Трябва ли да се тревожа за замаяност след хиропрактика?

Замаяността е потенциален страничен ефект от корекциите на хиропрактиката, особено тези, които включват врата. Симптомите трябва да изчезнат в рамките на няколко часа. Трябва да съобщите на Вашия лекар за продължителен световъртеж.

Повече от 35 милиона възрастни в Съединените щати посещават хиропрактор всяка година, според проучване на Gallup от 2016 г.

Хиропрактиката, която често включва някаква форма на гръбначна манипулация, е вид алтернативна терапия за лечение на състояния, които засягат вашите кости, стави, мускули и др. Същото проучване на Gallup установи, че много възрастни в САЩ го смятат за по-безопасна алтернатива на по-конвенционалните лечения като медикаменти или хирургия.

Все пак корекциите на хиропрактиката могат да причинят странични ефекти. Сред най-често съобщаваните нежелани реакции е световъртеж, особено след спинална манипулация на врата. Въпреки че повечето случаи на замаяност от хиропрактика са леки и краткотрайни, в много редки случаи това може да е признак на инсулт.

В тази статия ще ви обясним защо може да се почувствате замаяни след хиропрактика, за какви сигнали да внимавате и какво можете да направите, за да управлявате симптомите.

Защо се чувствам замаян след хиропрактика?

Замаяността обикновено е резултат от проблем с вестибуларния апарат. Вестибуларната система е част от вашето вътрешно ухо, която комуникира с мозъка ви, за да контролира чувството ви за баланс.

Бързите движения на врата по време на гръбначна манипулация могат да разстроят вестибуларния ви апарат. Може да изпитате световъртеж, докато вестибуларната ви система се рекалибрира.

Макар и рядко, манипулациите на врата могат също да увредят гръбначните ви артерии, което може да доведе до световъртеж. Вашите гръбначни артерии минават от двете страни на гръбначния ви стълб във врата ви и пренасят кръв към малкия ви мозък, част от мозъка ви, която играе роля в баланса.

Други често срещани странични ефекти от корекцията на хиропрактиката

В допълнение към замайването, други нежелани реакции, които може да изпитате след корекция, включват:

 • повишена болка или дискомфорт
 • скованост
 • главоболие
 • умора
 • изтръпване или изтръпване
 • слабост
Беше ли Ви полезно?

Какво е чувството за замаяност след хиропрактика?

„Замаяност“ е неспецифичен термин и има няколко усещания, които бихте могли да опишете като чувство за замайване. Лекарите обикновено класифицират замаяността като един от четирите вида:

 • Световъртеж: усещане за въртене
 • Неравновесие: загуба на равновесие
 • Замаяност: чувство на замайване
 • Пресинкоп: чувството, че ще припаднеш

Манипулацията на гръбначния стълб, особено в областта на шията, може да доведе до усещане за неравновесие.

Световъртежът също е често срещан след хиропрактика. Когато произтича от корекции на шията, лекарите понякога го наричат ​​цервикален световъртеж или цервикогенно замайване.

Макар и рядко, някои хора изпитват атаксия, което е проблем с мускулната координация. Ако изпитате това, трябва незабавно да го съобщите на лекар.

Колко време продължава замайването след корекция на хиропрактиката?

Страничните ефекти от корекцията на хиропрактиката, включително замаяност, обикновено отшумяват в рамките на 24 часа. Но появата на симптомите може да се забави до 24 часа.

Пристъпите на замаяност могат да се появят и изчезнат през това време. Симптомите може да се влошат, ако се изправите, движите или движите врата си.

Кога световъртежът след корекция е спешен случай?

Потърсете спешна помощ, ако имате епизод на световъртеж, който продължава няколко часа. Макар и рядко, спиналната манипулация на шията може да причини инсулт чрез разкъсване на вертебралната му артерия. Продължителните, повтарящи се епизоди на световъртеж понякога могат да бъдат предиктор за инсулт.

Как мога да помогна за справяне със замаяност и други странични ефекти след хиропрактика?

Замаяността след манипулация на гръбначния стълб обикновено не трае твърде дълго и не е много тежка. Обикновено можете да управлявате симптомите, като си починете, ако започнете да се чувствате замаяни.

Пиенето на вода също може да помогне при леко, краткотрайно замайване. Водата може да помогне за кръвообращението, подобрявайки притока на кръв към мозъка.

Ако замаяността е достатъчно силна, за да пречи на редовните дейности, можете да помислите за лекарства. Антихистамините могат да блокират сигнали към мозъка, които причиняват замайване. Примерите включват:

 • меклизин (антиверт)

 • дифенхидрамин (Benadryl)

 • дименхидринат (драмамин)

Ако вият свят е свързан с болка във врата, мускулни релаксанти като тизанидин и циклобензаприн също могат да помогнат.

Научете повече за лечението на световъртеж.

Може ли хиропрактиката да помогне за лечение на световъртеж?

Проучване от 2016 г. анализира отговорите на проучването и отбелязва, че по-възрастните възрастни, които са получили хиропрактика за световъртеж, вероятно ще докладват, че това е помогнало. Участниците, чието замайване се дължи на травма на главата или шията, го намират за особено полезно.

А Проучване от 2022 г установиха, че масажът и гръбначната манипулация заедно намаляват симптомите при хора със замаяност, свързана с болка във врата.

Беше ли Ви полезно?

Замаяността е често срещан страничен ефект от корекциите на хиропрактиката. Обикновено се усеща като загуба на равновесие и трябва да отшуми в рамките на 24 часа. Може също да изпитате световъртеж, усещане за въртене.

Ако замаяността е тежка или продължава няколко часа, трябва да потърсите спешна помощ. Въпреки че е много рядко, гръбначната манипулация на шията може да причини инсулт, а световъртежът и световъртежът могат да бъдат ранни симптоми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss