Симптоми на болестта на Паркинсон: идват ли и си отиват?

Симптомите на Паркинсон могат да варират с изчезване на лекарството, но те не се появяват и изчезват в епизоди или пристъпи. Внезапното увеличаване на симптомите на Паркинсон често е признак на основен проблем като стрес.

Getty Images/franckreporter

Болестта на Паркинсон е хронично дегенеративно състояние, което причинява симптоми като тремор, мускулна скованост и затруднения в говора. Състоянието прогресира бавно и симптомите се влошават с времето.

Симптомите на болестта на Паркинсон могат да варират през деня. Например, може да се почувствате по-добре на обяд, отколкото късно вечерта. Симптомите на Паркинсон обаче не се появяват и изчезват по начина, по който се появяват симптомите на някои други хронични заболявания.

Внезапното увеличаване на симптомите на Паркинсон почти винаги е свързано с основна причина. Това може да е нещо незначително, като скорошна смяна на лекарството, или нещо потенциално сериозно, като инфекция.

Симптомите на Паркинсон идват ли и си отиват?

Симптомите на Паркинсон могат да варират през деня и да се влошат през определени периоди, като например рано сутрин или късно вечер. Често това е така, защото лекарствата започват да изчезват между дозите.

Въпреки това, за разлика от някои състояния, болестта на Паркинсон не причинява епизоди или обостряния. Симптомите на Паркинсон се влошават с времето с постоянна, но бавна скорост. Ако почувствате внезапна промяна в симптомите след дни или седмици, това обикновено е знак, че се случва нещо друго. Например, може да имате инфекция или друго основно остро заболяване.

Други основни причини, които могат да влошат симптомите на Паркинсон, включват:

 • стрес
 • скорошни промени в лекарствата
 • скорошна операция или други медицински процедури
 • безсъние
 • дехидратация
 • развитие на друго медицинско състояние

Важно е да уведомите Вашия лекар или медицински специалист, ако забележите внезапна промяна в симптомите на Паркинсон. Тези внезапни промени обикновено не са част от прогресията на Паркинсон и почти винаги сигнализират за основен проблем.

Въпреки че основният проблем може да е толкова прост, колкото ново лекарство, което приемате за различно медицинско състояние, или скорошна процедура, която вече е в медицинската ви карта, все пак е най-добре да говорите за това с вашия лекар.

Какви са симптомите на болестта на Паркинсон?

Треперенето, особено на ръцете и пръстите, е симптомът, който повечето хора свързват с болестта на Паркинсон, а треперенето е много често срещан симптом на болестта на Паркинсон – такъв, който често се развива в началото на болестния процес. Въпреки това, болестта на Паркинсон причинява редица други симптоми в допълнение към треперенето, като например:

 • забавени движения
 • забавено ходене
 • разбъркани стъпки
 • мускулна скованост
 • болка в мускулите
 • трудност с баланса
 • прегърбена поза
 • загуба на контрол върху движенията на тялото като усмивка и мигане
 • говорейки тихо
 • затруднено писане

Какви са възможностите за лечение на болестта на Паркинсон?

Лекарството може да помогне за забавяне на прогресията на болестта на Паркинсон и може да помогне за намаляване на симптомите. Основното лекарство за болестта на Паркинсон се нарича леводопа (Sinemet).

Повечето форми на леводопа се комбинират с карбидопа, което помага за намаляване на страничните ефекти на леводопа и позволява на хората да приемат по-малки дози.

Понякога се предписват лекарства като допаминови агонисти и ензимни инхибитори, за да помогнат за увеличаване на допамина в мозъка.

В много случаи лекарите предписват и лекарства за облекчаване на мускулни болки, мускулна ригидност и треперене. Това включва опции като амантадин и антихолинергични лекарства.

Научете повече за лекарствата за лечение на болестта на Паркинсон.

Медикаментите не са единствените възможности за лечение на болестта на Паркинсон. Въпреки че те са основното лечение за повечето хора, те често се допълват с опции като:

 • физиотерапия
 • логопедична терапия
 • трудотерапия
 • масажна терапия
 • структурирано упражнение
 • хранителна терапия

Понякога хирургичните интервенции, като дълбока мозъчна стимулация, могат да бъдат полезни за лечение на болестта на Паркинсон.

Какви са рисковите фактори за болестта на Паркинсон?

Има няколко известни рискови фактора за болестта на Паркинсон. Те включват:

 • над 60 години
 • присвоен мъж при раждането
 • да имате член на семейството или няколко членове на семейството с болестта на Паркинсон
 • работа в отрасли като земеделие или заваряване
 • излагане на някои хербициди и пестициди

Какви са перспективите за хората, които имат болестта на Паркинсон?

Болестта на Паркинсон е дегенеративно състояние. Когато някой има дегенеративно състояние, неговите симптоми се влошават с времето. С лекарства и други лечения, налични днес, болестта на Паркинсон обикновено не съкращава продължителността на живота на човека, но често намалява времето, през което човек може да живее самостоятелно.

В ранните стадии на болестта на Паркинсон повечето хора могат да се грижат за себе си у дома и да поддържат ежедневните си дейности. С напредването на симптомите хората с Паркинсон срещат все по-големи трудности при самообслужване и може да стане опасно за тях да живеят сами.

Често задавани въпроси

Можете да научите повече за болестта на Паркинсон, като прочетете отговорите на някои често задавани въпроси.

Има ли лек за болестта на Паркинсон?

Няма лек за болестта на Паркинсон. Въпреки това, лечението може да помогне за намаляване на симптомите и забавяне на прогресията на заболяването.

Какво причинява болестта на Паркинсон?

Болестта на Паркинсон се среща в някои семейства. В тези семейства болестта на Паркинсон е генетична. Въпреки това, по-голямата част от хората с болестта на Паркинсон нямат член на семейството с болестта на Паркинсон.

Изследователите не знаят със сигурност какво причинява болестта на Паркинсон в тези случаи. Хората с болестта на Паркинсон имат струпвания от необичайни протеини, наречени телца на Леви, които се натрупват в мозъка и причиняват увреждане. Изследователите обаче все още не знаят защо се появяват или натрупват тези протеини.

Как стресът влияе върху симптомите на Паркинсон?

Стресът е един от няколкото фактора, които могат да влошат симптомите на болестта на Паркинсон. Хората с болестта на Паркинсон отбелязват, че както острият стрес, така и дългосрочният стрес влошават симптомите. Проучване от 2021 г. установи, че стресът влошава всички симптоми на болестта на Паркинсон и че най-силният му ефект е върху треперенето.

Болестта на Паркинсон е прогресивно дегенеративно състояние. Симптомите на болестта на Паркинсон се влошават с времето. За разлика от някои състояния, те не идват и си отиват в епизоди или пристъпи. Въпреки че е обичайно симптомите да варират през деня, всички внезапни промени, които забележите в течение на дни или седмици, трябва винаги да се съобщават на Вашия лекар.

Тези видове промени не са очаквана част от болестта на Паркинсон. Те обикновено са сигнали за друг основен проблем, като инфекция, стрес, безсъние или скорошна медицинска процедура. Ето защо е важно незабавно да уведомите Вашия лекар за промените в симптомите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss