Скрининг и ранно откриване на рак на белия дроб

По-голямата част от раковите заболявания на белите дробове се диагностицират в по-късните стадии на заболяването. Скринингът може да помогне за по-ранното откриване на рак на белия дроб при високорискови групи. Това може да доведе до по-ранно лечение, което подобрява перспективата.

Повечето случаи на рак на белия дроб не се откриват рано. Само 16% от раковите заболявания на белите дробове се откриват в ранните стадии, според Американската асоциация по белите дробове (ALA).

Ранното откриване на рак на белия дроб с ниска доза CT (LDCT) сканиране може да намали смъртността от рак на белия дроб с 14% до 20% за високорисковите групи, предполага ALA. Скринингът помага да се открие ракът рано, когато е най-лесен за лечение.

Приблизително 8 милиона души в Америка отговарят на критериите за годишен скрининг за рак на белия дроб, отбелязва ALA. Ако само половината от тези хора бъдат прегледани, повече от 12 000 смъртни случая от рак на белите дробове могат да бъдат предотвратени.

Когато ракът на белия дроб се открие рано, преди да се разпространи в други части на тялото, вероятността за оцеляване за 5 или повече години достига до 60%.

Научете повече за скрининга за рак на белия дроб, кой трябва да се подложи на скрининг, какъв вид изследване е включено и следващите стъпки, ако бъде открит рак.

Възможно ли е рано да се открие рак на белия дроб?

В много случаи ракът на белия дроб не предизвиква симптоми в ранните етапи. Ето защо повечето случаи на рак на белия дроб се диагностицират в късен стадий. Късната диагноза намалява общия процент на преживяемост и прави лечението по-трудно.

Плюс това, симптомите на рак на белия дроб могат да бъдат сбъркани с други здравословни проблеми. Тези симптоми включват:

 • упорита кашлица
 • изкашляне на плюнка с цвета на ръжда
 • болка в гърдите
 • необяснима загуба на тегло
 • пресипналост
 • болки в костите
 • задух

По-голямата част от раковите заболявания на белия дроб се откриват, когато човек има симптоми в по-късните стадии на рак. Скринингът може да помогне за откриване на рак на белите дробове още преди симптомите да се появят.

LDCT сканирането е инструмент за скрининг, използван за проверка на рак на белия дроб при хора, които нямат симптоми, но може да са изложени на по-висок риск от развитие на заболяването.

Кой трябва да се подлага на скрининг и колко често?

Скринингът се отнася до тестване за здравословно състояние, дори ако човек няма симптоми. Хората, които са изложени на повишен риск от рак на белия дроб, трябва да преминат скрининг.

Скринингът за рак на белия дроб намалява риска от смърт от рак на белия дроб и увеличава шанса за ранно откриване на състоянието, когато лечението е най-ефективно. Това също подобрява перспективата.

Работната група за превантивни услуги на САЩ използва наличните доказателства, за да направи препоръки за скрининг и превантивно лечение. Организацията препоръчва годишен скрининг за рак на белите дробове за хора, които отговарят на трите от следните критерии:

 • са на възраст между 50 и 80 години
 • имате 20 опаковки или повече години история на пушене
 • Пушите в момента или сте отказали цигарите през последните 15 години

„Пакет-година“ е термин, използван за изчисляване на това колко пуши човек през живота си. Една опаковка-година би била еквивалентна на изпушване на 20 цигари (1 кутия) средно всеки ден в продължение на една година.

Човек може да има 20-годишна история на тютюнопушене, като пуши по 1 кутия цигари на ден в продължение на 20 години или пуши по 2 кутии цигари на ден в продължение на 10 години.

Скринингът включва LDCT сканиране. Скринингът за хора, които отговарят на критериите, трябва да се извършва всяка година, докато настъпи едно от следните:

 • Човекът не е пушил от 15 години.
 • Лицето има здравословен проблем, който би ограничил продължителността на живота или способността му да има белодробна операция.

Въпреки че има редица потенциални рискови фактори за рак на белия дроб, скринингът се препоръчва само за тези, които отговарят на критериите за история на тютюнопушене.

Американската белодробна асоциация има тест, който може да ви помогне да определите дали трябва да бъдете изследвани за рак на белия дроб.

Как се извършва скринингът за рак на белия дроб?

LDCT сканирането е единственият препоръчителен скринингов тест за рак на белия дроб.

Ако се считате за подходящ кандидат за скрининг, попитайте Вашия лекар за ползите и рисковете от скрининга.

Ползата от скрининга за рак на белия дроб е, че тестът може да открие 80% от раковите заболявания на белия дроб, когато са в по-ранен стадий и са по-лесни за лечение, според ALA. Ако скринингът не се проведе, 70% от раковите заболявания на белия дроб ще бъдат открити на по-късен етап, когато е по-трудно да се лекуват.

Скринингът за рак на белия дроб крие известни рискове. Те включват:

 • ниско излагане на радиация
 • фалшиви положителни резултати
 • свръхдиагностика

Повечето здравноосигурителни компании ще покрият разходите за скрининг за рак на белия дроб за хора, които отговарят на критериите.

Какво се случва при компютърна томография с ниска доза?

Преди прегледа ще бъдете помолени да отстраните всякакъв метал, като бижута и часовници. Може да сте в състояние да останете с дрехите си или може да бъдете помолени да се преоблечете в болнична рокля.

Сканирането не трябва да се извършва, ако имате определени основни заболявания. Хората, които преминават скрининг, трябва да са в достатъчно добро здраве, за да могат да се подложат на операция или други лечения за лечение на рак на белия дроб, ако е необходимо.

Самото сканиране е безболезнено и бързо. Обикновено отнема по-малко от минута.

Ще бъдете помолени да легнете на маса, която ще се плъзга навътре и навън от сканиращата машина. Машината е оформена като голяма поничка. Важно е да лежите неподвижно по време на този процес. Може също да бъдете помолени да задържите дъха си.

Сканиращите технолози ще ви дават инструкции по време на прожекцията. След теста Вашият лекар ще се свърже с Вас, за да обсъди резултатите от сканирането.

Следващи стъпки, ако ракът бъде открит по време на скрининга

Ако скрининговият тест покаже нещо нетипично, или в белите дробове, или в райони наблизо, може да се наложи допълнително изследване.

В много случаи атипичните находки в крайна сметка не са рак. Но са необходими последващи сканирания и тестове, за да сте сигурни.

Ако по време на скрининга се открие малък възел, може да се наложи да получите последващо компютърно сканиране, за да видите дали възелът расте. Ако се открие възел, който изглежда подозрителен, Вашият лекар може да препоръча ПЕТ сканиране или биопсия.

Ако тези тестове потвърдят рак на белия дроб, обсъдете възможностите за лечение с Вашия лекар. Те могат да включват:

 • химиотерапия
 • операция
 • радиация
 • имунотерапия
 • таргетни терапии

Ракът на белия дроб често не причинява симптоми в ранните етапи, така че повечето хора получават диагноза, когато ракът на белия дроб е прогресирал.

Скринингът за рак на белия дроб може да помогне за откриване на рак на белия дроб, преди да се появят симптоми. Ранното откриване на рак на белия дроб подобрява процента на преживяемост, тъй като ракът на белия дроб се лекува по-лесно в ранните етапи.

Някои хора с история на тютюнопушене се съветват да се изследват ежегодно за рак на белия дроб. Попитайте Вашия лекар дали трябва да се изследвате за рак на белия дроб.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss