Радионуклидно сканиране на жлъчния мехур

Какво представлява радионуклидното сканиране на жлъчния мехур?

Радионуклидното сканиране на жлъчния мехур е образно изследване, което използва радиация за откриване:

 • инфекция
 • болест
 • изтичане на жлъчна течност
 • запушване на жлъчния мехур

Процедурата използва радиоактивни „маркери“, инжектирани в кръвта ви, които се разглеждат под специализирано оборудване за изображения.

Жлъчният мехур е малък орган под черния дроб, който съхранява жлъчката. Жлъчка е зеленикава или жълтеникава течност, секретирана от черния дроб, която помага за смилането и усвояването на мазнините. Въпреки че жлъчният мехур изпълнява важна функция, тялото ви може да оцелее без него.

Радионуклидното сканиране на жлъчния мехур се нарича още хепатобилиарно изобразяване или сканиране на хепатобилиарна иминооцетна киселина (HIDA).

Защо се извършва радионуклидно сканиране на жлъчния мехур?

Провежда се радионуклидно сканиране на жлъчния мехур, за да се открият потенциални проблеми с жлъчния мехур или каналите в близост до жлъчния мехур. Проблемите могат да включват:

 • запушване на жлъчните пътища
 • холецистит или възпаление на жлъчния мехур

 • камъни в жлъчката
 • изтичане на жлъчка
 • рожденни дефекти

В случай на откриване на вродени дефекти, сканирането се извършва в ранна възраст на новородени или малки деца.

Процедурата може да се използва и за тестване на фракцията на изтласкване на жлъчния мехур, която е процентът от общата жлъчка, която се произвежда през определен период от време. Скоростта, с която вашият жлъчен мехур отделя жлъчка, също може да бъде определена чрез тази процедура.

Рискът от радионуклидно сканиране на жлъчния мехур

С този тест съществува риск от излагане на радиация, тъй като сканирането използва малки количества радиоактивни маркери. Този тест обаче се използва повече от 50 години. Няма известни дългосрочни странични ефекти от такива ниски дози радиация.

Има рядък шанс за алергична реакция, която обикновено е лека.

Бременни жени или жени, които смятат, че могат да бъдат бременни, не трябва да се подлагат на тест.

Докато нивата на радиация, които излъчват трасерите, се считат за безопасни за възрастни, те са опасни за развитието на плода. Трябва да кажете на Вашия лекар, ако има вероятност да сте бременна, преди да се съгласите да направите сканиране.

Как да се подготвим за радионуклидно сканиране на жлъчния мехур

Вашият лекар ще Ви даде пълни инструкции как да се подготвите за вашето радионуклидно сканиране в жлъчния мехур. Тези инструкции могат да включват гладуване четири часа преди теста.

При срещи преди сканирането, Вашият лекар ще извърши физически преглед и ще поиска пълната Ви медицинска история. Уведомете Вашия лекар за всички алергии, които имате, и за всички лекарства, които приемате, включително лекарства без рецепта или хранителни добавки.

Уведомете Вашия лекар, ако имате проблеми да лежите неподвижно за продължителен период от време, тъй като тестът може да отнеме до 90 минути.

Как се извършва радионуклидно сканиране на жлъчния мехур

Процедурата обикновено се извършва амбулаторно. Можете да се приберете вкъщи, когато вашето радионуклидно сканиране в жлъчния мехур приключи.

Машината, използвана за завършване на сканирането, прилича на голяма метална поничка, от която излиза маса.

Ще започнете, като премахнете всички бижута. Може да се наложи да се преоблечете в болнична рокля. След това ще легнете на сканираща маса.

Обучен специалист ще постави интравенозна (IV) игла в ръката ви и ще достави радиоотследители. Трасерите ще:

 • пътувайте през кръвта си
 • проправят своя път в жлъчния мехур
 • се движат през прикрепените към него жлъчни пътища

Когато лекарството (радионуклид) се абсорбира правилно в тялото ви, започва сканиращата част от теста. Техникът първо ще ви плъзне в краката на машината. Главата ви ще остане извън машината.

Ще бъдете инструктирани да стоите неподвижно, докато сканирането е в ход. Това може да е неудобно, но помага на машината да постигне ясни изображения.

Вашият доставчик на здравни грижи ще наблюдава сканирането на монитор, докато маркерите се движат през тялото ви. Когато маркерите достигнат тънките черва, сканирането приключва.

След сканирането ще бъдете инструктирани да пиете много вода, за да може излишните радиоактивни маркери да бъдат изхвърлени от тялото ви.

След радионуклидно сканиране на жлъчния мехур

Ако Вашият лекар поиска статистически показания, може да получите резултатите от теста си в рамките на часове. Или вашият лекар може да поиска да ги прегледа с вас по -късно.

Изображенията от сканирането са черно -бели. Концентрираните тъмни зони означават концентрацията на радиоактивните маркери.

Ако при сканирането не са намерени маркери или сканирането се движи бавно, може да има проблеми с блокирането или проблеми с черния дроб. Ако маркерите са намерени в други области, това може да означава теч.

Ако резултатите от вашето радионуклидно сканиране в жлъчния мехур показват проблеми, Вашият лекар може да поиска да предприеме незабавни действия. Това може да включва операция или лекарства. По всяка вероятност ще преминете още тестове, така че Вашият лекар да има по -висока степен на сигурност относно Вашето състояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss