Психично здраве в центъра на вниманието: Как да намерите подкрепа, ако живеете с екзокринна панкреатична недостатъчност

Присъединяването към група за поддръжка и свързването с други в социалните медии са някои от начините, по които можете да намерите поддръжка за EPI.

Екзокринната панкреатична недостатъчност (EPI) е състояние, при което панкреасът ви не произвежда достатъчно храносмилателни ензими за разграждане на храната и усвояване на хранителни вещества.

Животът с хронично заболяване като EPI не ви засяга само физически – може да засегне и психическото ви здраве.

Стресът, свързан с управлението на EPI, може да ви накара да изпитате емоции като тревожност или депресия. Може също да се почувствате изолирани и неразбрани, особено ако не познавате никой друг, живеещ с EPI.

Не си сам обаче. В резултат на това много хора, управляващи хронични здравословни състояния, са изправени пред предизвикателства за психичното здраве.

Намирането на подкрепа и свързването с други, които разбират през какво преминавате, може да е от полза за вашето психично здраве и да ви помогне да управлявате EPI. Ето защо подкрепата е важна и къде можете да я намерите, ако живеете с това състояние.

Как EPI влияе върху психичното здраве?

Според Национален институт по психично здравехората, живеещи с хронични заболявания, имат по-голям шанс да развият депресия.

Това може да е резултат от стрес и безпокойство, причинени от заболяване, както и от усещане за изолация. Физическите ефекти от състоянието могат също да повлияят на психичното здраве.

болка

Нелекуваният EPI може да причини подуване на корема и коремна болка. Дори ако Вашият лекар е предписал заместителна терапия с панкреатични ензими (PERT) за лечение на EPI, може да изпитате болка, ако дозата на ензима Ви трябва да се коригира.

Американската психиатрична асоциация (APA) отбелязва, че хроничната болка и проблемите с психичното здраве често се появяват заедно и могат да се засилят взаимно.

Хроничната болка може да причини:

 • депресия
 • безпокойство
 • разстройство при употреба на вещества
 • нарушения на съня
 • стрес

Приблизително 35% до 45% от хората, живеещи със състояние, което причинява хронична болка, също изпитват депресия.

Болката и други симптоми на EPI, като подуване на корема, диария и чести движения на червата, също могат да понижат качеството ви на живот и да повлияят на способността ви да участвате в ежедневните дейности, като работа и социални събития.

Всичко това може да бъде стресиращо и да окаже влияние върху психичното ви здраве.

Недохранване

Храносмилателните ензими помагат на тялото ви да разгражда храната и да абсорбира хранителни вещества. Ако живеете със състояние като EPI, което намалява производството на тези ензими от тялото ви, може да сте изложени на риск от недохранване.

А 2018 проучване включващи 77 души с EPI откриха доказателства за хранителни дефицити. От участниците:

 • 35,2% са имали дефицит на витамин А
 • 62,5% са имали дефицит на витамин D
 • 17,7% са имали дефицит на витамин Е
 • 68,9% са имали намалена костна плътност
 • 31,5% са имали среден или висок резултат за риск на универсалния скрининг тест за недохранване

Хранителният дефицит може да повлияе на начина, по който функционира мозъкът ви и може да доведе до психични заболявания.

Изследвания от 2018 г. свързват дефицита на витамин D с няколко проблема, свързани със здравето на мозъка, един от които е депресията.

Проучване от 2018 г. установи, че намаляването на нивата на витамин Е може да увеличи вероятността от голямо депресивно разстройство.

Важността да имаш подкрепа

Намирането на подкрепа може да ви помогне да управлявате психичното си здраве и да направи живота ви с EPI по-лесен.

Наличието на комфорта на подкрепата може да ви помогне да поддържате стратегиите за самообслужване, които могат да облекчат вашите симптоми на EPI. По-лесно е да поддържате режим на лечение и полезни промени в начина на живот, когато се чувствате подкрепени и разбрани.

Грижата за психичното ви здраве също може да помогне за облекчаване на физическите ви симптоми. Някои от неудобствата, които изпитвате, може да са физически симптоми на психични заболявания.

Болките, умората и мозъчната мъгла са начини, по които психичното здраве може да ви повлияе физически. Стресът и безпокойството могат дори да влошат стомашната Ви болка и други симптоми. Подкрепата за психично здраве може да помогне.

Намиране на подкрепа за психично здраве за EPI

Има различни начини, по които можете да намерите подкрепа, която да ви помогне да управлявате психичното си здраве, докато живеете с EPI.

Говорете със семейството и приятелите

Разбираемо е да искате поверителност, когато се занимавате с медицински проблеми. Въпреки това, споделянето на вашата диагноза със семейството, приятелите или колегите може да помогне за облекчаване на стреса от управлението на живота с EPI.

Ако хората в живота ви знаят какво изпитвате, ще бъде по-малко вероятно да тълкуват погрешно вашето поведение или симптоми. Например, те може да проявят повече разбиране, ако трябва да отмените планове поради обостряне на EPI. Те също ще бъдат по-способни да предложат подкрепа и състрадание.

Присъединете се към група за поддръжка

Налични са групи за подкрепа, както за EPI, така и за проблеми с психичното здраве като депресия и тревожност. Ако няма лична група във вашия район, може да помислите за онлайн опции.

Преглед от 2018 г. откри доказателства, че групите за подкрепа на психичното здраве могат да помогнат. Изследователите откриха строги научни доказателства в подкрепа на ефективността на:

 • професионално управлявани, семейно управлявани групи за подкрепа
 • групи за подкрепа за психообразователни обгрижващи
 • професионално управлявана, програмно ориентирана група за подкрепа за хора, живеещи с психични заболявания

Проучванията, включени в прегледа, оценяват групите за подкрепа като допълнение към други форми на терапия.

Свържете се чрез социалните медии

Социалните медии са мощен инструмент за свързване. Тя позволява на хора от цял ​​свят, които споделят опит, като например живот с EPI, да търсят теми, които ги интересуват, и да се намират един друг.

Платформи като Facebook имат групи по специални интереси, където членовете могат да споделят своя опит и да си предлагат съвети и подкрепа.

Twitter позволява на хората да създават персонализирани списъци, за да запълнят своите емисии с публикации от конкретни потребители. Хаштаговете позволяват търсене по теми, а пространствата в Twitter са чат стаи на живо, където потребителите могат да обсъждат предпочитани теми.

Instagram и TikTok сближават потребителите още повече чрез изображения и ролки, позволявайки на хората да споделят своите истории и да намират взаимна подкрепа.

Посетете специалист по психично здраве

Обучен специалист по психично здраве често може да помогне при постоянни проблеми с психичното здраве. Те също така могат да ви помогнат да намерите начини да управлявате стреса, свързан с EPI. И те може да са в състояние да предпишат лекарства за лечение на депресия и/или тревожност.

Налични са различни терапевтични възможности, както в индивидуални, така и в групови настройки.

Наличието на онлайн терапия ви дава достъп до по-голям брой терапевти, което прави по-вероятно да намерите някой, който е подходящ.

Можете да започнете търсенето на терапевт, като помолите вашия семеен лекар за направление. Можете също да попитате семейството или приятелите си дали познават такъв или можете да потърсите онлайн:

 • Администрация на службите за злоупотреба с вещества и психично здраве
 • Американска психологическа асоциация
 • Американска психиатрична асоциация

Животът с хронично здравословно състояние като EPI може да причини стрес и безпокойство, което може да доведе до депресия при някои хора. Разбираемо е понякога да се чувствате отпаднали, но ако симптомите Ви продължават повече от 2 седмици, може да страдате от депресивно разстройство.

Психичните заболявания често са лечими. Първата стъпка е намирането на подкрепа. Това може да бъде под формата на разговори със семейството и приятелите, групи за подкрепа или сесии с професионалист по психично здраве.

Ефективната подкрепа за психично здраве може да намали нивото на стрес и да улесни управлението на EPI.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss