Разбиране на ефектите на кокаина върху тези с ADHD

Докато кокаинът може да имитира някои ефекти на някои лекарства за ADHD, той също така причинява опасни странични ефекти и носи риск от зависимост.

Кокаинът, понякога наричан крек или кока-кола, е мощен стимулант, който се извлича от растението кока. Само през 2021 г. 4,8 милиона възрастни в САЩ съобщават, че употребяват кокаин, според Националното проучване за употребата на наркотици и здравето от 2021 г.

Как това се свързва с разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)? Хората с ADHD може да имат по-висок риск от развитие на нарушения, свързани с употребата на вещества. Недостигът на лекарства за ADHD също може да увеличи шансовете някой да използва кокаин за самолечение.

Но има рискове от употребата на кокаин, включително възможни тежки странични ефекти.

По-долу ще разгледаме ефектите на кокаина върху хората с ADHD, включително възможностите за лечение за всеки, който живее както с ADHD, така и с разстройство, свързано с употребата на кокаин.

Как кокаинът засяга хората с ADHD?

Стимулантите са вещества, които повишават активността на централната нервна система. Когато някой вземе стимулант, той може да изпита повишена умствена яснота, подобрено физическо представяне и намалена умора, наред с други ефекти.

Лекарствата за ADHD включват както стимуланти, така и нестимуланти. Някои от най-често предписваните стимулиращи лекарства за ADHD включват:

 • амфетамини
 • метамфетамин
 • метилфенидат

Някои изследователи смятат, че хората с ADHD имат алтернативни нива и дисрегулация на допамин в мозъка, което може да повлияе на неща като памет, фокус и мотивация.

Тъй като стимулантите повишават нивата на допамин в мозъка, когато се използват в ниски дози, те са особено ефективни при управлението на симптомите на ADHD. По същата причина кокаинът може също противодейства на симптомите на импулсивност, невнимание и безпокойство при хора с ADHD.

Но кокаинът не е същото като фармацевтичните стимуланти, използвани за лечение на състояния като ADHD. Когато се приема във високи дози, кокаинът може да доведе до редица сериозни странични ефекти, включително:

 • високо кръвно налягане
 • ускорен пулс
 • нередовен сърдечен ритъм
 • мускулни потрепвания
 • промени в навиците за сън
 • промени в апетита

Тежките странични ефекти от употребата на кокаин могат също да включват сърдечен арест, гърчове, удари и дори смърт. Поради това е важно да се намерят начини за управление на ADHD чрез безопасни, тествани опции за лечение.

Хората с ADHD по-податливи ли са на злоупотреба с кокаин?

Според Национален институт за психично здраве (NIMH)приблизително 8,7% от юношите и 4,4% от възрастните живеят с ADHD.

Изследванията показват, че както юношите, така и възрастните с ADHD имат повишен риск от развитие на нарушения, свързани с употребата на вещества.

Преглед на изследване от 2017 г установи, че приблизително 23,1% от пациентите с разстройство, свързано с употребата на вещества, също имат ADHD. Въпреки че някои от разстройствата, включени в този преглед, са свързани със злоупотреба с кокаин, авторите отбелязват злоупотребата с различни вещества.

По-нови изследвания за връзката между разстройството при употреба на вещества и ADHD подкрепят това. Според проучване от 2023 гизчисленият процент на ADHD при възрастни с разстройства, свързани с употребата на вещества, е 18% за разстройство, свързано с употребата на опиоиди, 19% за разстройство, свързано с употребата на кокаин, и 25% за разстройство, свързано с употребата на алкохол.

Друго проучване от 2023 г изследва връзката между лечението на ADHD с лекарства и злоупотребата със стимуланти при юноши.

Резултатите показват, че юношите са имали по-високи нива на злоупотреба със стимуланти, включително злоупотреба с кокаин, отколкото общото население. Това разпространение е дори по-високо при юноши, които са имали анамнеза за лечение със стимуланти и без стимуланти за ADHD.

Лечение на кокаинова зависимост и ADHD заедно

Когато някой има както ADHD, така и нарушение на употребата на кокаин, важно е да се обмисли как наличието на двете заболявания може да повлияе на възможностите за лечение.

Някои изследвания предполага, че лечението на симптомите на ADHD може действително да помогне за справяне с разстройството, свързано с употребата на вещества. Например една малка проучване от 2019 г установяват, че подобрението на симптомите на ADHD – както от стимулиращи, така и от нестимулиращи лекарства – е свързано с намалена употреба на кокаин.

Има и възможности за лечение на ADHD, които не включват приемане на стимуланти, включително нестимуланти, терапия и промени в начина на живот.

Много от същите тези опции също могат да помогнат за лечение на разстройство, свързано с употребата на вещества.

Ако се интересувате да научите повече за наличните възможности за лечение на тези състояния, ето няколко ресурса, за да започнете:

 • Национална линия за помощ на SAMHSA
 • FindTreatment.gov
 • Намерете здравен център (Здравеопазване и човешки услуги на САЩ)

 • CHADD.org и тяхната директория на центровете за ADHD

Кокаинът е стимулиращо лекарство, което може да предизвика ефекти, подобни на лекарствата за ADHD при хора с ADHD. Кокаинът обаче има висок риск от зависимост и странични ефекти и потенциално може да бъде опасен, когато се използва като опция за самолечение при ADHD.

Ако вие или ваш близък живеете както с ADHD, така и с разстройство, свързано с употребата на кокаин, не сте сами – и лечението може да помогне. Обмислете да се свържете с лекар или специалист по психично здраве, за да обсъдите наличните възможности за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss