Прокинетични агенти

При здрав човешки хранопровод преглъщането предизвиква първична перисталтика. Това са контракциите, които преместват храната ви надолу по хранопровода и през останалата част от храносмилателната система. На свой ред гастроезофагеалният рефлукс провокира втора вълна от мускулни контракции, които изчистват хранопровода, изтласквайки храната надолу през долния езофагеален сфинктер (LES) и в стомаха.

Въпреки това, при някои хора LES или се отпуска, или се отваря спонтанно, позволявайки на стомашното съдържание, включително киселини, да влезе отново в хранопровода. Това се нарича киселинен рефлукс и може да доведе до симптоми като киселини.

Прокинетичните агенти или прокинетиците са лекарства, които помагат за контролиране на киселинния рефлукс. Прокинетиката помага за укрепване на долния езофагеален сфинктер (LES) и причинява по -бързо изпразване на съдържанието на стомаха. Това позволява по -малко време за възникване на киселинен рефлукс.

Днес прокинетиката обикновено се използва с други гастроезофагеални рефлуксни заболявания (ГЕРБ) или лекарства за киселини, като инхибитори на протонната помпа (ИПП) или блокери на Н2 рецепторите. За разлика от тези други лекарства за киселинен рефлукс, които обикновено са безопасни, прокинетиката може да има сериозни или дори опасни странични ефекти. Те често се използват само в най -сериозните случаи на ГЕРБ.

Например, прокинетиката може да се използва за лечение на хора, които също имат инсулинозависим диабет, или бебета и деца със значително нарушено изпразване на червата или тежък запек, който не реагира на други лечения.

Видове прокинетика

Бетанехол

Бетанехол (урехолин) е лекарство, което стимулира пикочния мехур и ви помага да отделяте урина, ако имате проблеми с изпразването на пикочния мехур. Той помага за укрепване на LES и прави стомаха по -бърз. Той също така помага за предотвратяване на гадене и повръщане. Предлага се под формата на таблетки.

Полезността му обаче може да бъде превъзмогната от честите странични ефекти. Неговите странични ефекти могат да включват:

  • тревожност
  • депресия
  • сънливост
  • умора
  • физически проблеми като неволеви движения и мускулни спазми

Цизаприд

Цизаприд (пропулсид) действа върху серотониновите рецептори в стомаха. Използва се предимно за подобряване на мускулния тонус в LES. Въпреки това, поради страничните си ефекти, като например неравномерен сърдечен ритъм, той е премахнат от пазара в няколко страни, включително САЩ. Някога се считаше за ефективен при лечение на ГЕРБ като блокери на Н2 рецептори като фамотидин (Pepcid). Цизаприд все още често се използва във ветеринарната медицина.

Метоклопрамид

Метоклопрамид (Reglan) е прокинетичен агент, който е бил използван за лечение на ГЕРБ чрез подобряване на мускулното действие в стомашно -чревния тракт. Предлага се както в таблетна, така и в течна форма. Подобно на други прокинетици, ефикасността на метоклопрамид се възпрепятства от сериозни странични ефекти.

Страничните ефекти могат да включват повишен риск от неврологични състояния като късна дискинезия, която причинява неволни повтарящи се движения. Известно е, че тези странични ефекти се появяват при хора, които остават на лекарството повече от три месеца. Хората, приемащи метоклопрамид, трябва да бъдат изключително внимателни, докато шофират или работят с тежки машини или оборудване.

Работете с Вашия лекар, за да разберете кой план за лечение е подходящ за Вас. Не забравяйте да следвате указанията, които Вашият лекар Ви дава. Обадете се на Вашия лекар, ако смятате, че Вашите лекарства са причинили негативни странични ефекти.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss