Тестване за хепатит С при кърмачета: Какво се случва след това?

Разбиране на хепатит С

Хепатит С е кръвно пренасяна вирусна инфекция на черния дроб. Може да е краткосрочно или хронично и в момента няма налична ваксина.

При възрастни вирусът на хепатит С (HCV) най-често се предава чрез излагане на замърсени игли. Може да се предава и чрез заразени кръвни продукти, като кръвопреливане или незащитен секс.

Симптомите на хепатит С могат да включват:

  • гадене
  • жълтеница
  • треска
  • болки в ставите
  • болка в корема
  • тъмна урина
  • умора

Много възрастни не изпитват симптоми и не знаят, че са заразени.

Бебетата също могат да получат болестта. Бебетата могат да се заразят с болестта от заразени майки през седмиците преди и по време на раждането. Симптомите са редки при кърмачета и малки деца, които се заразяват с HCV при раждане. Като цяло симптомите не са чести при децата.

Ето какво трябва да знаете за процеса на тестване на HCV при кърмачета и как да продължите напред, ако бъде поставена диагноза.

Какви са възможностите за изследване на хепатит С за кърмачета?

Ако получите HCV-положителен резултат от тест за антитела, това обикновено означава, че сте били заразени с HCV в някакъв момент. Това също означава, че имунната ви система се е задействала да се бори с вируса.

По време на перинаталния период и раждането, антителата на майката и някои вируси, включително HCV, преминават през плацентата и се предават на нейното дете. Бебетата, родени от майки, заразени с HCV, често тестват положителни за HCV антитела до 18 месеца след раждането. Това обаче не означава непременно, че имат хепатит С. Тестовете за HCV антитела често са неточни.

Антителата, присъстващи в теста, може да идват от заразената майка, а не от детето. Поради това се препоръчва да отложите провеждането на тест за HCV антитела за вашето дете, докато не навърши поне 18 месеца. До този момент всички останали антитела от майката трябва да са извън системата на детето. Това означава, че може да се получи по-окончателен резултат.

Използват се също HCV RNA-PCR тестове. Въпреки че HCV RNA-PCR тестовете се считат за по-надежден начин за откриване на вируса в кръвта, често се препоръчва двуетапен подход. За да се определи диагнозата, на вашето бебе ще бъдат дадени два HCV RNA-PCR теста с интервал от поне шест месеца. Този тест може да се направи след 3-месечна възраст, въпреки че обикновено не се прави по-късно. Ако вашето бебе даде положителен тест и за двете, то ще бъде диагностицирано с HCV.

Научете повече: Бременност и кърмене с хепатит C: Какво трябва да знаете »

Как се прилагат тестовете?

Както тестът за HCV антитела, така и тестът за HCV РНК се оценяват чрез вземане на кръв.

Вземанията на кръв при новородени и много малки бебета често се правят чрез бързо убождане на пета или пръст, в зависимост от размера и теглото на детето. Убождането на петата или пръстите обикновено се извършва по-лесно при кърмачета. Тези пръчки обаче могат да бъдат болезнени, така че понякога се предпочита по-малко болезнена пункция на вена. Пункция на вена може да се направи на всяка възраст, но това може да изисква множество опити и да причини дискомфорт.

Когато е възможно, пункцията на вените при кърмачета трябва да се извършва от обучен педиатричен флеботомист с помощта на игла-пеперуда. Флеботомистите са обучени да вземат кръв. Може да бъдете помолени да помогнете за обездвижването на детето си по време на процеса. Ако предпочитате да не участвате, може да ви помогне втори флеботомист.

След изтегляне на кръвта се прилага натиск върху входната точка на иглата, за да се осигури правилно съсирване на кръвта и се поставя превръзка. Зоната може да е възпалена или леко натъртвана. Изтеглената кръв се етикетира и изпраща в лаборатория за изследване.

Колко често се среща хепатит С при кърмачета?

До 46 000 деца в Съединените щати имат HCV, като много от тях са заразени от майка си по време на процеса на раждане. Според CDC около 6 от всеки 100 бебета, родени от заразени майки, се заразяват с болестта. Този риск се увеличава, ако детето е родено от майка с HCV и ХИВ.

Изследванията показват, че бебето има по-голям шанс за инфекция с HCV, ако майката има по-висок вирусен товар. Вирусният товар се отнася до количеството вирус, присъстващ в кръвта ви. Не е доказано, че раждането с цезарово сечение променя риска от инфекция по време на раждане.

Какво трябва да направя, ако тестовете на моето бебе са положителни за хепатит С?

До 40 процента от децата с HCV надрастват заболяването без лечение. Тези деца обикновено са освободени от вируса до 2-годишна възраст. Според American Liver Foundation, някои деца до 7-годишна възраст са изчистили вируса без лечение.

Бебетата с диагноза HCV трябва да получат грижи от педиатричен гастроентеролог или хепатолог с опит с HCV инфекция при бебета. Те ще наблюдават симптомите, растежа и храненето на вашето дете и ще наблюдават редовен скрининг на чернодробната функция. Лекарят на вашето дете най-вероятно ще препоръча да си направят ваксини срещу хепатит А и хепатит В, както и ваксина срещу грип.

За да предотвратите разпространението на инфекцията, вие и вашето семейство трябва да научите как се предава и не се предава HCV. Това ще ви помогне да се подготвите за това как да се справите с инциденти и ежедневни дейности, които могат да включват кръв.

Продължете да четете: Какво да очаквате от кръвен тест за хепатит С »

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss