Разбиране на връзката между псориазиса и вашето тегло

Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, което засяга кожата и ставите. Леченията са предназначени да намалят симптомите чрез намаляване на възпалението в кожата и в цялото тяло.

Винаги има интерес към неща, различни от лекарства, които могат да помогнат за справяне с псориазис. Изследванията са открили възможна връзка между симптомите на псориазис и по-високото телесно тегло. Поради тази връзка на хората с псориазис, които живеят в по-големи тела, често се казва да отслабнат.

Тази статия ще разгледа аргументите за и против загубата на тегло като част от лечението на псориазис.

Каква е връзката между псориазис и теглото?

Проучванията показват, че хората с по-едро тяло са по-склонни да имат псориазис. Не е ясно защо точно съществува тази връзка.

Знаем, че мастните клетки освобождават възпалителни протеини известни като цитокини. Това включва специфичните, които причиняват симптомите на псориазис. Колкото по-голям е броят на мастните клетки, толкова повече възпалителни протеини се освобождават.

Лептинът също може да играе роля. Лептинът е хормон, участващ в регулирането на апетита. Той увеличава освобождаването на възпалителни протеини. Изследванията показват, че хората с псориазис и хората с повече телесни мазнини са склонни да имат по-високи нива на лептин.

Високите нива на лептин могат да показват резистентност към лептин. Обикновено, когато нивата на лептин се повишат, това изпраща сигнали за пълнота към мозъка. При някой с резистентност към лептин това съобщение вече не работи. В резултат на това тялото продължава да изпомпва повече лептин, надявайки се да получи отговор. Нивата на лептин остават високи, увеличавайки броя на възпалителните протеини.

Лекарствата също могат да повлияят на теглото. Биологичните продукти са клас лекарства, използвани за блокиране на специфични протеини, които причиняват възпаление при псориазис. Те могат да увеличат наддаването на тегло при някои хора. Доказано е, че някои биологични продукти понижават нивата на лептин в организма. Това е полезно за намаляване на възпалението. Когато нивата на лептин спаднат, това може да стимулира апетита.

В някои случаи лекарствата са по-малко ефективна за някой с по-високо тегло. Може да бъде по-трудно да се контролират симптомите.

Работи ли загубата на тегло при лечението на псориазис?

Има а брой изследвания които показват връзка между загуба на тегло и подобряване на симптомите на псориазис. Всички тези проучвания са краткосрочни, вариращи от 4 до 24 седмици. Нямаме данни, за да определим дали загубата на тегло ще продължи да помага за справяне със симптомите на псориазис в дългосрочен план.

И загубата на тегло не е непременно просто, дългосрочно решение. А преглед от 29 дългосрочни проучвания за загуба на тегло показва, че с течение на времето теглото се възстановява. В рамките на 5 години около 80% от загубеното тегло ще бъде възстановено.

Стресът от стигмата на теглото също може да увеличи възпалението в тялото. Стигма на теглото допринася до влошаване на резултатите за емоционалното и физическото здраве.

Много хора с по-големи тела смятат, че техните здравословни нужди се пренебрегват или обвиняват за размера им. Освен това предотвратява последователните последващи грижи. Знаем, че псориазисът или всяко хронично заболяване се нуждае от редовна последваща подкрепа.

Трябва ли да се опитам да отслабна, за да се справя с псориазиса си?

Дори когато има връзка между по-високото телесно тегло и симптомите на псориазис, това не доказва, че едното причинява другото. Хората с всякакви форми и размери на тялото могат да развият псориазис.

Реалността е, че няма доказан дългосрочен начин да отслабнете и да го задържите. Фокусирането върху загуба на тегло може да доведе до нарушено хранене поведения. Многократните опити за отслабване всъщност са една от най-големите причини за дългосрочно наддаване на тегло. Загубата на тегло не трябва да се разглежда като стратегия за лечение на псориазис.

Могат ли диетичните промени да помогнат при симптомите на псориазис?

Има постоянен интерес към това дали диетата може да играе роля за намаляване на възпалението. Доказано е, че средиземноморската диета намалява възпалението в тялото.

Средиземноморската диета не е предназначена за отслабване. Вместо това, той набляга на разнообразие от храни, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, за да подобрят симптомите на псориазис.

Средиземноморската диета включва:

  • разнообразие от плодове и зеленчуци
  • боб, варива, ядки и семена
  • екстра върджин зехтин като основен източник на добавена мазнина
  • разнообразие от пълнозърнести храни
  • рибата и морските дарове като основни източници на животински протеин

Омега-3 мастните киселини, открити в рибата и морските дарове, и мононенаситените мазнини в зехтина помагат за намаляване на възпалението в тялото.

Витамин D може да бъде полезен като част от лечението на псориазис. Актуално витамин D и пероралните добавки могат да играят роля за подобряване на псориазиса. Трудно е да получите достатъчно от вашата диета, тъй като няма много източници. Слънчевата светлина е основен източник на витамин D. В противен случай са необходими добавки.

Могат ли упражненията да помогнат при симптомите на псориазис?

Проучванията показват, че много хора с псориазис имат по-ниски нива на физическа активност. Има много фактори, които могат да допринесат за това. Много хора смятат, че потта дразни кожата им.

Други се чувстват неудобно да показват кожа, когато играят отборни спортове. Упражнението може да намали възпалението в тялото, което може да играе роля за намаляване на симптомите на псориазис. Това е вярно, независимо дали упражненията променят телесното ви тегло или не.

Ако можете да спортувате навън, има допълнителен бонус от UV от слънчева светлина, което може да бъде полезно за някои хора с псориазис. Хората с псориазис имат по-висок риск от депресия. Упражнението може да бъде важна част от управлението на вашето психично здраве.

Ако се опитвате да бъдете по-активни, направете всичко възможно да намерите нещо, което ви харесва. Започнете бавно и лесно. Това може да помогне за по-устойчив навик.

Има някои потенциални връзки между псориазиса и вашето тегло. Мастните клетки освобождават възпалителни протеини, които могат да влошат псориазиса.

Дори и с връзките, загубата на тегло не трябва да бъде препоръка за хората да управляват своя псориазис. Няма доказан дългосрочен подход за отслабване. Съществуват и рискове от фокусиране върху загуба на тегло.

Диетата от средиземноморски тип и по-активната активност могат да бъдат част от лечението на псориазис. Независимо дали човек губи тегло или не, резултатът от промените в диетата и активността може да бъде полезен.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss