Разбиране на калорийната стойност на никотина

Някои електронни цигари може да съдържат следи от калории в техните добавки, но самият никотин няма калорична стойност. Това обаче може да повлияе на апетита ви.

Никотинът отдавна се свързва с промени в апетита, но има ли всъщност някаква калорична стойност? Тази статия изследва отговора на този въпрос, както и неговия по-голям ефект върху апетита ви.

Никотинът съдържа ли калории?

Никотинът, а оттам и цигарите, не съдържат калории.

При vaping някои течни аромати наистина съдържат малък брой калории. Това е нищожна сума. Калориите обикновено се приписват на ароматизаторите. Голяма част от калорийната стойност обаче се изгаря.

Малко вероятно е да изпитате значително наддаване на тегло от изпаряването. Въпреки това наддаването на тегло е по-ниско в списъка на опасенията за здравето, тъй като изпаряването е свързано с белите дробове на пуканките, известни също като облитериращ бронхиолит.

Подобно на пушенето на цигари, много от химикалите, отделяни в електронните цигари, могат да причинят белези на белите дробове, което в крайна сметка ограничава дихателните пътища. На свой ред това създава ефект, който имитира симптомите, свързани с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Може ли пушенето или вейпингът да повлияе на апетита ви?

Малко проучване, представено на Международния конгрес на Европейското респираторно дружество през 2016 г., се опита да определи как никотинът контролира апетита и приема на калории.

В продължение на 2 дни участниците бяха помолени да пушат предпочитаната от тях марка цигари и след 45 минути им беше позволено да ядат различни закуски, предоставени от проучването. Изследователите записаха мислите и чувствата на участниците относно желанията и предпочитанията за леки закуски.

Не са поставени ограничения на участниците за това колко храна могат да ядат. Като контрола участниците също трябваше да държат незапалена цигара в продължение на 15 минути, последвани от закуски 45 минути по-късно. Изследователите записват техните хранителни навици и мисли, като апетита, също по това време.

Изследователите взеха кръвни проби от участниците, за да измерят нивата на хормоните както за пушенето, така и за контролната сесия.

Изследователите установили, че участниците са изяли 152 калории по-малко след пушене. По-конкретно, грелинът, хормонът, свързан с контрола на апетита, е бил по-нисък на 60-минутен интервал след пушене. Това означава, че участниците се чувстват по-сити и е по-малко вероятно да консумират толкова храна, колкото контролния тест.

Промяна на връзката ви с никотина

Никотинът може да потисне апетита, но отрицателните странични ефекти от пушенето и цигарите далеч надвишават всички ползи от потискането на апетита.

Ако сте готови да промените връзката си с никотина, много местни, щатски и федерални ресурси и частни организации могат да ви помогнат по време на вашето пътуване за отказване от тютюнопушенето. Можете да проверите ресурси от:

  • Smokefree.gov
  • Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)
  • Администрация по храните и лекарствата (FDA)
  • Американска белодробна асоциация
Беше ли Ви полезно?

Никотинът не съдържа никакви калории, въпреки че понякога съдържащият никотин сок за вейп ще има следи от калории от подсладители или други добавки.

Никотинът може да ограничи апетита, но пушенето или цигарата не си заслужава здравословните проблеми, които тютюнът и продуктите на основата на никотин могат да създадат. Има и други начини да отслабнете или поддържате теглото си, които няма да изложат живота ви на риск.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss