Трябва ли да отидете в спешна помощ за болка в гърдите и възможен сърдечен удар?

Трябва да потърсите незабавна медицинска помощ в спешното отделение или като се обадите на 911, ако може да имате инфаркт. Центровете за спешна помощ не лекуват животозастрашаващи състояния.

Човек с болки в гърдите
FG Trade/Getty Images

Някой получава инфаркт в Съединените щати на всеки 40 секунди. С толкова много инфаркти в Съединените щати всяка година е вероятно вие или някой ваш познат да изпитате това потенциално животозастрашаващо състояние.

Знаейки какво да правите, може да ви помогне да направите спешния случай по-малко страшен. Но е особено важно да знаете къде да отидете, когато се появят признаци на сърдечен удар, защото навременната медицинска помощ в тези ситуации може да спаси живот.

Трябва ли да отидете в спешното за болка в гърдите, която може да е инфаркт?

Ако смятате, че получавате инфаркт, това е потенциално животозастрашаваща ситуация.

Вместо да отидете в център за спешна помощ, трябва да се обадите на 911 (или на местните служби за спешна помощ) или да отидете в спешното отделение.

Разлика между спешна помощ и спешни отделения (ER)

Центровете за спешна помощ са за леки медицински проблеми и медицински услуги като основни лабораторни тестове и ваксинации. Понякога наричани клиники за незначителни грижи, те са опция за хора, които се нуждаят от грижи извън работното време на техния първичен лекар и свободните времеви интервали. Можете да прочетете повече за центровете за спешна помощ тук.

От друга страна, спешните отделения са проектирани да се справят с потенциално животозастрашаващи ситуации. Въпреки че някои хора може да се опитат да ги използват за други видове медицински грижи, спешните отделения наистина са предназначени за хора с проблеми, които могат да се считат за спешни медицински случаи.

Как да разберете дали имате инфаркт?

Честите признаци на инфаркт включват:

  • болка или дискомфорт в гърдите (това често се усеща като стягане или притискане)
  • чувство на слабост, прималяване или замайване
  • болка или дискомфорт в едната или двете ръце и рамене
  • болка, която се разпространява към долната челюст, врата или гърба
  • задух
  • студена, потна кожа

Други симптоми могат да включват необичайна умора и гадене или повръщане. Това са по-вероятно да се наблюдава при жени, според CDC.

Колко сериозен е инфарктът?

Инфарктът е потенциално животозастрашаващо състояние.

Сърдечните удари могат да оставят сърдечния мускул с увреждане, засягащо неговия ритъм и способността да изпомпва кръв към останалата част от тялото. Това може да ви изложи на риск от инсулт, бъбречни нарушения, периферна артериална болест (ПАБ) и дори друг инфаркт.

Как болниците проверяват дали имате инфаркт?

В болницата медицински специалисти ще проведат различни тестове, за да определят дали имате или сте имали инфаркт.

Първият тест, който лекарите обикновено провеждат, е електрокардиограма (ЕКГ). Това е безболезнен тест, при който малки електроди се поставят върху тялото ви, за да записват дейността на сърцето ви. Това може да разкрие дали имате голям сърдечен удар, при който кръвта е блокирана от част от сърдечния мускул.

Тъй като не всички сърдечни удари ще се покажат на ЕКГ, дори ако нищо не изглежда нередно на ЕКГ, лекарите обикновено ще вземат медицинска история, за да научат повече за вашите симптоми, и също ще вземат кръвен тест за измерване на тропонин, протеин, който се повишава, когато сърцето е увредено.

Тъй като нивата на тропонин не е задължително да се повишат веднага, ако имате инфаркт, лекарите може да ви помолят да останете за няколко часа, за да направите последващо вземане на кръв. Ако няколко от тези тестове се покажат отрицателни, Вашият лекар може да изиска тест за натоварване, за да определи риска от бъдещ инфаркт.

Лекарят може да изпробва лекарството, за да види как реагирате, и може да бъде направена рентгенова снимка на гръдния кош, за да се потърсят други потенциални причини за гръдна болка като пневмония.

Образен тест като ехокардиограма може да се използва за получаване на информация, която може да включва размера на сърцето, кръвни съсиреци в сърдечните камери или проблеми с аортата. ЕКГ е от ключово значение за определяне на здравето на сърдечния мускул, особено след инфаркт.

Ако точната причина за вашите симптоми все още е неизвестна, лекарят може да пожелае да направи CT или MRI сканиране, за да огледа по-добре сърцето ви и артериите около него.

Какво ще стане, ако не отидете в спешното за инфаркт?

Важно е да получите своевременно лечение за инфаркт, защото колкото повече време минава, толкова повече щети могат да настъпят на сърдечния мускул.

Ако се насочите към спешна помощ за лечение, те най-вероятно ще трябва да ви изпратят в спешното отделение, защото нямат подходящото оборудване за лечение. Това губи ценно време.

Бързата медицинска помощ е от ключово значение за подобряване на шансовете ви за оцеляване, ако е възможно да получите инфаркт.

Ако вие или някой, когото познавате, показва признаци на възможен сърдечен удар, важно е да се свържете с 911 или незабавно да отидете в спешното отделение. Центровете за спешна помощ не лекуват животозастрашаващи състояния, така че ако виждате симптоми на инфаркт, това не е мястото, където да отидете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss