Симптоми, които може да изпитате месец преди сърдечен удар

Симптомите на инфаркт могат да се появят месец или повече по-рано. Болка в гърдите, проблеми със съня и необичайна умора са сред най-често съобщаваните предупредителни признаци.

Всяка година около 805 000 хора в Съединените щати получават инфаркт. И за около 605 000 от тези хора това е първият им сърдечен удар.

Изследванията показват, че много хора развиват симптоми в дните или месеците, водещи до сърдечния им удар. Тези ранни симптоми са известни като продромални симптоми.

Разпознаването на потенциалните предупредителни признаци на сърдечен удар може да ви позволи бързо да потърсите медицинска помощ и да подобрите шансовете си за пълно възстановяване.

Прочетете, за да научите повече за симптомите, които могат да се появят в месеца или седмиците преди инфаркт.

Езикът има значение

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други данни в тази статия, е доста двоичен, вариращ между използването на „мъже“ и „жени“ или „мъже“ и „жени“. Въпреки че обикновено избягваме език като този, конкретността е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и констатациите.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не включват данни за или включват участници, които са били транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Беше ли Ви полезно?

Какви са симптомите, които може да изпитате 1 месец преди инфаркт?

Симптомите на инфаркт могат потенциално да се развият месеци предварително. Необяснимата болка в гърдите е най-често съобщаваният симптом.

В Проучване от 2023 г включващи 242 души, които са били лекувани от инфаркт в един сърдечен център в Пакистан, 41,3% от участниците са имали продромални симптоми. Авторите отбелязват, че тези констатации са подобни на тези от други проучвания, които отчитат нива от 45-59%.

В това проучване най-честите продромални симптоми са:

 • болка в гърдите, която представлява 68% от симптомите

 • тежест в гърдите
 • сърцебиене
 • задух
 • усещане за парене в гърдите
 • необичайна умора
 • проблеми със съня

Изследователите също установиха, че хората, които са имали инфаркт поради частично запушване, по-често съобщават за симптоми в седмицата преди сърдечния удар. За сравнение, тези, които са имали инфаркт поради напълно блокирана артерия, по-често съобщават за симптоми месец или повече предварително.

Разлики в симптомите при мъжете и жените

относно 70% сърдечните удари се случват при мъжете, но жените са по-вероятно е да умре в рамките на 1 година да преживее инфаркт.

В Преглед на проучванията за 2023 гизследователите откриха доказателства, че жените изглежда са по-склонни да имат продромални симптоми, отколкото мъжете.

Жените също изглежда по-често развиват симптоми, които по-рядко се свързват с инфаркт. Изследователите съобщават, че повече от 50% от жените са имали проблеми със съня в рамките на 4 седмици след инфаркта, докато само 32% от мъжете са имали.

В Проучване от 2022 гизследователите установиха, че гръдната болка е най-честият продромален симптом при мъже и жени, срещащ се при 93,9% от мъжете и 94,4% от жените.

Докато болката в гърдите е най-често продромален симптом при мъже и жени, жените често изпитват допълнителни симптомивключително:

 • проблеми със съня
 • безпокойство
 • умора
 • задух
 • гадене или повръщане
 • болка в гърба или челюстта

Кога да посетите лекар

Изключително важно е незабавно да потърсите медицинска помощ, ако развиете усложнения като болка в гърдите или задух, които могат да бъдат предупредителни признаци за сърдечен удар. Въпреки че тези симптоми могат да бъдат причинени и от други състояния, посещението при лекар може да ви помогне да хванете предстоящ сърдечен удар, преди той да причини промени в живота симптоми.

Беше ли Ви полезно?

Сърдечен арест и продромални симптоми

В датско проучване от 2023 г. изследователите установиха, че почти 1 от 5 души се е обадил на телефонната линия за спешна медицинска помощ в столичния регион през месеца, преди да преживеят сърдечен арест.

Сърдечният арест е внезапна загуба на сърдечна дейност поради неправилен сърдечен ритъм. Хората често неправилно наричат ​​това инфаркт.

Сърдечен удар се случва, когато притокът на кръв към сърцето ви е блокиран или прекъснат. Когато сърцето ви не получава богатата на кислород кръв, от която се нуждае, може да имате по-висок риск от сърдечна недостатъчност и други сериозни усложнения.

Около половината от хората в датското проучване са се обадили през седмицата, преди да преживеят сърдечен арест. Затрудненото дишане е симптомът, за който най-често се съобщава на линията за помощ.

Какви са симптомите на предстоящ инфаркт?

Според Американска сърдечна асоциация (AHA)някои инфаркти настъпват внезапно и интензивно, докато други започват бавно с леки симптоми.

AHA препоръчва да се обадите на 911, ако изпитате:

 • дискомфорт (натиск, притискане, пълнота или болка) в центъра на гърдите, който продължава повече от няколко минути или изчезва и се връща
 • дискомфорт в други области, като например:
  • едната или двете ръце
  • гърба или корема
  • врата си
  • челюстта ти
 • задух, със или без болка в гърдите
 • други симптоми като:
  • студена пот
  • замаяност
  • гадене

Какво да направите, ако изглежда, че вие ​​или някой ваш познат имате инфаркт

Ако мислите, че получавате инфаркт, важно е незабавно да се обадите на 911. Ако сте с някой друг, който може да има сърдечен удар, ето как можете да му помогнете:

 1. Незабавно се обадете на 911 и поискайте линейка.
 2. Ако не са алергични към аспирин и той е наличен, накарайте ги да сдъвчат и погълнат една таблетка от 325 милиграма обикновен аспирин или две таблетки от 81 милиграма бебешки аспирин.
 3. Останете с тях до пристигането на линейката.
 4. Кажете на парамедиците, че лицето е взело аспирин (ако вие сте им го дали).
Беше ли Ви полезно?

Много хора развиват симптоми дни до месеци преди да получат инфаркт. Болката в гърдите е един от най-честите симптоми. Също така често се съобщава за проблеми със съня, тежест в гърдите и сърцебиене.

Изключително важно е да потърсите незабавна медицинска помощ, ако смятате, че вие ​​или някой, с когото сте, получавате инфаркт. Незабавното търсене на медицинска помощ ви дава най-добрия шанс за лечение на сърдечния ви удар без сериозни усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss