Продължителното лечение с Mounjaro и Zepbound помага на хората да отслабнат повече

Продължителното лечение с Mounjaro и Zepbound помага на хората да отслабнат повече
Писалка за инжектиране Mounjaro, изложена в дома на Рейчъл Греъм в Карлсбад, Калифорния.
  • Приемането на лекарството тирзепатид (Mounjaro и Zepbound) в дългосрочен план може да бъде от решаващо значение за поддържане на загуба на тегло, установи ново проучване.
  • Както хората, приемащи това лекарство, така и контролната група, приемаща плацебо, поддържат известна загуба на тегло по време на периода на проучването, но тези на лекарството губят допълнително тегло.
  • Изследователите казват, че проучването подчертава важността на промените в начина на живот в тандем с лекарства за отслабване.

Хората, които продължават да приемат лекарството за отслабване тирзепатид, имат по-добри резултати както при отслабване, така и при поддържането му в сравнение с тези, които приемат лекарството за ограничен период от време, установява ново проучване.

Предишни клинични изпитвания във фаза три показаха, че лекарството тирзепатид, което се продава под марките Mounjaro и наскоро одобрения Zepbound, е довело до 20% или повече загуба на тегло след 72 седмици в сравнение с контролна група, която е приемала плацебо.

Това ново изпитване от трета фаза взе 670 участници и продължи общо 88 седмици. Всички участници са получили лечение с тирзепатид в продължение на 36 седмици. След това участниците бяха разпределени на случаен принцип или за допълнителна година лечение, или за плацебо инжекция.

Изследователите съобщават, че тези, които са останали на лекарството, са загубили допълнителни 5% от общото си тегло, добавяйки до около 25% общо. Докато групата на плацебо поддържа известна загуба на тегло, въпреки че са качили 14% от теглото си обратно, изследователите от Weill Cornell Medicine и NewYork-Presbyterian в Ню Йорк съобщават.

Това проучване беше спонсорирано от Eli Lilly and Company, производител както на Mounjaro, така и на Zepbound.

Как действа тирзепатид за отслабване

Тирзепатид принадлежи към клас лекарства, известни като агонисти на глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1) рецептор, който включва лекарства като семаглутид, които се продават под имената Wegovy и Ozempic.

Тирзепатид обаче се различава от семаглутид по някои важни начини.

„Тирзепатид е единична молекула, която се свързва и активира не само GLP1 рецептора, но и втори рецептор – глюкозо-зависимия инсулинотропен полипептиден (GIP) рецептор“, обясни д-р Дан Масели, лекар по медицина при затлъстяване и бариатричен ендоскопист в True You Отслабване в Атланта, който не е участвал в проучването.

„Активирането на GIP рецептора има подобни ефекти като активирането на GLP1 рецептора и синергичният ефект от това двойно свързване вероятно обяснява защо загубата на тегло от тирзепатид е по-значима от загубата на тегло от семаглутид“, ни каза той.

Експертите казват, че допълнителната полза от загубата на тегло помага на хората да се чувстват така, сякаш си струва да останат на лекарството.

„Това проучване е в съответствие с други проучвания, че има висок процент на рецидивизъм при пациенти със загуба на тегло, когато спрат лечението“, каза д-р Мир Али, бариатричен хирург и медицински директор на MemorialCare Surgical Weight Loss Center в Orange Coast Medical Center в Калифорния, който не е участвал в проучването.

„Проучванията показват, че тирезепатид води до по-голяма загуба на тегло от други лекарства, дори Ozempic. Когато пациентите видят добри резултати при загуба на тегло, е по-вероятно да продължат плана за лечение“, каза ни той.

Важните констатации от проучването за загуба на тегло на Mounjaro

Това лекарство, както и други подобни лекарства, води до по-голямата част от загубата на тегло в първите месеци след началото на лечението.

След това загубата на тегло е постепенна, така че проучване, което демонстрира важността на продължаването на лекарството за поддържане на загуба на тегло, е от решаващо значение, казват експертите.

„Проучването беше поучително за възможностите и ограниченията на тирзепатид“, каза Масели. „Можем да видим тук, че през следващата година хората продължават не само да губят тегло, но също така виждат подобрения в показателите за кардиометаболитни заболявания – като инсулинова резистентност (напр. хемоглобин A1c), холестерол, индекс на телесна маса и обиколка на талията . Тези открития показват, че лекарството тирзепатид е страхотен инструмент за тези, които търсят лечение за затлъстяване.

Какво мислеха лекарите за изследването на Mounjaro

Въпреки че може да е изкушаващо да се каже, че не е изненадващо, че проучване, спонсорирано от производител на лекарства, установи, че оставането на лекарството в дългосрочен план е най-добрият курс на действие, повечето консултирани експерти казаха, че качеството на проучването е добро.

„Това проучване е спонсорирано и написано предимно от служители на Eli Lilly, а главният и други автори също имат много силни връзки с фармацевтичната индустрия с много докладвани конфликти“, отбеляза д-р Мередит Уорнър, Батън Руж, Луизиана, ортопедичен хирург и основател от The Well Theory, който не е участвал в проучването.

Но като цяло Warner ни каза, че „проучването има добра мощност и изглежда няма проблеми със статистическия анализ“.

Вместо това, това проучване отчасти потвърди това, което лекарите казват, че вече знаят за загубата на тегло.

„Това проучване затвърди, че затлъстяването е хронично, сложно, прогресивно и рецидивиращо болестно състояние и че тези лекарства са лечение, но не лекуват“, каза Масели. „До изтичането на 88-те седмици хората в групата на плацебо от седмица 36 до 88 бяха възстановили над половината от теглото, което бяха загубили от седмици 0 до 36 на тирзепатид. Това подчертава това, което медицинските професии в медицината за затлъстяване са разбрали след литературата за семаглутидите: тези лекарства трябва да бъдат продължени в дългосрочен план, за да се поддържат подобрения в теглото и кардиометаболичните заболявания.

„Това, разбира се, е разочароващо за пациентите да чуят, тъй като много от тях се стремят да съкратят и да не добавят към списъка си с лекарства лекарство, което е свързано със значителни разходи от джоба им и прекъсвания на доставките.“

Въпреки това промените в начина на живот също играят важна роля за възстановяването на метаболитното здраве и никое лекарство или медицинска процедура не е лекарство за всичко.

„Без значение каква интервенция се използва, ако пациентът не направи постоянни, дългосрочни промени в диетата и начина си на живот, той може да възвърне теглото си“, каза Али. „Медикаментите и хирургията са инструменти, които помагат на пациентите да направят тези промени; като всеки друг инструмент, ако се използва правилно, той може да работи добре.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss