Статините: причиняват ли рак?

Статините са широко предписвани лекарства, които са ефективни при понижаване на LDL („лошия“) холестерол. Лекарствата пречат на ензима, който помага на черния дроб да произвежда холестерол.

LDL холестеролът може да образува плаки по вътрешните стени на вашите артерии. Тези плаки, които също могат да включват мастни вещества и отпадъчен материал от клетките, могат да стеснят кръвоносните съдове. Понякога плаките се натрупват толкова много, че блокират притока на кръв. Това може да доведе до инфаркт или инсулт. Плаките също могат да се спукат. Голяма част, която се откъсва, може да образува съсирек, който блокира притока на кръв в артерията.

Както всяко лекарство, статините има потенциални рискове, ползи и усложнения. Много проучен въпрос е дали статините увеличават или намаляват риска от рак. За съжаление, няма ясен отговор. Изглежда, че статините могат да увеличат риска от някои видове рак. Някои групи хора може също да имат повишен риск от рак, когато приемат статини.

Управление на холестерола: статини срещу диета и упражнения

Статини и рак

В статия от 2008 г Актуална онкология, изследователите посочват проучвания, които показват силна връзка между употребата на статини и по-високите рискове от рак при:

  • възрастните хора
  • хора с рак на гърдата
  • хора с рак на простатата

Статините също могат да бъдат свързани с прогресия на тумора при хора с рак на пикочния мехур.

Тези изследователи смятат, че връзката между статините и рака може да бъде свързана с Т-клетките. Т клетките или Tregs са бели кръвни клетки, които помагат за борба с инфекцията. Те също могат да бъдат полезни при атака на някои видове рак. Тъй като статините водят до постоянно увеличаване на Т-клетките, други имунни отговори на тялото, борещи се с тумори, могат да бъдат отслабени с течение на времето.

В писмо до редактора от 2015 г., публикувано в Journal of Clinical Oncology, изследователите прегледаха предишни медицински проучвания на статини, нива на холестерол и рак. Авторите предполагат, че LDL холестеролът, макар и потенциално вреден за кръвоносните съдове, може да бъде полезен в начина, по който се свързва с микроорганизмите. LDL може да направи някои микроорганизми неактивни. Това може да помогне за предотвратяване на някои видове рак, включително рак на дебелото черво.

Проучванията все още не са доказали, че статините всъщност могат да причинят рак. Много от тези проучвания откриват силна връзка между дългосрочната терапия със статини и по-високите нива на рак. Тези, които трябва да приемат статини, може да имат други рискови фактори за рак или лекарството може да увеличи риска. Тази тема ще продължи да се изучава, особено след като все повече хора приемат статини за сърдечно-съдово здраве.

Възможни противоракови ползи

Много изследователи смятат, че терапията със статини може да повиши риска от развитие на рак или да влоши съществуващия рак. Други проучвания обаче показват, че лекарствата за понижаване на холестерола всъщност могат да предложат известна защита от рак.

Проучване от 2015 г JAMA Онкология установи, че употребата на статини по време на терапия с лишаване от андроген, лечение на рак на простатата, може да помогне за управлението на рака. Отделно проучване, представено в Американското дружество по клинична онкология от 2015 г., предполага, че жените в постменопауза, които приемат статини, могат да намалят шансовете си за смъртност от рак. Освен това изследване, публикувано в Journal of the National Cancer Institute, установи, че употребата на статини може да помогне за намаляване на риска от рак на черния дроб, особено сред хора, които имат чернодробно заболяване или диабет.

Говорете с Вашия лекар

Може да бъде объркващо, когато проучванията дават комбинация от резултати. Ето защо е важно да говорите с Вашия лекар. Вашият лекар може да ви помогне да определите дали ползите надвишават възможните рискове за вашата ситуация.

Връзката между статините и риска от рак на гърдата изглежда е по-силна, отколкото при други видове рак. Ако сте изложени на висок риск от рак на гърдата, особено ако има фамилна анамнеза за заболяването, може да помислите два пъти за терапията със статини.

Загубата на тегло, редовните упражнения и диетата с нисък холестерол могат да помогнат за намаляване на нивата на LDL естествено. Вашият генетичен състав оказва голямо влияние върху нивата на холестерола ви, така че дори здравословната за сърцето диета може да не направи достатъчно голяма разлика в числата на LDL. За щастие, нова група лекарства, наречени PCSK9 инхибитори, са обещаващи като ефективна алтернатива на статините без някои от другите странични ефекти, свързани със статините. Тези лекарства могат да бъдат налични след няколко години.

PCSK9 инхибитори: Какво трябва да знаете

За да разберете по-добре как статините могат да повлияят на вашите сърдечни заболявания и рискове от рак, говорете с Вашия лекар. Може да се възползвате от второ мнение. И не забравяйте да проучите избора на начина на живот, който можете да направите, който може да помогне за намаляване на нивата на LDL без никакви лекарства.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss