Разбиране на опасностите от нелекуван РА

Ревматоидният артрит (РА) причинява възпаление на лигавицата на ставите, особено на ръцете и пръстите. Признаците и симптомите включват зачервени, подути, болезнени стави и намалена подвижност и гъвкавост.

Тъй като РА е прогресивно заболяване, симптомите обикновено се влошават. Ако не се лекува, може да причини тежки увреждания на ставите и сериозни усложнения в основните органи. Съществуват обаче редица ефективни лечения и правилното лечение е от решаващо значение за управлението на прогресията на RA.

Дългосрочни ефекти

С напредването на РА той може да причини болка и възпаление на други стави в тялото, освен на ръцете. Това включва:

 • китки, лакти и рамене
 • глезените, коленете и бедрата
 • пространства между прешлените в гръбначния стълб
 • гръден кош

Ако не се лекува, дългосрочното увреждане на ставите може да бъде значително. Около ставите може да се образува влакнеста тъкан и костите могат да се слеят заедно. Това може да причини деформация и загуба на подвижност. Разбира се, тъй като ръцете са най-често засегнати, тази загуба на мобилност може да причини сериозни проблеми с качеството на живот.

Други усложнения

Когато RA не се лекува правилно, могат да се развият сериозни усложнения в основните органи, включително кожата, сърцето, белите дробове и бъбреците.

Ефекти върху кожата

Същият имунен отговор, който атакува лигавицата на ставите, също може да повлияе на кожата. Обривите са чести при тези с нелекуван RA, както и мехури и бучки от възпалителна тъкан под кожата, наречени възли.

Ефекти върху сърцето

Хората с неконтролиран RA могат да имат възпаление, което се разпространява в кръвоносните съдове, което ги кара да се стесняват. Това може да доведе до запушвания и съсиреци в артериите и по-малките кръвоносни съдове. Тези блокажи могат да удвоят шансовете ви за инфаркт или инсулт. RA може също да доведе до перикардит или възпаление на мембраната, която заобикаля сърцето.

Ефекти върху белите дробове

Белодробните проблеми, които са резултат от нелекуван RA, включват:

 • Белезна тъкан, която се развива с течение на времето поради дългосрочно
  възпаление. Тази тъкан може да предизвика затруднено дишане, хронична кашлица и
  умора.
 • Ревматоидни възли в белите дробове, подобни на тези, които
  се появяват под кожата. Понякога тези възли се разкъсват, което може да причини а
  белия дроб да колабира.
 • Плеврална болест или възпаление на тъканта, която
  заобикаля белите дробове. Течността може да се натрупва и между слоевете на плеврата,
  което води до затруднено дишане и болка.

Ефекти върху бъбреците

Изследванията показват, че хората с RA имат около 25 % шанс да развият бъбречно заболяване. Комбиниран ефект от възпаление, странични ефекти на лекарства и други допринасящи фактори изглежда причиняват проблеми с бъбреците. Поради това е важно Вашият лекар да следи редовно бъбречната Ви функция.

Вашият план за лечение на РА

Веднага след като бъдете диагностицирани с РА, Вашият лекар вероятно ще Ви предпише вид лекарства, наречени DMARD, или модифициращи заболяването антиревматични лекарства. Тези лекарства, които включват по -нови биологични лекарства, могат да бъдат изключително ефективни при забавяне или дори спиране на прогресията на RA.

Други лечения, които Вашият лекар може да препоръча, включват допълнителни лекарства, отпускани с рецепта, болкоуспокояващи без рецепта като ибупрофен или напроксен и редовни упражнения или физическа терапия.

Оставане на пистата

С толкова много потенциални усложнения от РА, важността на това да се придържате към плана си за лечение е ясно. Ако имате въпроси или притеснения относно някакви аспекти на Вашето лечение, бъдете сигурни и ги обсъдете с Вашия лекар. Отворените комуникационни линии между вас и всеки от вашите доставчици на здравни услуги могат да помогнат за осигуряване на успешно лечение на вашия RA и по -добро качество на живот за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss