получат мозъчна мъгла. Ако имате мозъчна мъгла, често може да имате проблеми с паметта и фокуса. Може да ви се струва, че мозъкът ви е „замъглен“ и не функционира съвсем на обичайното ниво.

Умората може да произтича от различни причини, когато живеете с UC. Нивата на умора обикновено са по-високи по време на обостряне на UC. Но в ремисия много хора все още се чувстват уморени.

Симптомите на UC, включително диария, болка и ректално кървене, могат да причинят умора. Хората с UC често имат недостиг на хранителни вещества, което влошава умората.

Емоционалното натоварване от хронично заболяване също може да причини умора.

Ето повече подробности за това как UC може да причини умора и мозъчна мъгла и начини за справяне.

Може ли улцерозният колит да причини умора или мозъчна мъгла?

да Има няколко причини, поради които хората с UC са по-склонни да изпитват умора и мозъчна мъгла.

Изследванията показват, че до 80% на хората в пристъп изпитват умора. Дори в периоди на ремисия, около 50% от хората с IBD съобщават за умора.

Ето някои от причините, поради които хората с UC изпитват умора:

 • Липса на усвояване на хранителни вещества: По време на обостряне е трудно тялото ви да абсорбира енергия и хранителни вещества че имате нужда. Ако не можете да ядете достатъчно или имате ниски нива на фолат, желязо и B12, може да се почувствате уморени.
 • Промени в психичното здраве: Едно проучване установи, че около 10,8% от участниците с IBD също са живели с депресия. Депресията е свързана с по-високи нива на умора.
 • анемия: До 90% от хората с IBD имат ниски нива на червени кръвни клетки поради дефицит на желязо. Това може да се дължи на загуба на кръв, промени в абсорбцията на желязо и възпаление по време на пристъп.
 • Възпаление: Възпалителният отговор по време на пристъп е свързан с по-голяма умора. Необходими са повече изследвания, за да се разбере тази връзка.
 • Странични ефекти на лекарствата: Някои лекарства, използвани за UC, могат да причинят умора. Тези включват метотрексат, 6-меркаптопурин, азатиоприн, ведолизумаб, инфликсимаб и стероиди.
 • Нарушен сън: Много хора изпитват лош сън поради симптоми, странични ефекти на лекарства или стрес.

Как се чувства умората при улцерозен колит?

Умората може да се почувства малко по-различно за всеки.

В общи линии, умора е чувство на изтощение, което пречи на способността ви да преминете през деня. Не става по-добре със спокоен ден или следобеден сън. Все още ще се чувствате уморени дори след цял нощен сън.

Умората може да затрудни функционирането. Това ниво на умора може да повлияе на вашия социален живот, работоспособност и емоционално благополучие.

Съвети за справяне с умората и мозъчната мъгла

Умората и мозъчната мъгла могат да бъдат трудни за справяне. Ето някои неща, които можете да опитате, за да управлявате по-добре ефектите от умората и мозъчната мъгла.

 • Дайте приоритет на вашата енергия: Когато работите с минимална енергия, не забравяйте да я пестите за нещата, които наистина имат значение за вас. Променете или пропуснете другите неща, ако можете.
 • Планирайте деня си: Може да има моменти от деня, когато естествено имате малко повече енергия. Планирайте да направите това, от което наистина се нуждаете или искате да направите през това време.
 • Правете леки упражнения: Движението може да помогне с енергийните нива и мозъчната мъгла. Разходка навън, малко разтягане или просто движение из дома ви може да ви даде тласък.
 • Поддържайте връзка с другите: Трудно е да бъдеш социален, когато се чувстваш толкова уморен, но контактът с другите може да помогне. Проучване показва че наличието на добри социални връзки може да подобри умората.
 • Опитайте внимателност: Вниманието може да бъде ефективен начин за управление на стреса, безпокойството и депресията. Някои изследвания показват, че може да подобри умората при някои хора.
 • Направете списъци: Проблемът със запомнянето на неща може да добави повече стрес и да влоши умората. Запишете всичко, за да не разчитате на паметта си.
 • Помоли за помощ: Добре е да позволите на другите да помогнат. Поискайте помощ за неща като поръчки, приготвяне на храна или грижи за деца.
 • Яжте по редовен график: Направете всичко възможно да ядете нещо на всеки няколко часа. Задайте таймер, ако имате проблеми със запомнянето да ядете или ако апетитът ви е слаб.
 • Останете хидратирани: Ниският прием на течности може да влоши умората. Направете всичко възможно да пиете течности през целия ден.
 • Поддържайте постоянен график за сън: Въпреки че сънят няма да поправи това ниво на умора, той все още има значение. Опитайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден.

Кога да посетите лекар за тези симптоми

Важно е редовното, непрекъснато проследяване с вашия здравен екип. Ако умората ви пречи на ежедневните задачи, не забравяйте да споменете това.

Говорете с Вашия лекар за симптомите и нивото на болката. Може да има промени в лекарствата, които могат да помогнат за справяне със симптомите и намаляване на умората.

Ако имате проблеми с достатъчното хранене или ограничавате няколко храни, уведомете Вашия лекар. Регистриран диетолог може да ви помогне да подобрите приема на хранителни вещества.

Ако е минало известно време, откакто са ви правили кръвни изследвания, може да е разумно да проверите нивата си. Ниските нива на желязо, B12 и фолиева киселина и анемията могат да влошат умората.

Когато имате улцерозен колит, има много причини, поради които може да се чувствате уморени. Продължаващите симптоми, недостигът на хранителни вещества и промените в психичното здраве допринасят за умората.

Има неща, които можете да направите, за да управлявате.

Правенето на промени в рутината ви и грижата за вашето емоционално и физическо здраве може да помогне. Също така е важно да поддържате връзка с вашия здравен екип.

Корекциите на лекарствата могат да помогнат за по-добро управление на вашите симптоми и да подобрят умората. Уверете се, че редовно си правите кръвни изследвания, за да наблюдавате нивата на хранителни вещества.

Животът с UC може да бъде труден, но не сте сами. Винаги можете да се обърнете към другите за помощ и подкрепа.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss