Статините намаляват риска от венозни съсиреци при жени, приемащи хормонална терапия

Статините намаляват риска от венозни съсиреци при жени, приемащи хормонална терапия
Изследователите откриха, че терапията със статини може да намали риска от венозна тромбоемболия при жени, приемащи хормонална терапия в менопауза.
  • Хормоналната терапия се използва за облекчаване на симптомите на менопаузата като горещи вълни.
  • Хормоналната терапия при менопауза има известни рискове, включително повишен риск от кръвни съсиреци.
  • Изследователи от медицинския клон на Тексаския университет са открили, че добавянето на терапия със статини помага за намаляване на риска от венозна тромбоемболия при жени, приемащи хормонална терапия в менопауза.

Хормоналната терапия е достъпна за жени след менопауза за облекчаване на някои неприятни симптоми, като горещи вълни.

Има някои потенциални рискове от приемането на хормонална терапия за менопауза, някои от които са съсредоточени около сърцето. Тези рискове включват риск от инсулт, когато хормоналната терапия започне по-късно в менопаузата, както и по-висок риск от кръвни съсиреци.

Сега изследователи от медицинския клон на Тексаския университет са открили, че терапията със статини може да помогне за намаляване на риска от венозен тромбоемболизъм (VTE) или дълбок венозен тромбоемболизъм (DVT) – състояние, което се случва, когато се образуват кръвни съсиреци във вените – при жени, приемащи менопауза хормонална терапия.

Това проучване беше публикувано наскоро в списанието JAMA Network Open.

Може ли хормоналната терапия да причини кръвни съсиреци?

Авторът на изследването д-р Сюзън Уелър, професор в катедрата по здравни науки на населението и здравни различия в медицинския клон на Тексаския университет, отбеляза, че резултатите от Инициативата за здравето на жените са се появили преди две десетилетия.

Това означава, че много клиницисти не са били склонни да предписват естрогенна терапия поради откритието на Инициативата за здраве на жените, че терапията в менопауза е причинила жените да имат венозен тромбоемболизъм, каза тя.

„Венозните тромбоемболии са потенциално животозастрашаващи съсиреци, които могат да се образуват в ръцете и краката и да се придвижат до белите дробове“, ни каза д-р Уелър. „И наистина, орално конюгиран конски естроген – със и без прогестин – е свързан с по-висок риск от възможни кръвни съсиреци.“

В предишно проучване д-р Уелър каза, че тя и нейният екип от изследователи са открили, че трансдермалният естроген – например естрадиолният пластир – със или без прогестоген не е свързан с по-висок риск от венозни тромбоемболии.

„Ние обаче открихме, че жените на възраст 50–64 години, които приемат орални контрацептиви или противозачатъчни хапчета, независимо дали за симптоми на менопаузата или за предотвратяване на бременност, са изложени на три пъти по-висок риск от венозен тромбоемболизъм, отколкото жените на хормонална терапия в менопауза“, каза тя. добавен.

Като се има предвид, че на жени, страдащи от симптоми на менопауза, може да не се предписват хормони поради рискове от съсирване на кръвта, д-р Уелър каза, че е важно да се открие, че може да има някои хормонални опции за симптомите на менопаузата, които са много по-безопасни от други опции.

„По време на предишното ни изследване на терапията със статини научихме каква терапия със статини може да бъде ефективна. Систематичните прегледи показват, че статините могат да намалят риска от венозни тромбоемболии, както и големи съдови събития. Ако статините обикновено намаляват венозния тромбоемболизъм и хормоналната терапия повишава този риск, следващата стъпка е естествено продължение: какво се случва, ако вземете и двете? Нашето ново проучване тества дали терапията със статини намалява риска от венозен тромбоемболизъм, свързан с хормони.

– д-р Сюзън Уелър, автор на изследването

Терапията с хормонални статини намалява риска от образуване на кръвни съсиреци

За това обсервационно проучване д-р Уелър и нейният екип изследваха данни от почти 224 000 жени на възраст от 50 до 64 години между 2007 и 2019 г.

В рамките на групата участници в това проучване изследователите съобщават, че почти 20 000 са били на скорошна експозиция на хормонална терапия и около 36 000 са имали текуща експозиция на статини.

Когато анализират данните, учените откриват, че рискът от венозен тромбоемболизъм е с 53% по-висок при жени, които наскоро са били изложени на хормонална терапия без текуща терапия със статини.

Те също така откриха, че рискът от венозен тромбоемболизъм спада само до 25% при жени, наскоро изложени както на хормонална терапия, така и на текуща терапия със статини.

„Някои видове естрогени могат да променят начина, по който функционират естествените процеси на кръвосъсирване на тялото, повишавайки активността на каскадите на съсирването“, каза д-р Уелър.

„Статините намаляват венозния тромбоемболизъм и не е съвсем ясно как се случва това, въпреки че досегашните научни доказателства предполагат, че това е свързано с намалено възпаление. Това, което знаем обаче, е, че статините обикновено се понасят добре, предписват се широко за сърдечно-съдови заболявания и намаляват риска от големи съдови събития.

Какви са ползите и рисковете от статиновата хормонална терапия?

Въз основа на резултатите от това проучване д-р Уелър каза, че ако пациентът има причина да се препоръча терапия със статини, това не означава непременно, че хормоналната терапия също не може да бъде предписана и че започването на хормонална терапия в началото на перименопаузата период може да носи по-малък риск, отколкото започване в по-късни години.

„Наблюдаваният риск в нашите проучвания е по-нисък от нивата, наблюдавани в големите клинични изпитвания преди две десетилетия, но в тези проучвания по-високите нива може да са се дължали на пътя на експозиция (орално), вида на естрогена (конюгиран конски естроген) и по-голямата част от жените са започнали хормонална терапия след 60-годишна възраст“, ​​обясни тя.

„И бихме искали да напомним на жените и клиницистите, че остава възможният риск от рак на гърдата при хормонална терапия и не е доказано, че статините намаляват този риск“, добави д-р Уелър.

„Приканваме клиницистите да обмислят дали хормоналната терапия е подходяща за техните пациенти, като се има предвид, че рисковете от венозен тромбоемболизъм могат да бъдат по-ниски при внимателен избор на вида естроген, пътя на експозиция и терапия със статини“, продължи тя. „Въпреки че рискът от венозен тромбоемболизъм все още може да е налице при хормонална терапия при менопауза, този риск може да бъде поносим за пациентите и клиницистите в сравнение с алтернативата на страдание от горещи вълни и други симптоми на менопаузата. Особено високоинтензивните статини изглежда намаляват риска с около 30% при жени, приемащи хормонална терапия.

— д-р Сюзън Уелър, автор на изследването

Статините предлагат превантивна опция за венозни кръвни съсиреци

Говорихме за това проучване и с д-р Дженифър Уонг, сертифициран кардиолог и медицински директор на неинвазивната кардиология в MemorialCare Heart and Vascular Institute в Orange Coast Medical Center във Фонтан Вали, Калифорния. Д-р Вонг не е участвал в това изследване.

Д-р Вонг каза, че проучвания като това не само повтарят потенциалните малки рискове от хормоналната терапия, но предлагат превантивни възможности за тези, които трябва да приемат хормонална терапия.

„Отдавна е известно, че хормонозаместителната терапия повишава риска от образуване на кръвни съсиреци, което за повечето хора може да не е клинично значимо, но понякога води до сериозни последствия“, обясни тя.

„Статините отдавна се търсят да намалят образуването на кръвни съсиреци както във вените, така и в артериите, вероятно поради възпаление и адхезия на кръвосъсирващи фактори по съдовите стени, така че има смисъл, че могат да намалят риска от венозна тромбоза.“

„Следващата стъпка, това изследване трябва да разгледа жени на хормонална заместителна терапия, които иначе може да не отговарят на критериите да бъдат на статини, рандомизирани на статинова терапия или без статини, и след това да види дали статиновата терапия намалява риска от венозен тромбоемболизъм при жени, които иначе не може да има повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

— Д-р Дженифър Уонг, сертифициран кардиолог

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss