Следваща грижа за татуировките: какво трябва да знаете

Защо последващите грижи имат значение

Татуировката е повече от просто произведение на изкуството и начин да утвърдите личния си стил. Това също е медицинска процедура, защото художникът използва игла, за да вкара мастилото под кожата ви.

Всеки път, когато отворите кожата, вие се оставяте уязвими за белези и инфекции.

Грижата за вашата татуировка може да предотврати тези усложнения и да гарантира, че татуировката заздравява правилно. И вие, и вашият татуист играете еднакви роли в този процес. Наред с отиването при лицензиран и реномиран татуист, трябва да се погрижите за новата си татуировка у дома.

Да разберете как да се грижите за вашата татуировка обаче може да бъде трудно. Много щати не изискват от своите татуисти да предоставят инструкции за последващи грижи. Щатите, които изискват инструкции за последващи грижи, често позволяват на художника да реши коя информация да предостави.

Продължавайте да четете за ежедневно ръководство, което да ви помогне да се грижите за вашата татуировка, съвети кои продукти да използвате и други.

Как да се грижим за вашата татуировка

Следващата грижа започва веднага след като вашата татуировка е направена.

Покрийте го

Художникът трябва да нанесе тънък слой антибиотичен мехлем върху татуировката и след това да покрие зоната с бинт или пластмасова обвивка. Това покритие предотвратява навлизането на бактерии в кожата ви. Освен това предпазва татуировката от триене в дрехите ви и от раздразнение.

Дръжте превръзката толкова дълго, колкото препоръча вашият татуист, което може да бъде само няколко часа. Това ще помогне да се абсорбира всяка течност или излишно мастило, което изтече от татуировката.

Внимателно измийте татуировката

След няколко часа можете да премахнете покритието.

Първо измийте ръцете си с вода и сапун. След това внимателно измийте татуировката с топла вода и сапун без аромат. Подсушете кожата си с мека кърпа.

Нанесете малко количество овлажнител без аромат и алкохол върху татуировката. В този момент можете да оставите покритието извън, за да позволите на кожата ви да диша.

ЗНАЕШЕ ЛИ?

В Администрация по храните и лекарствата (FDA) позволява някои мастни алкохоли, като цетеарилов алкохол и цетилов алкохол, да се използват в козметични продукти, които са обозначени като „безалкохолни“. За разлика от етанола, мастните алкохоли не изсушават кожата.

Изчакайте да заздравее

Докато татуировката ви лекува, трябва:

 • носете слънцезащитно облекло, когато излизате навън
 • обадете се на вашия татуист или лекар, ако имате някакви симптоми на инфекция или други проблеми

не трябва да:

 • покрийте татуировката си със слънцезащитен крем, докато не заздравее напълно
 • надраскайте или подберете татуировката
 • носете тесни дрехи върху татуировката
 • плувайте или потопете тялото си във вода (душовете са добри)

Следваща грижа за татуировките през деня

Колко бързо се лекувате зависи от размера на вашата татуировка и колко сложна е тя. По-големите татуировки ще останат червени и подути по-дълго, защото причиняват повече травми на кожата ви.

Ден 1

Ще се приберете от студиото за татуировки с превръзка или пластмасова обвивка върху татуировката си. След няколко часа можете да го премахнете.

Трябва да попитате своя художник за подробности за това колко време да чакате. Препоръките ще варират и може да се основават на вида и размера на вашата татуировка. Някои художници на татуировки предлагат да държите татуировката си покрита само за 1 или 2 часа.

След като покритието се свали, вероятно ще забележите изтичане на течност от татуировката. Това е кръв, плазма (чистата част от кръвта) и малко допълнително мастило. Нормално е. Кожата ви също ще бъде зачервена и възпалена. Може да се чувства леко топло на допир.

С чисти ръце измийте татуировката с топла вода и сапун без аромат. Нанесете овлажнител без аромат и алкохол. Оставете покритието, за да може татуировката да заздравее.

Дни 2 до 3

Досега вашата татуировка ще има по-тъп, по-облачен вид. Това се случва, когато кожата ви заздравее. Ще започнат да се образуват струпеи.

Измийте татуировката си веднъж или два пъти на ден и нанесете овлажнител без аромат и алкохол.

Когато миете, може да забележите, че малко мастило тече в мивката. Това е просто излишно мастило, което излиза през кожата ви.

Дни 4 до 6

Зачервяването трябва да започне да избледнява.

Вероятно ще забележите леки струпеи върху татуировката. Струповете не трябва да са толкова дебели, колкото струпеите, които получавате, когато се порежете, но ще се надигнат. Не чопляйте струпеите – това може да причини белези.

Продължете да миете татуировката си веднъж или два пъти на ден. Нанесете овлажнител без аромат и алкохол.

Дни от 6 до 14

Стъпите са се втвърдили и ще започнат да се лющят.

Не се заяждайте с тях и не се опитвайте да ги дръпнете. Оставете ги да излязат естествено. В противен случай можете да извадите мастилото и да оставите белези.

В този момент кожата ви може да почувства силно сърбеж. Втривайте нежно върху овлажнител без аромат и алкохол няколко пъти на ден, за да облекчите сърбежа.

Ако в този момент татуировката ви все още е червена и подута, може да имате инфекция. Върнете се при вашия татуист или посетете лекар.

Дни от 15 до 30

В този последен етап на заздравяване повечето от големите люспи ще изчезнат и корите трябва да изчезнат. Все още може да видите мъртва кожа, но в крайна сметка и тя трябва да се изчисти.

Татуираната зона все още може да изглежда суха и скучна. Продължете да овлажнявате, докато кожата отново изглежда хидратирана.

До втората или третата седмица външните слоеве на кожата трябва да са зараснали. Може да отнеме 3 до 4 месеца, докато долните слоеве напълно заздравеят.

До края на третия ви месец татуировката трябва да изглежда толкова ярка и ярка, колкото е възнамерявал художникът.

Ако търсите вдъхновение, вижте тези ярки и ярки татуировки за диабет.

Продукти за последваща грижа за татуировки

Използвайте мек сапун без аромат или специално формулиран почистващ препарат за татуировки, за да почистите зоната. Вашият татуист може да препоръча специфичен почистващ препарат за татуировка.

Опциите за сапун включват следните продукти, които можете да закупите онлайн:

 • Dove Sensitive Skin Beauty Bar
 • Течна неутрогена
 • Dial Gold антибактериален дезодорант сапун (въпреки че този сапун не е без аромат, татуистите често го препоръчват)

През първите ден-два използвайте мехлем като A+D Оригинален мехлем или Аквафор лечебен мехлем или продуктът, препоръчан от вашия татуист, за да помогне на татуировката да заздравее.

Най-добре е да избягвате продукти, които са 100 процента на петролна основа, като вазелин. Американската академия по дерматология казва, че продуктите на петролна основа могат да причинят избледняване на мастилото.

Има обаче едно изключение: Authority Tattoo казва, че вазелинът може да бъде полезен по време на душ. Тъй като вазелинът не е порьозен (водонепроницаем), можете да го приложите върху татуировката си, преди да влезете под душа, така че да може да предпази зоната от пръскане с вода.

Също така е отбелязано, че вазелинът може да бъде полезен при заздравели татуировки или кожата около татуировката, ако е изключително суха.

Просто нанесете тънък слой. Поставянето на твърде дебел слой няма да позволи на кожата ви да диша.

След около 2 дни можете да преминете към обикновен овлажнител. Някои продукти, които можете да закупите онлайн включват:

 • Ежедневен овлажняващ лосион без аромати Lubriderm
 • Aveeno Ежедневен овлажняващ лосион за тяло за суха кожа
 • Curél лосион без аромат
 • Eucerin интензивен възстановяващ лосион

Каквото и да изберете, уверете се, че е без аромат и алкохол. Също така се уверете, че не съдържа добавки, като цветни багрила, които могат да изсушат кожата ви.

Когато се грижите правилно, вашата татуировка може да бъде толкова брилянтна, колкото една от тези вдъхновяващи татуировки за рак на гърдата.

Кокосово масло и последваща грижа за татуировки

Полинезийците, като самоанците, отдавна използват кокосово масло за своите татуировки. Прилагат го след завършване на татуировката или когато заздравее. Едно предполагаемо предимство е, че прави дизайна да блести.

Някои уебсайтове твърдят, че кокосовото масло поддържа кожата под татуировката влажна и предпазва от инфекция. И все пак доказателствата са анекдотични и няма научно доказателство, че работи.

Консултирайте се с Вашия лекар, преди да поставите кокосово масло или други недоказани продукти върху татуировката си.

Потенциални странични ефекти и усложнения от татуировките

През първите няколко дни след като си направите татуировката, кожата ви може да е зачервена, сърбяща и възпалена. Може да забележите излишно мастило, заедно с кръв и течност, изтичащи от кожата ви. Това е нормално.

Ако започнете да изпитвате симптоми на някое от следните усложнения, посетете Вашия лекар:

Инфекция

Татуировка, за която не се грижите правилно, може да се зарази. Заразената кожа ще бъде зачервена, топла и болезнена. Може също да изтече гной.

Ако оборудването или мастилото, използвано от вашия художник, са били замърсени, може да получите кръвнопреносима инфекция, като хепатит B, хепатит C, тетанус или ХИВ.

Има съобщения и за други инфекции, като нетуберкулозни микобактериални кожни инфекции, предавани чрез татуировки.

Алергична реакция

Ако сте чувствителни към мастилото, използвано от вашия художник, може да развиете червена, сърбяща кожна реакция на мястото. Според а проучване от 2019 гчервените багрила са най-склонни да причинят алергична реакция.

Изследвания показва, че червените багрила, заедно със сините и черните багрила, също са по-склонни да причинят неалергични кожни реакции като фоточувствителност.

Белези

Повреда от иглата или от бране на татуировката може да накара тялото ви да произвежда белези. Белезите могат да бъдат постоянни.

Съвети за дългосрочна грижа за татуировката

След като татуировката ви заздравее, преминавате в режим на поддръжка. Въпреки че не е нужно да се грижите специално за него след 3 или 4 месеца, има неща, които можете да направите, за да предотвратите разграждането на мастилото.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss