Причиняват ли някакви витаминни дефицити гъбични инфекции?

Гъбите са микроорганизми, които включват много различни видове, като гъби, дрожди, плесени и плесени. Те се срещат в почти всички среди, включително на открито (напр. почва, дървета, растения), на закрито (напр. въздух, домакински повърхности) и дори върху и вътре в хората (напр. гъбички по ноктите на краката, гъбични инфекции).

Някои гъбички са безвредни – помислете за ядливите гъби, които са вкусни и питателни – докато други могат да доведат до заболяване или дори смърт, като напр. Кандида или Аспергилус.

Знаем, че околната среда и излагането на вредни гъбички играят роля при гъбичните заболявания, но сега се смята, че начинът на живот и диетата също могат да играят роля. По-специално, изследователите проучват дали недостигът на витамини може да причини гъбични инфекции.

Тази статия ви разказва за текущите изследвания на недостига на витамини и тяхната потенциална роля при гъбични инфекции.

Маскот/Гети изображения

Кой е изложен на риск от развитие на гъбични инфекции?

Гъбичните инфекции могат да се случат на всеки, но особено често срещани при хора с компрометирана имунна система.

Често срещаните гъбични инфекции включват инфекции на ноктите или кожата, като микоза и гъбични инфекции (напр. кандидоза на кожата, гърлото, червата или вагината).

Докато тези инфекции обикновено са с нисък риск за повечето хора и могат да бъдат лекувани лесно, те могат да се превърнат в сериозна заплаха за хора с компрометирана имунна система – известни като опортюнистични инфекции или опортюнистични гъбички.

Примери за хора, които може да имат отслабена имунна система, включват:

 • бременни хора
 • деца и бебета
 • възрастни хора
 • тези, които живеят с автоимунни заболявания, като болест на Crohn, целиакия, артрит, диабет тип 1 и лупус
 • хора, живеещи с рак, ХИВ или други имунодефицити
 • тези, които живеят с хронични заболявания като диабет тип 2, сърдечни заболявания, бъбречни заболявания и затлъстяване
 • хора, приемащи имуносупресори, като реципиенти на трансплантация

Недостигът на хранителни вещества също може да отслаби имунната ви система, което потенциално може да увеличи риска от развитие на по-тежки гъбични инфекции.

Свързани ли са недостигът на витамини с гъбични инфекции?

Към днешна дата малко изследвания показват ясна връзка между недостига на витамини и гъбичните инфекции.

Има някои малки проучвания в епруветка, животни и хора, които предполагат, че някои витамини, като витамини от група В и витамин D, могат да имат противогъбични ефекти.

В 2017 проучване, мишки с вагинална кандидоза получават перорален витамин В комплекс, заедно със супозитории и вагинален крем. Те са имали значително по-големи подобрения на симптомите в сравнение с тези, които са получили медицинско лечение, но без витамини от група В.

Въпреки че е интересно, няма изследвания за дефицит на витамин В и честотата на кандидоза или други гъбични инфекции при хората. Ще са необходими допълнителни изследвания, за да научите повече.

В Проучване от 2019 г върху критично болни деца, приемащи широкоспектърни антибиотици, изследователите установиха, че консумацията на напитка от кисело мляко с 300 IU витамин D води до значително по-малко Кандида инфекции в сравнение с групата, която е консумирала напитката с кисело мляко, но не е приемала витамин D.

Като се има предвид, че дефицитът на витамин D е често срещан при хора с критично заболяване и може също да бъде свързан с по-голям риск от Кандида инфекции, авторите заключават, че витамин D във връзка с други стандартни лечения за гъбички може да намали честотата на гъбични инфекции.

Важно е да се отбележи, че и двете групи са имали гранично ниски (но все още в нормалните граници) нива на витамин D. Следователно все още са необходими изследвания върху тези с умерен до тежък дефицит на витамин D.

А преглед на изследването през 2017 г също установи, че дефицитът на витамин D може да отслаби имунния отговор на организма, което го прави по-вероятно да развие инфекции, включително гъбични инфекции.

Но авторите предупреждават, че са необходими повече изследвания, за да се разбере връзката между дефицита на витамин D и честотата на гъбични инфекции.

Към днешна дата някои изследвания – макар и ограничени – предполагат, че дефицитът на витамини може да играе роля в отслабения имунен отговор, което може да увеличи риска и тежестта на гъбични инфекции.

Въпреки това не изглежда, че дефицитът на витамин би причинил директно гъбична инфекция.

Витаминните лечения помагат ли при гъбични инфекции?

Поради ограничените налични изследвания по темата, не е известно дали някои лечения с витамини биха били ефективни при лечението на гъбични инфекции.

Коригирането на дефицита на витамин обаче е важно за поддържане на здрава имунна система и може да понижи риска от тежки инфекции.

Освен това някои хранителни вещества могат да поддържат здрава имунна система, като витамини от група B, витамини A, C, D и E, цинк, желязо, селен и протеини. Често можете да получите тези хранителни вещества само чрез храната, но някои хора могат да се възползват от добавки.

Ако мислите, че може да имате дефицит на витамин, важно е да се свържете с лекар, за да може да назначи правилна кръвна картина. Винаги се консултирайте със здравен специалист, преди да започнете да приемате нови добавки.

Други причини за гъбични инфекции

Често гъбичните инфекции се причиняват от:

 • контакт с гъбички от друг човек или повърхност, какъвто е случаят с краката на спортиста, гъбички по ноктите от салони за нокти или трихофития
 • кожа, която е изложена на топла и влажна среда като потни дрехи или обувки за фитнес или ходене боси в съблекални, парни бани или зони за плуване
 • лоша устна хигиена, която може да доведе до млечница
 • отслабена имунна система (напр. излагане на определени гъбички като Аспергилусинвазивен Кандидоза, Pneumocystis jirovecii което причинява пневмония)
 • излагане на гъбички при пътуване, контакт с околната среда или животни и др.
 • хормонални промени като промени във вагиналното pH, което може да доведе до гъбични инфекции

Ако смятате, че може да имате гъбична инфекция, важно е да се погрижите за нея веднага. Някои инфекции могат да се влошат с течение на времето и да бъдат заразни.

Долния ред

Гъбичните инфекции могат да се случат на всеки, но те често са най-опасни за хора с отслабена имунна система.

Към днешна дата няма доказателства, че дефицитът на витамини директно причинява гъбична инфекция. Но някои изследвания предполагат, че недостигът на витамин може да отслаби имунната ви система, като по този начин ви направи по-вероятно да развиете инфекция.

Ето защо коригирането на всеки дефицит на витамин е важно, особено ако вече имате по-слаба имунна система или има по-голяма вероятност от развитие на инфекции.

Ако смятате, че може да имате гъбична инфекция, свържете се с медицински специалист възможно най-скоро, за да предотвратите влошаването й.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss