Синдром на разклатеното бебе

Какво представлява синдромът на разклатеното бебе?

Синдромът на разклатеното бебе е сериозно мозъчно увреждане, причинено от насилствено и насилствено разклащане на бебе. Други имена за това състояние включват насилствена травма на главата, синдром на разклатения удар и синдром на треперене на камшичния удар. Синдромът на разклатеното бебе е форма на малтретиране на деца, която причинява тежко увреждане на мозъка. Това може да бъде резултат от само пет секунди разклащане.

Бебетата имат мек мозък и слаби мускули на врата. Те също имат деликатни кръвоносни съдове. Разклащането на бебе или малко дете може да накара мозъка им да удря многократно вътрешността на черепа. Това въздействие може да предизвика синини в мозъка, кървене в мозъка и подуване на мозъка. Други наранявания могат да включват счупени кости, както и увреждане на очите, гръбначния стълб и шията на бебето.

Синдромът на разклатеното бебе е по-често срещан при деца под 2-годишна възраст, но може да засегне деца до 5-годишна възраст. Повечето случаи на синдром на разклатеното бебе се срещат при бебета на възраст от 6 до 8 седмици, когато бебетата са склонни да плачат най-много.

Игривото взаимодействие с бебето, като подскачане на бебето в скута или хвърляне на бебето във въздуха, няма да причини наранявания, свързани със синдрома на разклатеното бебе. Вместо това тези наранявания често се случват, когато някой разтърси бебето от разочарование или гняв.

Ти трябва никога разклатете бебе при всякакви обстоятелства. Разклащането на бебе е сериозна и умишлена форма на насилие. Обадете се незабавно на 911, ако смятате, че вашето бебе или друго бебе е жертва на синдрома на разклатеното бебе. Това е животозастрашаващо състояние, което изисква незабавно медицинско лечение.

Какви са симптомите на синдрома на разклатеното бебе?

Симптомите на синдрома на разклатеното бебе могат да включват:

 • затруднено поддържане на будно състояние
 • треперене на тялото
 • затруднено дишане
 • лошо хранене
 • повръщане
 • обезцветена кожа
 • припадъци
 • кома
 • парализа

Обадете се на 911 или незабавно заведете бебето си в най-близкото спешно отделение, ако изпитва симптоми на синдром на разклатеното бебе. Този вид нараняване е животозастрашаващо и може да доведе до трайно увреждане на мозъка.

Какво причинява синдрома на разклатеното бебе?

Синдромът на разклатеното бебе се появява, когато някой силно разклати бебе или малко дете. Хората могат да разтърсят бебето от разочарование или гняв, често защото детето не спира да плаче. Въпреки че разклащането в крайна сметка кара бебето да спре да плаче, това обикновено е защото треперенето е увредило мозъка му.

Бебетата имат слаби мускули на врата и често им е трудно да поддържат главите си. Когато бебето е силно разклатено, главата му се движи неконтролируемо. Насилственото движение многократно изхвърля мозъка на бебето срещу вътрешната страна на черепа, причинявайки синини, подуване и кървене.

Как се диагностицира синдромът на разклатеното бебе?

За да постави диагноза, лекарят ще търси трите състояния, които често показват синдром на разклатеното бебе. Това са:

 • енцефалопатия или подуване на мозъка

 • субдурален кръвоизлив или кървене в мозъка
 • кръвоизлив в ретината или кървене в част от окото, наречена ретина

Лекарят ще назначи различни тестове, за да провери за признаци на увреждане на мозъка и да помогне за потвърждаване на диагнозата. Тези тестове могат да включват:

 • ЯМР сканиране, което използва мощни магнити и радиовълни за получаване на подробни изображения на мозъка
 • CT сканиране, което създава ясни, напречни изображения на мозъка

 • скелетна рентгенова снимка, която разкрива фрактури на гръбначния стълб, ребрата и черепа

 • офталмологичен преглед, който проверява за наранявания на очите и кървене в очите

Преди да потвърди синдрома на разклатеното бебе, лекарят ще назначи кръвен тест, за да изключи други потенциални причини. Някои симптоми на синдрома на разклатеното бебе са подобни на тези при други състояния. Те включват нарушения на кървенето и някои генетични нарушения, като остеогенеза несъвършена. Кръвният тест ще определи дали друго състояние причинява симптоми на вашето дете.

Как се лекува синдромът на разклатеното бебе?

Обадете се незабавно на 911, ако подозирате, че детето ви има синдром на разклатеното бебе. Някои бебета спират да дишат след разклащане. Ако това се случи, CPR може да задържи вашето бебе да диша, докато чакате пристигането на медицински персонал.

Американският червен кръст препоръчва следните стъпки за извършване на CPR:

 • Внимателно поставете бебето по гръб. Ако подозирате нараняване на гръбначния стълб, най-добре е двама души да движат внимателно бебето, така че главата и шията да не се усукват.
 • Настройте позицията си. Ако вашето бебе е под 1-годишна възраст, поставете два пръста в средата на гръдната кост. Ако детето ви е над 1-годишна възраст, поставете едната си ръка върху средата на гръдната кост. Поставете другата си ръка на челото на бебето, за да държите главата наклонена назад. При съмнение за нараняване на гръбначния стълб, издърпайте челюстта напред, вместо да накланяте главата, и не позволявайте на устата да се затваря.
 • Правете компресии на гръдния кош. Натиснете гръдната кост и натиснете около половината в гърдите. Направете 30 компресия на гърдите без пауза, докато броите на глас. Компресиите трябва да са твърди и бързи.
 • Дайте спасителни вдишвания. Проверете за дишане след компресиите. Ако няма признаци на дишане, покрийте плътно устата и носа на бебето с устата си. Уверете се, че дихателните пътища са отворени и направете две вдишвания. Всяко вдишване трябва да продължи около една секунда, за да накара гърдите да се вдигнат.
 • Продължете CPR. Продължете цикъла от 30 компресии и две спасителни вдишвания, докато пристигне помощ. Не забравяйте да продължите да проверявате за дишане.

В някои случаи бебето може да повърне след разклащане. За да предотвратите задавяне, внимателно превъртете бебето настрани. Уверете се, че въртите цялото им тяло едновременно. Ако има нараняване на гръбначния мозък, този метод на търкаляне намалява риска от по-нататъшно увреждане на гръбначния стълб. Важно е да не вдигате бебето и да не му давате храна или вода.

Няма лекарства за лечение на синдрома на разклатеното бебе. В тежки случаи може да се наложи операция за лечение на кървене в мозъка. Това може да включва поставяне на шънт или тънка тръба за облекчаване на налягането или за източване на излишната кръв и течност. Може да се наложи и очна хирургия, за да се отстрани кръвта, преди тя да засегне трайно зрението.

Перспективи за деца със синдром на разклатеното бебе

Необратимо увреждане на мозъка от синдрома на разклатеното бебе може да настъпи за броени секунди. Много бебета изпитват усложнения, включително:

 • постоянна загуба на зрение (частична или пълна)
 • загуба на слуха
 • припадъци
 • забавяне на развитието
 • интелектуални затруднения
 • церебрална парализа, нарушение, което засяга мускулната координация и говора

Как може да бъде предотвратен синдромът на разклатеното бебе?

Синдромът на разклатеното бебе е предотвратим. Можете да избегнете нараняване на бебето си, като не го разклащате при никакви обстоятелства. Лесно е да се разочаровате, когато не можете да накарате бебето си да спре да плаче. Въпреки това, плачът е нормално поведение при кърмачетата и треперенето никога не е правилната реакция.

Важно е да намерите начини да облекчите стреса си, когато детето ви плаче за продължителни периоди от време. Обаждането на член на семейството или приятел за подкрепа може да помогне, когато почувствате, че губите контрол. Има и някои болнични програми, които могат да ви научат как да реагирате, когато бебетата плачат и как да управлявате стреса от родителството. Тези програми също могат да ви помогнат да идентифицирате и предотвратите нараняванията, свързани със синдрома на разклатеното бебе. Уверете се, че членовете на вашето семейство и лицата, които се грижат за тях, също са наясно с опасностите от синдрома на разклатеното бебе.

Ако подозирате, че дете е жертва на малтретиране на деца, не пренебрегвайте проблема. Обадете се на местната полиция или на Националната гореща линия за насилие над деца Childhelp: 1-800-4-A-CHILD.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss