Пролиферативна диабетна ретинопатия: Какво трябва да знаете

Пролиферативната диабетна ретинопатия е по-напреднал стадий на заболяването. Може да изпитате промени в зрението и други симптоми. Леченията могат да включват лазерна или инжекционна терапия.

Хората с диабет имат по-висок риск от развитие на усложнение, известно като диабетна ретинопатия.

С течение на времето диабетът често уврежда малките кръвоносни съдове, включително малките кръвоносни съдове в ретината, която е светлочувствителният слой тъкан в задната част на очната ябълка.

Това увреждане може да прогресира до напреднал стадий, наречен пролиферативна диабетна ретинопатия. Ако не се лекува, може да доведе до промени в зрението и слепота.

Тази статия предоставя повече подробности за напредналия стадий на диабетна ретинопатия и какво можете да направите, за да лекувате и контролирате състоянието на очите като част от вашия план за управление на диабета.

Какво представлява пролиферативната диабетна ретинопатия?

Пролиферативната диабетна ретинопатия е един от двата основни етапа на диабетната ретинопатия. Това е по-напреднал стадий, след непролиферативна диабетна ретинопатия.

В ранния стадий на диабетната ретинопатия кръвоносните съдове в ретината отслабват. Те могат да изтекат течност в макулата в средата на ретината, която е отговорна за централното зрение. В резултат на това може да изпитате известно подуване или оток на макулата.

С напредването на заболяването и развитието на пролиферативна диабетна ретинопатия започват да растат малки нови кръвоносни съдове в ретината и стъкловидното тяло, което е гелообразното вещество в задната част на окото.

Този процес е известен като неоваскуларизация. Това се случва, защото тялото ви се опитва да преодолее липсата на кръвообращение, което лишава ретината ви от кислород.

Хората може да нямат никакви симптоми по време на непролиферативния стадий. Но когато вашата ретинопатия прогресира до по-напреднала форма, може да започнете да изпитвате симптоми като:

  • плаващи очи
  • замъглено или замъглено зрение
  • тъмно или празно място в средата на вашето зрително поле
  • проблеми със зрението през нощта

Може ли пролиферативната диабетна ретинопатия да бъде лека или умерена?

Както при непролиферативната диабетна ретинопатия, пролиферативната диабетна ретинопатия също може да бъде допълнително разделен на етапи въз основа на тежестта:

  1. Рано: включва наличието на новообразувани кръвоносни съдове
  2. Висок риск: включва повече неоваскуларизация и евентуално кръвоизлив в стъкловидното тяло или преретинален кръвоизлив
  3. Тежки: кръвоизливи са блокирали част от задната повърхност на окото (фундус) или центърът на макулата се е отделил

Въпреки това дори ранният или по-лек стадий на пролиферативната диабетна ретинопатия все още е напреднала форма.

Може ли пролиферативната диабетна ретинопатия да бъде излекувана?

Няма лечение за диабетна ретинопатия и не можете да я обърнете. Въпреки това, лечението може да бъде ефективно за забавяне на прогресията на заболяването.

Поддържането на правилно управление на диабета, за да се поддържат нивата на кръвната захар в здравословен диапазон, може да предотврати настъпването на увреждане на първо място. Ако текущото Ви лечение не управлява ефективно Вашия диабет, говорете с Вашия лекар, за да намерите по-добър вариант.

Препоръчват се редовни очни прегледи и на хора с диабет. Вашият очен лекар може да открие признаци на предстоящо увреждане, преди да развиете каквито и да било симптоми.

Как лекувате и управлявате пролиферативната диабетна ретинопатия?

Лечението на пролиферативната диабетна ретинопатия зависи отчасти от това колко напреднала е болестта. Докато прогресира до пролиферативен стадий, Вашият лекар може да препоръча едно или повече от тези видове лечения:

Витректомия

Витректомията е хирургично отстраняване на стъкловидното тяло.

Той отдавна се използва като стандартно лечение за хора, които имат кръвоизливи в стъкловидното тяло в резултат на пролиферативна диабетна ретинопатия. Това обаче крие известен риск от усложнения.

Анти-VEGF инжекции

Вашият лекар може да инжектира лекарство против съдов ендотелен растежен фактор (анти-VEGF) в бялата част на окото ви, за да се справи с кръвоизливите в стъкловидното тяло. Може също да забави неоваскуларизацията, което трябва да забави или дори да подобри загубата на зрение.

Тази инжекция е протеин, който стимулира растежа на нови кръвоносни съдове.

Анти-VEGF инжекциите могат също така да лекуват оток на макулата и влажна свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD).

Лазерно лечение

Известно още като фотокоагулация, лазерното лечение може да се справи с увредените кръвоносни съдове и да помогне за запазване на част от зрението ви. Една версия е известна като лечение с разпръснат лазер или панретинална фотокоагулация.

Управление на кръвната захар

Управлението на нивата на кръвната Ви захар е един от най-добрите начини за предотвратяване, намаляване на риска или спиране на влошаването на диабетната ретинопатия.

Високите нива на кръвната захар са отговорни за увреждането на кръвоносните съдове, включително тези в очите. Поддържането им в целевия диапазон и поддържането на целевото ниво на A1C може да ви помогне да запазите очите си възможно най-здрави и да предотвратите допълнителни увреждания.

Често задавани въпроси

Ето някои често задавани въпроси относно пролиферативната диабетна ретинопатия:

Може ли да имате пролиферативна диабетна ретинопатия с оток на макулата?

Да, можете да имате и двете условия.

Какви са ICD кодовете за пролиферативна ретинопатия?

Кодовете на Международната класификация на болестите, 10-та ревизия (ICD-10) за пролиферативна ретинопатия варират в зависимост от това дали лицето има диабет тип 1 или тип 2, както и дали пролиферативната ретинопатия засяга дясното око, лявото око или и двете очи.

Той е допълнително разбит на специфични кодове, които отчитат наличието или отсъствието на оток на макулата и тракционно отлепване на ретината.

Американската академия по офталмология поддържа таблица със съответните кодове, с които можете да се консултирате.

Можете ли да обърнете пролиферативната диабетна ретинопатия?

С лечението може да е възможно да забавите или спрете някои увреждания на вашето зрение. Но не можете да възстановите зрението си, след като го изчезне, и не можете напълно да обърнете пролиферативната диабетна ретинопатия.

Докато развиете забележими симптоми, засягащи зрението ви, може да сте развили пролиферативна диабетна ретинопатия.

Говорете с вашия очен лекар за незабавно започване на лечение, за да спрете влошаването и да запазите или възстановите възможно най-голяма част от зрението си.

В допълнение към лечението, доброто управление на вашия диабет също може да ви помогне да поддържате очите си възможно най-здрави.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss