Разбиране на симптомите на хипотонична церебрална парализа и възможностите за лечение

Макар и рядко, церебралната парализа понякога може да причини хипотонични симптоми или хронична мускулна слабост. Лечения като физическа терапия или хирургия могат да помогнат за подобряване на мобилността.

Церебралната парализа е физическо и/или когнитивно увреждане, което е резултат от увреждане на мозъка в много ранна възраст, обикновено по време на вътреутробното развитие или малко след раждането.

„Церебрален“ се отнася до мозъка. „Парализиране“ се отнася до парализа, мускулна слабост или неконтролируеми движения на тялото. Обикновено засяга движението, координацията и способностите за учене.

Има няколко вида церебрална парализа. Всеки тип се определя въз основа на най-разпространените двигателни ефекти.

Тъй като церебралната парализа може да има редица ефекти върху мускулната сила и тонус, самото състояние може да варира както по вид, така и по тежест от човек на човек.

Понякога терминът “хипотонична церебрална парализа” се използва за описване на рядък тип церебрална парализа, която причинява хипотония, известна още като слаб мускулен тонус или “отпуснати мускули”.

По-долу споделяме какво трябва да знаете за хипотоничната церебрална парализа, включително причините, симптомите, лечението и др.

Причини за хипотонични симптоми при церебрална парализа

Церебрална парализа може да се развие, когато областите на мозъка, отговорни за движението и координацията, са увредени по време на вътреутробното развитие или малко след раждането.

Мозъчно увреждане на тези области може да се случи поради необичайно развитие в утробата или нараняване по време на раждане или ранен живот.

Хипотонична церебрална парализа е свързани с увреждане на малкия мозък, област от мозъка, участваща в баланса и координацията.

Няколко рискови фактора могат да увеличат вероятността от развитие на церебрална парализа. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)тези рискови фактори могат да включват:

 • преждевременно раждане
 • ниско тегло при раждане
 • лечения на безплодие
 • близнаци, тризнаци или други многоплодни раждания
 • здравословни условия на майката
 • усложнения по време на раждане

Въпреки че има множество рискови фактори за церебрална парализа, вродена церебрална парализа или церебрална парализа, която присъства при раждането, отчита грубо 85–90% от всички случаи на церебрална парализа.

Освен това има разлики в честотата на различните видове церебрална парализа.

Например хипотоничната церебрална парализа е рядка и засяга по-малко от 5% на хора със състоянието. Спастичната церебрална парализа е най-честият вид, засягащ грубо 80% на хора с церебрална парализа.

Симптоми на хипотонична церебрална парализа

Един от начините, по който здравните експерти категоризират церебралната парализа, се основава на ефекта, който има върху нечии мускули.

Хипотоничната церебрална парализа се характеризира с хипотония или слаб мускулен тонус, поради което понякога може да видите термина „отпуснати мускули“.

Някои други симптоми на този тип церебрална парализа могат да включват:

 • липса на контрол на главата
 • лоша фина моторика
 • по-бавни от обичайните рефлекси
 • прекалено гъвкави мускули и стави
 • затруднено дъвчене
 • затруднения при преглъщане
 • проблеми с баланса
 • по-широка походка от обикновено
 • нестабилни или нестабилни движения
 • изоставане в развитието
 • затруднено дишане

Симптомите могат да варират в зависимост от тежестта на състоянието. Някои хора изпитват повече увреждания от други. Хората със симптоми на хипотонична церебрална парализа могат да имат и други видове церебрална парализа, известна като смесена церебрална парализа, която също може да повлияе на симптомите.

Например хипотонична церебрална парализа често възниква заедно с атактична церебрална парализа, вид церебрална парализа, включваща проблеми с баланса и координацията. Някои симптоми на атактична церебрална парализа включват:

 • нестабилна порта
 • бавна скорост на движение
 • лош контрол върху прецизните движения

Възможности за лечение на хипотонична церебрална парализа

Както при другите форми на церебрална парализа, няма текущо лечение за хипотонична церебрална парализа. Въпреки това, няколко възможности за лечение мога да помогна предотвратяване на здравословни усложнения и подобряване на функционирането и качеството на живот на човека.

Физиотерапия

Физикалната терапия е най-важното лечение за деца с церебрална парализа, защото помага за подобряване на мускулната сила, движението и др. А 2019 преглед изследванията показват, че физиотерапевтичните подходи като функционално обучение и тренировка на походката са най-ефективни при церебрална парализа.

Други видове терапия и рехабилитация, които могат да бъдат полезни, включват:

 • трудотерапия
 • развлекателна терапия
 • говорна и езикова терапия

Мобилност и помощни средства

Помощни средства за придвижване, като инвалидни колички и проходилки, и други ортопедични устройства, като скоби и шини, могат да бъдат полезни за подобряване на движението, баланса и позата.

Други помощни средства и технологии също са от полза за подобряване на цялостното функциониране в ежедневието.

лекарства

Лекарите обикновено предписват лекарства за спастична церебрална парализа, за да помогнат за отпускане на мускулите. Въпреки това, хората с хипотонична церебрална парализа, които изпитват симптоми като необичайни движения или хронична болка, също могат да се възползват от използването на лекарства за справяне със симптомите.

хирургия

Някои деца със спастична церебрална парализа могат да се възползват от операция, за да помогнат за коригиране на структурни нередности и справяне със симптоми като хронична болка.

Хирургията може да бъде от полза и при деца с хипотонична церебрална парализа със сходни симптоми и усложнения.

Застрахователно покритие за хипотонична церебрална парализа

Много застрахователни компании предлагат покритие за лечение на церебрална парализа. В зависимост от покритието, тези услуги може да включват превантивни услуги, като посещения при лекари, или услуги, базирани на лечение, като физиотерапия и лекарства.

Въпреки това, дори и със застрахователно покритие, изследвания показа, че лечението на церебрална парализа често поставя значително финансово напрежение върху семействата. Дори и с някои покрити услуги, разходите от джоба ви все още се увеличават, особено в случаи на тежка церебрална парализа, които изискват повече медицински грижи.

Някои правителствени програми, като напр Медикейд или допълнителен осигурителен доход (SSI), може да помогне за компенсиране на някои от тези разходи. Други държавно финансирани програми също могат да помогнат в подкрепа на хората, живеещи с увреждания, и техните близки.

Беше ли Ви полезно?

Как хипотоничната церебрална парализа влияе върху продължителността на живота?

Един от най-големите фактори тежестта на състоянието влияе върху очакваната продължителност на живота при хипотонична церебрална парализа.

Според изследване от 2019гдецата и възрастните с церебрална парализа, които имат по-тежко увреждане, често имат по-ниска продължителност на живота от тези с леко увреждане.

Въпреки това, други фактори – като достъп до медицински грижи или живот с други здравословни проблеми – също могат да повлияят на продължителността на живота при хора с церебрална парализа.

Изчисляването на продължителността на живота е изключително индивидуално. Ако имате притеснения, вашият първичен медицински специалист ще разполага с най-добрата информация за вас.

Церебралната парализа се развива много рано в живота. Може да засегне вашите мускули, движение, координация и други. Хипотоничната церебрална парализа е вид церебрална парализа, при която увреждането на мозъка причинява нисък мускулен тонус като основен симптом.

Въпреки че няма лек за симптомите на хипотонична церебрална парализа, възможностите за лечение могат да помогнат за подобряване на двигателното функциониране и да намалят риска от дългосрочни усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss