Счупен бедро

Относно бедрото

Горната част на бедрената ви кост и част от тазовата ви кост се срещат, за да образуват бедрото ви. Счупеното бедро обикновено е фрактура в горната част на бедрената ви кост или бедрената кост.

Ставата е точка, в която се събират две или повече кости, а тазобедрената става е кълбовидна става. Топката е главата на бедрената кост, а гнездото е извитата част на тазовата кост, наречена ацетабулум. Структурата на бедрото позволява по-голям обхват на движение от всеки друг вид става. Например, можете да въртите и местите бедрата си в няколко посоки. Други стави, като коленете и лактите, позволяват само ограничено движение в една посока.

Счупеното бедро е сериозно състояние на всяка възраст. Почти винаги се налага операция. Усложненията, свързани със счупено бедро, могат да бъдат животозастрашаващи. Прочетете, за да научите повече, включително рисковете, симптомите, лечението и перспективите за счупено бедро.

Какви са видовете счупен бедро?

Фрактура на тазобедрената става обикновено се появява в топката (бедрената кост) на тазобедрената ви става и може да се появи на различни места. Понякога гнездото или ацетабулума могат да се счупят.

Фрактура на шийката на бедрената кост: Този тип счупване възниква в бедрената кост на около 1 или 2 инча от мястото, където главата на костта се среща с гнездото. Фрактура на шийката на бедрената кост може да прекъсне кръвообращението към кълбото на бедрото ви чрез разкъсване на кръвоносните съдове.

Интертрохантерна фрактура на бедрото: Интертрохантерна фрактура на бедрото се появява по-далеч. Това е на около 3 до 4 инча от ставата. Не спира притока на кръв към бедрената кост.

Интракапсуларна фрактура: Тази фрактура засяга топката и гнездото на бедрото ви. Може също да причини разкъсване на кръвоносните съдове, които отиват към топката.

Какво причинява счупване на бедрото?

Потенциалните причини за счупване на бедрата включват:

 • падане върху твърда повърхност или от голяма височина
 • тъпа травма на бедрото, като например от автомобилна катастрофа
 • заболявания като остеопороза, което е състояние, което причинява загуба на костна тъкан
 • затлъстяване, което води до твърде голям натиск върху тазобедрените кости

Кой е застрашен от счупване на бедрото?

Някои аспекти могат да увеличат риска от счупване на бедро. Те включват:

История на счупване на бедрото: Ако сте имали счупване на бедрото, сте изложени на много по-голям риск от друго.

Етническа принадлежност: Ако сте от азиатски или кавказки произход, сте изложени на по-висок риск от остеопороза.

пол: Ако сте жена, шансовете ви да си счупите бедрото се увеличават. Това е така, защото жените са по-податливи на остеопороза от мъжете.

възраст: Ако сте на 60 или повече години, може да сте изложени на повишен риск от счупване на бедрото. С напредването на възрастта силата и плътността на костите ви могат да намалеят. Слабите кости могат лесно да се счупят. Напредналата възраст също често носи проблеми със зрението и баланса, както и други проблеми, които могат да ви направят по-склонни да паднете.

недохранване: Здравословната диета включва хранителни вещества, които са важни за здравето на костите ви, като протеин, витамин D и калций. Ако не получавате достатъчно калории или хранителни вещества от диетата си, може да станете недохранени. Това може да ви изложи на риск от фрактури. Изследвания установи, че възрастните хора, които са недохранени, имат по-голям риск от счупване на тазобедрената става. Също така е важно децата да получават достатъчно калций и витамин D за бъдещото им здраве на костите.

Какви са симптомите на счупено бедро?

Симптомите за счупено бедро могат да включват:

 • болка в областта на бедрата и слабините
 • засегнатият крак е по-къс от незасегнатия крак
 • невъзможност за ходене или оказване на тежест или натиск върху засегнатото бедро и крак
 • възпаление на тазобедрената става
 • натъртване

Счупеното бедро може да бъде животозастрашаващо. Ако подозирате счупване на бедрото, незабавно потърсете медицинска помощ.

Диагностициране на счупено бедро

Вашият лекар може да забележи очевидните признаци на счупено бедро, като подуване, синини или деформация. Въпреки това, за да постави правилна диагноза, Вашият лекар може да назначи специални тестове, за да потвърди първоначалната оценка.

Тестовете за изображения помагат на Вашия лекар да локализира фрактури. Лекарят може да назначи рентгенови снимки, за да направи снимки на бедрото ви. Ако този инструмент за изображения не разкрие никакви фрактури, те могат да използват други методи, като ЯМР или КТ.

ЯМР може да покаже счупване на тазобедрената ви кост по-добре от рентгеновите лъчи. Този инструмент за изображения може да създаде много подробни снимки на областта на бедрата. Вашият лекар може да види тези изображения на филм или на компютърен екран. CT е метод за изобразяване, който може да създаде снимки на тазобедрената ви кост и околните мускули, тъкани и мазнини.

Лечение на счупено бедро

Вашият лекар може да вземе предвид вашата възраст и физическо състояние, преди да направи план за лечение. Ако сте по-възрастни и имате медицински проблеми в допълнение към счупване на бедрото, лечението ви може да варира. Опциите могат да включват:

 • лекарства
 • хирургия
 • физиотерапия

Вашият лекар може да Ви предпише болкоуспокояващи, за да намали дискомфорта Ви. Също така, хирургията е най-честото лечение за възстановяване или подмяна на бедрото. Операцията за смяна на тазобедрената става включва отстраняване на увредената част на тазобедрената става и поставяне на изкуствена тазобедрена част на нейно място. Ако имате операция, Вашият лекар може да препоръча физическа терапия, за да Ви помогне да се възстановите по-бързо.

Научете повече: Ръководство за операция за смяна на тазобедрената става и последващи грижи »

Възстановяване и дългосрочна перспектива

Ще излезете от болницата няколко дни след операцията и може да се наложи да прекарате време в рехабилитационно заведение. Вашето възстановяване зависи от физическото ви състояние преди нараняването.

Въпреки че операцията е успешна в повечето случаи, може да имате усложнения след това. Счупеното бедро може да наруши способността ви да ходите за определен период от време. Тази неподвижност може да доведе до:

 • рани от залежаване
 • кръвни съсиреци в краката или белите дробове
 • инфекции на пикочните пътища
 • пневмония

Научете повече: Как да предотвратите образуването на кръвни съсиреци след операция »

За възрастни хора

Счупването на бедрото може да бъде сериозно, особено ако сте по-възрастен. Това се дължи на рисковете от операция за възрастни хора и физическите изисквания за възстановяване.

Ако възстановяването ви не напредва, може да се наложи да отидете в заведение за дългосрочни грижи. Загубата на мобилност и независимост може да доведе до депресия при някои хора и това може да забави възстановяването.

Възрастните хора обаче могат да предприемат стъпки, за да се излекуват от операция на тазобедрената става и да предотвратят нови фрактури. Калциевата добавка може да помогне за изграждането на костната плътност. Лекарите препоръчват упражнения с тежести, за да се предотвратят фрактури и да се изгради сила. Потърсете одобрението на Вашия лекар, преди да се занимавате с което и да е упражнение след операция на тазобедрената става.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss