Синусова инфекция по време на бременност: Какво да знаете

Справянето с инфекция на синусите може да бъде особено предизвикателно през периода на бременност.

Инфекциите на синусите са често усложнение на настинката и алергиите. Инфекцията на синусите може да причини болезнена назална конгестия (ринит) и други симптоми.

Експертите предполагат, че хормоналните промени могат да играят роля при индуцирания от бременността ринит, който обикновено се проявява през втория и третия триместър и се изчиства в рамките на 2 седмици след раждането.

Независимо от това, което причинява инфекция на синусите по време на бременността, е важно да знаете как да облекчите симптомите безопасно. Научете повече в тази статия.

Засяга ли синусовата инфекция плода?

Симптомите на инфекция на синусите могат да включват главоболие и ниска енергия.
Симптомите на инфекция на синусите могат да включват главоболие и ниска енергия.

Синусовата инфекция сама по себе си няма вероятност да навреди на развиващия се плод. В редки случаи обаче симптомите на инфекция на синусите могат да доведат до усложнения.

Бременността може също да повлияе на тежестта на симптомите на инфекция на синусите.

Например, в едно проучване за ефекта на индекса на телесна маса (ИТМ) на бременната жена и етапа на бременността върху назалната конгестия, изследователите установяват, че както увеличеният ИТМ, така и гестационната възраст имат значителен ефект върху степента на назална конгестия по време на бременността.

Те предполагат, че жените с гестационен диабет или многоплодна бременност (като близнаци или тризнаци) може да имат по-висок риск от развитие на индуциран от бременност ринит. В случай на многоплодна бременност, високият риск може да се дължи на повишаване на хормоните на бременността.

Изследователите също така предполагат, че постоянната назална конгестия може да представлява риск за правилното развитие и растеж на плода поради постепенно намаляване на кислорода.

Усложнения като това са редки, но при правилно лечение рисковете за плода са много ниски.

По-ранно проучване установи, че запушването на носа поради алергии няма ефект върху резултатите от раждането. Всъщност имаше по-ниска честота на вродени аномалии при бебетата на жени, които са имали тези симптоми.

Безопасно лечение за бременни жени

Въпреки че може да искате да приемате обикновени лекарства без рецепта (OTC) за бързо облекчение, някои лекарства могат да бъдат вредни, в зависимост от етапа на бременността.

Например, аспиринът може да причини проблеми със съсирването на кръвта и може да засегне сърцето или белите дробове на плода в последните етапи на бременността.

Понякога лекарят може да предпише ниска доза аспирин за определени усложнения на бременността, като прееклампсия. Тази доза не изглежда вредна, така че лекарят ще я използва, ако прецени, че ползите надвишават рисковете.

Лекарят може да предпише кортикостероиди за облекчаване на назалната конгестия, но само след първия триместър.

Най-добре е да избягвате следните лекарства по време на бременност, въпреки че някои лекари могат да предписват тези лекарства в ниски дози, особено за хора с алергии:

 • орални деконгестанти
 • антихистамини
 • ибупрофен
 • отхрачващи средства

Други ефективни извънборсови лекарства и домашни лекарства са безопасни за употреба по време на бременност. Лекарят може да Ви посъветва за подходящи възможности за лечение.

Домашни средства

Някои домашни лекарства могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Можете да опитате:

 • използване на физиологично напояване за нос или физиологични капки за нос, които специалистите препоръчват като подходящо лечение
 • използване на няколко допълнителни възглавници за повдигане на главата, когато лежите, което може да намали задръстванията
 • получаване на достатъчно сън, за да помогне на имунната система да се бори с инфекцията
 • пиене на много течности, включително вода и бистър бульон, за да се хидратира
 • наведени над купа с гореща вода с кърпа над главата или стоящи под топъл душ, за да използвате парата за изчистване на носните проходи
 • използване на овлажнител в спалнята през нощта

Симптоми на инфекция на синусите

Най-честият симптом на инфекция на синусите е болка около носа и бузите.

Инфекцията причинява възпаление в синусите, които са пълни с въздух кухини зад скулите и челото.

Възпалението пречи на слузта в синусите да се оттича правилно, причинявайки болка и натиск.

Инфекция на синусите
Инфекция на синусите

Други симптоми на инфекция на синусите включват:

 • главоболие
 • запушен нос
 • възпалено гърло
 • ниска енергия
 • треска
 • кашлица
 • зъбобол

Кога трябва да посетите лекар?

В повечето случаи хората могат да лекуват инфекция на синусите с домашни средства. Ако обаче бременна жена изпитва следните симптоми, най-добре е да отидете на лекар:

 • треска над 101 градуса F (38,3 градуса С)
 • кашляне на зелена или жълта слуз
 • невъзможност за хранене или сън
 • повтарящи се инфекции на синусите

Лекарят може да предпише лекарства за изчистване на инфекцията, като вземе предвид цялостното здравословно състояние на жената и тримесечието на бременността.

Обобщение

Разболяването по време на бременност може да бъде особено предизвикателно, тъй като жената може да не може да приема редовните си лекарства без рецепта.

Домашните лекарства са най-добрият начин за справяне с леки симптоми на синузит по време на бременност.

В някои случаи лекарят може да предпише лекарства, които не представляват риск или малко рискове за развиващия се плод.

.

Открийте повече

No Content Available

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss