Тромбоцитопения, дължаща се на чернодробна цироза

Тромбоцитопенията (нисък брой на тромбоцитите) е често срещана при хора с цироза. Може да бъде причинено от много фактори, включително увеличен далак и намалено производство на тромбоцити. Тежката тромбоцитопения може да увеличи риска от сериозно кървене.

Цирозата е състояние, при което черният ви дроб остава трайно увреден. Според Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболяванияоколо 1 на 400 възрастни в Съединените щати има цироза.

Ако имате цироза, вашият черен дроб не функционира толкова добре, колкото здравият черен дроб. Това може да има много ефекти, включително тромбоцитопения, което е ниско ниво на тромбоцитите. Тромбоцитопенията може да причини симптоми като лесно образуване на синини или кървене.

По-долу ще проучим повече за тромбоцитопенията при чернодробна цироза. Ще обсъдим какво го причинява, как се диагностицира и лекува и усложненията, които могат да се случат.

Какво причинява тромбоцитопения при чернодробна цироза?

Тромбоцитопенията е често срещана при хора с хронични чернодробни заболявания, включително цироза. Всъщност, около 70% от хората с цироза имат някакво ниво на тромбоцитопения.

Има няколко потенциални причини за тромбоцитопения при хора с цироза. Нека разгледаме тези причини по-подробно.

Увеличен далак

Уголемяването на далака може да се случи при цироза, което може да доведе до засядане на тромбоцитите в далака, вместо да навлязат в кръвния поток.

При хора с хронично чернодробно заболяване и много силно уголемяване на далака, до 90% от тромбоцитите на тялото може да са в далака.

Порталната хипертония, усложнение на цирозата, обикновено е причина за уголемяване на далака. Това се случва, когато белегът наруши кръвния поток в черния дроб и повиши кръвното налягане в порталната вена, която пренася кръв към черния дроб от стомаха, червата, панкреаса, жлъчния мехур и далака.

Намалено производство на тромбоцити

Черният дроб с цироза може да произвежда по-ниски нива на тромбопоетин, протеин, който казва на костния ви мозък да произвежда тромбоцити. Поради това се произвеждат по-малко тромбоцити.

Други фактори, свързани с чернодробно заболяване, също могат да допринесат за намаленото производство на тромбоцити в костния мозък. Те включват ефектите от хронична инфекция с хепатит B или хепатит C, както и тежка консумация на алкохол.

Повишено разрушаване на тромбоцитите

Хората с определени видове цироза може също да имат повишено разрушаване на тромбоцитите. Това се случва, когато имунната ви система погрешно атакува тромбоцитите.

Имунно-медиираното разрушаване на тромбоцитите може да бъде причинено от съществуващо автоимунно заболяване. Инфекция с хепатит С може също да предизвика имунно медиирано разрушаване на тромбоцитите.

Как се диагностицира тромбоцитопенията, дължаща се на чернодробна цироза?

След снемане на вашата медицинска история и извършване на физически преглед, Вашият лекар вероятно ще нареди пълна кръвна картина (CBC) и ще използва резултатите от този кръвен тест за диагностициране на тромбоцитопения.

CBC е общ кръвен тест, който измерва нивата на различни кръвни клетки, включително тромбоцити. Той използва кръвна проба, взета от вена на ръката ви.

Ако преди това не сте били диагностицирани с цироза, Вашият лекар може да назначи други тестове, ако подозира, че може да имате цироза. Те могат да включват:

 • чернодробни функционални тестове
 • тестове за съсирване на кръвта
 • метаболитен панел
 • тестове за хепатит В или хепатит С
 • тестове за автоимунни състояния, които могат да засегнат черния дроб
 • образни тестове, като ултразвук, CT сканиране, MRI сканиране и чернодробна еластография
 • чернодробна биопсия

Как се лекува тромбоцитопенията, дължаща се на чернодробна цироза?

Има няколко потенциални лечения за тромбоцитопения при чернодробна цироза, като например:

 • Лекарства, които стимулират производството на тромбоцити: Има няколко лекарства, които могат да се използват за увеличаване на производството на тромбоцити в костния мозък. Те включват аватромбопаг (Doptelet), елтромбопаг (Promacta), лусутромбопаг (Mulpleta) и ромиплостим (Nplate).
 • Преливане на тромбоцити: По време на трансфузия на тромбоцити ще получите нови тромбоцити от здрав донор.
 • Отстраняване на далака: Отстраняването на далака (процедура, наречена спленектомия) може да помогне за предотвратяване на засядането на тромбоцитите в далака. Това от своя страна може да увеличи броя на тромбоцитите.
 • Емболизация на далачна артерия: Тази процедура може да намали ефектите на порталната хипертония чрез прекъсване на притока на кръв към артерия, която отива към далака. Може да се използва като алтернатива на отстраняването на далака.
 • Трансюгуларен интрахепатален портосистемен шънт (TIPS): В TIPS лекар поставя стент във вена в черния ви дроб, която след това се свързва с порталната ви вена. Това може да помогне за намаляване на кръвното налягане във вашата портална вена.

Докато увреждането, причинено от цирозата, е постоянно, могат да се предприемат стъпки, за да се предотврати влошаването му. Някои примери включват:

 • лечение на хронични инфекции с хепатит B или хепатит C
 • не пиене на алкохол
 • поддържане на умерено тегло, ако имате неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD)
 • използване на имуносупресори за лечение на автоимунни причини за цироза
 • избягване на лекарства, които са трудни за черния дроб

Какви са усложненията на тромбоцитопенията, дължаща се на чернодробна цироза?

Когато нивата на тромбоцитите са по-ниски от нормалното, кръвта ви не може да се съсирва толкова бързо. Като такова, основното усложнение на тромбоцитопенията е сериозно кървене.

Кървенето може да се случи външно, като например чрез счупване на кожата поради порязване. Може да се случи и вътрешно – например след нараняване или злополука.

Усложнение на порталната хипертония (високо кръвно налягане в порталната вена), наречено варици, също може да причини вътрешно кървене. Вариците са вид разширени вени, които се образуват в хранопровода или стомаха поради портална хипертония. Вариците могат да се спукат и да причинят сериозно кървене.

Наличието на тежка тромбоцитопения може също да направи управлението на цироза и други здравословни състояния по-трудно. Това е така, защото рискът от сериозно кървене по време или след процедура или операция е по-висок.

Какви са перспективите за тромбоцитопения, дължаща се на чернодробна цироза?

Много хора с цироза имат тромбоцитопения. Леката до умерена тромбоцитопения обаче обикновено не изисква лечение.

Тежка тромбоцитопения, дефинирана като по-малко от 50 000 тромбоцити на микролитър кръв, увеличава риска от сериозно кървене. Както бе споменато по-горе, тежката тромбоцитопения може да затрудни лечението на цироза и други състояния.

Тромбоцитопенията обикновено показва наличието на напреднало заболяване. То е също свързани с по-лоша перспектива за цироза и повишен риск от усложнения.

Долния ред

Тромбоцитопенията е често срещана при хора с цироза. Може да бъде причинено от много фактори, включително увеличен далак, намалено производство на тромбоцити и повишено разрушаване на тромбоцитите.

Вашият лекар може да използва кръвен тест, за да види дали нивата на тромбоцитите Ви са ниски. Има няколко потенциални лечения за тромбоцитопения при цироза, като лекарства, трансфузии на тромбоцити или процедури като отстраняване на далака.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss