Причини и превенция за стъклени очи

Стъклени очи

Когато някой каже, че имате стъклени очи, те обикновено означават, че очите ви изглеждат блестящи или остъклени. Този блясък често кара окото да изглежда така, сякаш е нефокусирано. Има много състояния, вариращи от ежедневни до тежки, които могат да причинят стъклени очи.

9 причини за стъклени очи

1. Интоксикация

Стъклените очи могат да бъдат причинени от интоксикация с различни вещества, включително лекарства с рецепта и незаконни вещества. Това е така, защото тези вещества често засягат централната нервна система, забавяйки способността на тялото да регулира функции, които ни изглеждат автоматични като мигане. Ако човек мига по-дълго, очите му стават сухи и стъклени.

От всички наркотици стъклените очи най-често се свързват с марихуана и тежка употреба на алкохол. Други симптоми на интоксикация варират в широки граници, но могат да включват неясна реч, дисбаланс, сънливост и аргументирано поведение.

Лекарят обикновено може да диагностицира интоксикация с помощта на тестове за кръв, дишане и урина. Лечението на интоксикацията е време – човек трябва да изчака тялото му да детоксикира лекарството, за да види облекчаване на симптомите.

2. Алергии

Очните алергии могат да причинят зачервяване на очите ви, сърбящи, сълзливи и стъклени. Алергиите могат да бъдат причинени от:

 • цветен прашец
 • прах
 • пърхот на домашни любимци
 • продукти, които използвате в или около окото си

Като цяло, премахването на алергена ще намали симптомите ви. Можете също да лекувате алергии с лекарства без рецепта, като лоратадин (Claritin) или дифенхидрамин (Benadryl) и капки за очи.

3. Дехидратация

При децата дехидратацията може да причини стъклени очи. Други симптоми на дехидратация са сухота в устата, прекомерна жажда и замаяност. Леката дехидратация може да се лекува у дома чрез съзнателно пиене на повече вода, но тежката дехидратация трябва да се лекува чрез течност, прилагана чрез интравенозна (IV) линия в медицинска клиника или болница.

Симптомите на тежка дехидратация при деца включват:

 • изключителна сънливост
 • липса на слюнка
 • изключително сухота в устата
 • шест до осем часа без уриниране

4. Сухота в очите

Сухите очи се появяват, когато слъзните жлези не са в състояние да произвеждат смазка за окото ви. Това може да се случи, ако вашите слъзни жлези не произвеждат достатъчно сълзи или ако произвеждат сълзи с ниско качество. Сухите очи също са възможен симптом на очна операция или на рядко мигане, например след твърде дълго гледане в компютър.

5. Конюнктивит

Известен също като розово око, конюнктивитът включва възпалена конюнктива, тънък слой тъкан, който покрива бялата част на окото и вътрешния клепач. Конюнктивитът може да бъде вирусен, бактериален или алергичен. Розовото око е известно с това, че кара окото да се зачерви, да изглежда стъклено и вероятно да има бяла гной или да се образува коричка около него.

6. Холера

Холерата е бактериална инфекция, която причинява тежка дехидратация. Холерата не е често срещана в Съединените щати. Среща се в:

 • Африка
 • Азия
 • Индия
 • Мексико
 • Южна и Централна Америка

Бактериите, които причиняват холера, обикновено се разпространяват чрез замърсена вода. Освен стъклени очи, други симптоми включват повръщане и диария. Холерата е смъртоносна, но може да се лекува с рехидратация и антибиотици.

7. Херпес

Същият щам на вируса на херпес симплекс, който причинява херпес в близост до устата (HSV тип 1), може в някои случаи да засегне и окото. HSV тип 1 може да причини зачервяване на очите ви, стъклени, прекомерно сълзене и чувствителност към светлина. Това също може да доведе до образуване на мехури на клепачите ви.

Вирусът на варицела зостер (VZV) е от същото семейство като HSV и може да засегне и окото. Обикновено VZV причинява варицела и херпес зостер. Симптомите на очния VZV са подобни на тези на HSV тип 1, но също така включват симптомите на варицела или херпес зостер.

8. Болест на Грейвс

Болестта на Грейвс е автоимунно заболяване. Симптом на болестта на Грейвс е появата на уголемени очи. Наречена офталмопатия на Грейвс, това се случва, когато клепачът се прибира. Поради това очите ви могат да станат сухи и стъклени. Други симптоми на болестта на Грейвс включват подуване на врата, загуба на тегло и изтъняване на косата.

9. Хипогликемия

Ниската кръвна захар, известна още като хипогликемия, често се среща при хора с диабет. Симптомите на ниска кръвна захар включват:

 • изпотяване
 • замаяност
 • бледа кожа
 • треперещи или треперещи ръце
 • замъглено зрение

Когато нивата на кръвната ви захар са твърде ниски, яденето на нещо, направено от въглехидрати, е от ключово значение. Силно ниската кръвна захар, която не се лекува, може да причини сериозни усложнения.

Лечение на стъклени очи

Лечението за стъклени очи варира в зависимост от причината. В случай на сухо око, използването на капки за очи може да помогне за решаването на проблема. Очните алергии могат да се лекуват чрез отстраняване на алергена или приемане на антихистамини.

В други случаи, като херпес или розово око, вашият очен лекар може да препоръча прием на антивирусни лекарства или използване на антибиотици. Важно е да посетите Вашия лекар и да отбележите всички други симптоми, които имате, за да можете да получите правилното лечение.

5 начина да поддържате очите си здрави

1. Ограничете времето на екрана

Известно е, че гледането в компютри и екрани на други устройства твърде дълго натоварва очите. За да избегнете изморяването на очите и остъкляването на очите, ограничете излагането си до гледане на екрани.

Друг метод за превенция е да се гарантира, че екранът е достатъчно далеч от лицето ви. Според Американската оптометрична асоциация компютърният екран трябва да е на 4-5 инча под нивото на очите и на 20-28 инча от окото.

Асоциацията също така препоръчва да си почивате очите веднъж на всеки 15 минути след два часа продължителна употреба на компютър. За да починете очите си, просто погледнете обект на 20 фута за 20 секунди или повече. Научете повече за правилото за очи 20-20-20.

2. Пийте повече вода

Уверете се, че тялото ви получава достатъчно вода на ден – поне осем чаши от 8 унции. вода – идеално. Тук разбиваме колко вода наистина имате нужда на ден и съвети как да си я набавите.

3. Не споделяйте

Според Национален очен институт, хората трябва да избягват споделянето на всичко, което може да влезе в контакт с очите им и да разпространи бактерии или дразнители. Това включва:

 • козметика, като грим за очи и грим за лице
 • очила или слънчеви очила
 • кърпи, одеяла и калъфки за възглавници
 • бутилки с капки за очи

4. Измийте ръцете си

Мръсните ръце са един от най-лесните начини за разпространение на микроби и очни дразнители. Ако сте взаимодействали с някого със заболяване на очите като конюнктивит, важно е да миете ръцете си редовно, за да избегнете разпространението на състоянието. Хората, които носят контактни лещи, също трябва да мият ръцете си, преди да поставят или премахват контактни лещи.

5. Посетете вашия очен лекар

Точно както трябва да посещавате вашия общопрактикуващ лекар веднъж годишно за преглед, вие също трябва да посещавате своя очен лекар веднъж годишно. Тези рутинни посещения могат да помогнат на Вашия лекар да прецени здравето на очите Ви или да открие очни заболявания рано. Тези посещения също могат да ви помогнат да разберете по-добре очите си, какво причинява симптоми като стъклени очи и да ви насърчат да изградите добри навици, които насърчават здравето на очите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss